Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Datum vydání: 11.04.2017

Popu​larita těstovin je vysoká. Pomůžou nám ve výkonnosti?

V Evropě těstoviny známe již několik staletí. Udává se, že se do Itálie dostaly ve 12. století díky cestovateli Marco Polu, který je přivezl z Číny. Ve skutečnosti však Italové uměli připravovat těstoviny již několik stovek let předtím.

První zmínka o těstovinách pochází z 1. století n. l. Dodnes jsou obyvatelé Apeninského poloostrova největšími jedlíky těstovin na světě. Průměrný Ital pozře za jeden rok 30 kg nejrůznějších forem „pasty“. V České republice se udává spotřeba asi desetinová.

Z nutričního hlediska představují těstoviny výbornou potravinu. Ze 100 g uvařených těstovin (což je zhruba třetina až polovina běžné porce) získáme 125 kcal (525 kJ), pouze 1 g tuku, dále 5 g bílkovin (obsahují mimo jiné gluten - lepek, který vyvolává u pacientů s celiakií zánětlivé onemocnění tenkého střeva) a 25 g sacharidů.

Těstoviny jsou velmi dobře stravitelné. Na první pohled je patrné, že jsou ideálním zdrojem energie pro sportovce, ale i pro běžnou populaci. Vhodně připravené těstoviny dosahují průměrného glykemického indexu kolem 55. Energie se z nich uvolňuje postupně, nedochází k příliš rychlému vzrůstu hladiny krevního cukru a následně prudkému poklesu. Jiná situace nastane, pokud se podaří těstoviny rozvařit.

Při delším vaření dochází k růstu hodnoty glykemického indexu, což je z pohledu pozvolného uvolňování energie nevýhodné. Správně uvařené těstoviny jsou na zkus tužší – „al dente“. Kombinací vařených těstovin s nízkotučnou bílkovinou (sýr, drůbeží maso, sojové výrobky, vejce, luštěniny) výsledný glykemický index pokrmu klesá a takto sestavené jídlo také déle zasytí. Uvolňování energie z těstovin dále zpomaluje i přídavek tuku (nejlépe rostlinného oleje). Pozor však na jeho vysokou energetickou hodnotu.

Stejně tak dobrou, ale v nadbytečném množství zlou službu odvádí různé omáčky. Pokud si porci těstovin doplníme velkým množstvím tučné omáčky, stává se z původně lehkého pokrmu těžké a na kalorie bohaté jídlo. Z důvodu snížení glykemického indexu je dobré doplňovat těstoviny velkým množstvím zeleniny, která svým vysokým obsahem vlákniny sníží rychlost vstřebávání sacharidů a celkově „naředí“ hustotu kalorií celého jídla.



Těstoviny se od sebe liší nejen tvarem – kolínka, vřetena, mušle, nudle, fleky, flíčky, písmenka, lasagne, špagety, makarony, ale také surovinami, ze kterých se připravují. Základem bezvaječných těstovin je pšeničná mouka. Naši výrobci používají běžnou „chlebovou“ pšenici. Především v Itálii se využívá mouka z pšenice tvrdé (Triticum durum). Těstoviny z ní se nerozvaří, jsou chutnější a trvanlivější. Možné je připravovat těstoviny také z mouky celozrnné. Takové typy obsahují vyšší množství vlákniny, minerálních látek, vitamínů řady B a vykazují nižší glykemický index. U nás jsou velmi rozšířené těstoviny vaječné, kdy se na 1 kg mouky přidává 2 až 5 vajec. Díky obsahu žloutku přináší vaječné těstoviny malé množství cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Na základě použitých surovin i přídavku potravinářských barviv mohou těstoviny získat barvu světle či sytě žlutou, oranžovou, červenou, fialovou, zelenou či dokonce černou. Těstoviny nejčastěji konzumujeme jako přílohu. Využíváme jich jako zavářky do polévek, pro přípravu těstovinových salátů, výborně se hodí i k zapékání. Lze je plnit masem, sýrem, zeleninou a také luštěninami. U dětí i u sportovců jsou oblíbené těstoviny „na sladko“ – s mákem nebo tvarohem dochucené cukrem, medem, kakaem nebo skořicí.

Na závěr si můžeme připomenout správný postup vaření těstovin. Na každých 100 g „syrových“ těstovin počítejme 1 litr vody (na 500 g sáček je tedy třeba 5 litrů vody). Před varem je dobré přidat do vody olej a sůl, ihned těstoviny promíchat a ještě několikrát i v průběhu varu. Nejdůležitější je včas těstoviny z vody vytáhnout a myslet na to, že na talíři ještě „dojdou“. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin (obyčejně 7 až 12 minut). Při servírování je většinou ještě mastíme rostlinným olejem nebo máslem.

Článek Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama Reklama ► 
Reklama ► 



Reklama 


Aktuální novinky a videa

Pavel Bittner pojede poprvé Tour de France za tým DSM-Firmenich PostNL
30.06.2025 | Kategorie: silniční
Nizozemský tým Picnic PostNL dnes oznámil, že jej zařadil do osmičlenné nominace pro 112. ročník nejslavnějšího závodu světa.
ČEZ Karlovy Vary: Závod horských kol v kulisách slavného lázeňského centra
30.06.2025 | Kategorie: MTB, ostatní
Nejznámější české lázeňské město ožije v sobotu 9. srpna horskými koly. Do Karlových Varů míří další díl prestižního seriálu Prima CUP, a to v podobě jednoho z nejkrásnějších městských MTB maratonů u nás - ČEZ Karlovy Vary.
ČEZ Šumavský MTB maraton: bajková tradice, která trvá už 28 let
30.06.2025 | Kategorie: MTB
V sobotu 26. července 2025 se Zadov opět promění v centrum horské cyklistiky. Na programu je už 28. ročník legendárního ČEZ Šumavského MTB maratonu, jednoho z nejtradičnějších závodů v České republice.
Kellys a BMZ chystají revoluci: nové ultralehké baterie pro e‑kola
30.06.2025 | Kategorie: ostatní
Slovenský výrobce Kellys ve spolupráci s německou společností BMZ připravuje novou generaci baterií s mimořádně nízkou hmotností.
Tour de France Unchained: Finále série už 2. července na Netflixu
30.06.2025 | Kategorie: ostatní
V úterý 2. července se na Netflixu objeví cyklistickými fanoušky dlouho očekávaná nová série dokumentárního seriálu Tour de France: Bez příkras (Unchained).
Tour de France Unchained Trailer
29.06.2025 | Kategorie: ostatní
Tretry S-Works Torch od Remca Evenepoela
29.06.2025 | Kategorie: silniční
Specialized S-Works Torch Remco: Extralehké závodní tretry
29.06.2025 | Kategorie: silniční
S váhou pouhých 148 gramů patří k nejlehčím silničním tretrám na trhu.
Fox Podium Factory: Revoluce mezi XC vidlicemi
26.06.2025 | Kategorie: MTB
Americká značka Fox představila revoluční odpruženou vidlici s obrácenou konstrukcí, která cílí na enduro a náročné trailové ježdění.
Nová RockShox SID SL je nejlehčí 110mm XC vidlice na trhu
26.06.2025 | Kategorie: MTB
RockShox představuje inovovanou verzi své závodní vidlice SID SL s hmotností pod 1 300 gramů.
» více novinek a videí