Jízdou na kole proti stresu

Jízdou na kole proti stresu

Datum vydání: 22.10.2017

Cyklistika pomáhá redukovat stres, úzkost a navozuje pozitivní stav mysli. Obzvláště příhodné je jezdit na kole do práce. 

Jízda na kole má nejen ozdravný vliv na fyzické zdraví člověka, blahodárně působí i na jeho psychiku. Zásadní roli v tom hraje zlepšení krevního oběhu, díky němuž se lépe okysličuje mozek. Toho je docíleno pravidelným dýcháním a tedy důsledným zbavováním se přebytečného oxidu uhličitého v těle (což samo o sobě snižuje hladinu stresu).
 
Při šlapání na kole člověk dýchá pravidelněji než za normálních okolností, kdy se ocitá pod tlakem různých stresových situací. Pravidelným a správným dýcháním „břichem“ se pod hrudním košem uvolňuje místo roztahující se bránici a tím dochází k odlehčení tlaku v oblasti solární pleteně (solar plexus). Solární pleteň je tzv. břišním mozkem - veledůležitým nervovým uzlem spoluřídícím činnost celého těla.

Uvolnění tlaku v této oblasti má pak za následek snížení stresu v centrálním nervovém systému, kdy dokonce dochází k navození jakéhosi stavu aktivní hypnózy. Absorbováním zdravé dávky kyslíku v těle dále dochází k fyziologickému množení hemoglobinu a tvorbě nových mozkových buněk. Tělo začíná produkovat hormony dopamin a endorfiny, které redukují stres a zlepšující náladu.


Díky pravidelné jízdě tak si také lidské tělo udržuje kognitivní a mentální funkce do vysokého věku, což snižuje pravděpodobnost onemocnění neurodegenerativními chorobami jakou je např. Alzheimer. Jízda na kole ale v tomto směru může sloužit i k léčbě následných komplikací po již prodělané mozkové příhodě.

Odborné studie se navíc čím dál tím častěji shodují v obrovském fyzickém i psychickém přínosu jízdy na kole do práce. Podle jedné z přelomových studií je pro člověka, který přijede do zaměstnání na kole, prvních 45 minut v práci méně stresujících než pro jeho poněkud pohodlnější kolegy.

To pak pozitivně ovlivňuje jeho subjektivní vnímání událostí a reakci na ně v celém zbytku dne. Obecně se pak dá říci, že fyzicky trénovaní lidé jsou schopni se snáze vypořádat se stresovými situacemi nejen v práci, ale i v běžném životě.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí