Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Datum vydání: 11. 4. 2017

Popu​larita těstovin je vysoká. Pomůžou nám ve výkonnosti?

V Evropě těstoviny známe již několik staletí. Udává se, že se do Itálie dostaly ve 12. století díky cestovateli Marco Polu, který je přivezl z Číny. Ve skutečnosti však Italové uměli připravovat těstoviny již několik stovek let předtím.

První zmínka o těstovinách pochází z 1. století n. l. Dodnes jsou obyvatelé Apeninského poloostrova největšími jedlíky těstovin na světě. Průměrný Ital pozře za jeden rok 30 kg nejrůznějších forem „pasty“. V České republice se udává spotřeba asi desetinová.

Z nutričního hlediska představují těstoviny výbornou potravinu. Ze 100 g uvařených těstovin (což je zhruba třetina až polovina běžné porce) získáme 125 kcal (525 kJ), pouze 1 g tuku, dále 5 g bílkovin (obsahují mimo jiné gluten - lepek, který vyvolává u pacientů s celiakií zánětlivé onemocnění tenkého střeva) a 25 g sacharidů.

Těstoviny jsou velmi dobře stravitelné. Na první pohled je patrné, že jsou ideálním zdrojem energie pro sportovce, ale i pro běžnou populaci. Vhodně připravené těstoviny dosahují průměrného glykemického indexu kolem 55. Energie se z nich uvolňuje postupně, nedochází k příliš rychlému vzrůstu hladiny krevního cukru a následně prudkému poklesu. Jiná situace nastane, pokud se podaří těstoviny rozvařit.

Při delším vaření dochází k růstu hodnoty glykemického indexu, což je z pohledu pozvolného uvolňování energie nevýhodné. Správně uvařené těstoviny jsou na zkus tužší – „al dente“. Kombinací vařených těstovin s nízkotučnou bílkovinou (sýr, drůbeží maso, sojové výrobky, vejce, luštěniny) výsledný glykemický index pokrmu klesá a takto sestavené jídlo také déle zasytí. Uvolňování energie z těstovin dále zpomaluje i přídavek tuku (nejlépe rostlinného oleje). Pozor však na jeho vysokou energetickou hodnotu.

Stejně tak dobrou, ale v nadbytečném množství zlou službu odvádí různé omáčky. Pokud si porci těstovin doplníme velkým množstvím tučné omáčky, stává se z původně lehkého pokrmu těžké a na kalorie bohaté jídlo. Z důvodu snížení glykemického indexu je dobré doplňovat těstoviny velkým množstvím zeleniny, která svým vysokým obsahem vlákniny sníží rychlost vstřebávání sacharidů a celkově „naředí“ hustotu kalorií celého jídla.



Těstoviny se od sebe liší nejen tvarem – kolínka, vřetena, mušle, nudle, fleky, flíčky, písmenka, lasagne, špagety, makarony, ale také surovinami, ze kterých se připravují. Základem bezvaječných těstovin je pšeničná mouka. Naši výrobci používají běžnou „chlebovou“ pšenici. Především v Itálii se využívá mouka z pšenice tvrdé (Triticum durum). Těstoviny z ní se nerozvaří, jsou chutnější a trvanlivější. Možné je připravovat těstoviny také z mouky celozrnné. Takové typy obsahují vyšší množství vlákniny, minerálních látek, vitamínů řady B a vykazují nižší glykemický index. U nás jsou velmi rozšířené těstoviny vaječné, kdy se na 1 kg mouky přidává 2 až 5 vajec. Díky obsahu žloutku přináší vaječné těstoviny malé množství cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Na základě použitých surovin i přídavku potravinářských barviv mohou těstoviny získat barvu světle či sytě žlutou, oranžovou, červenou, fialovou, zelenou či dokonce černou. Těstoviny nejčastěji konzumujeme jako přílohu. Využíváme jich jako zavářky do polévek, pro přípravu těstovinových salátů, výborně se hodí i k zapékání. Lze je plnit masem, sýrem, zeleninou a také luštěninami. U dětí i u sportovců jsou oblíbené těstoviny „na sladko“ – s mákem nebo tvarohem dochucené cukrem, medem, kakaem nebo skořicí.

Na závěr si můžeme připomenout správný postup vaření těstovin. Na každých 100 g „syrových“ těstovin počítejme 1 litr vody (na 500 g sáček je tedy třeba 5 litrů vody). Před varem je dobré přidat do vody olej a sůl, ihned těstoviny promíchat a ještě několikrát i v průběhu varu. Nejdůležitější je včas těstoviny z vody vytáhnout a myslet na to, že na talíři ještě „dojdou“. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin (obyčejně 7 až 12 minut). Při servírování je většinou ještě mastíme rostlinným olejem nebo máslem.

Článek Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama 


Aktuální novinky a videa

30 let firmy Kalas Sportswear
1. 12. 2021 | Kategorie: MTB, ostatní, silniční
Letos je tomu 30 let, co Čestmír Kalaš začal svou nezdolnou činorodostí budovat značku, která dnes nachází uznání v samotné špičce světového pelotonu.
Druhý seminář Cycling University se uskuteční v úterý 30. listopadu
22. 11. 2021 | Kategorie: ostatní
Zaplněný konferenční sál Českého svazu cyklistiky byl dějištěm cyklu přednášek populárně vzdělávacího projektu Cycling University, pro širokou cyklistickou veřejnost.
Rozdíly ve vidlicích
22. 11. 2021 | Kategorie: MTB
Jaké jsou rozdíly ve vidlicích? Poradí Štěrba kola.
Při druhém týmovém soustředění osedlali cyklisté Topforex ATT Investments horská kola
20. 11. 2021 | Kategorie: silniční
Po prvním týmovém setkání začátkem listopadu ve Špindlerově Mlýně se tým Topforex ATT Investments sešel v polovině uplynulého týdne opět v Amenity Hotel & Resort, ovšem tentokrát v Deštném v Orlických horách.
Festka překračuje linie s novým gravelovým modelem
10. 11. 2021 | Kategorie: ostatní, silniční
Věrný svému názvu, Festka Scout se vydává do dosud neprobádaných oblastí.
Sauronovu kostku přinese Ježíšek!
10. 11. 2021 | Kategorie: MTB
COVID 19 bohužel stále drží „právo veta“ nad pořádáním sportovních a společenských akcí a ovlivňuje náš život.
RACAS - přinášíme cyklistickou výzvu Okolo Česka
6. 11. 2021 | Kategorie:
Pořadatelé nejdelšího silničního závodu v Česku RACAS - Race Around Czechia and Slovakia připravili zajímavou možnost, jak zažít a zároveň si užít tuto extrémní trasu.
Semináře Cycling University se uskuteční 16. a 30. 11. 2021!
27. 10. 2021 | Kategorie: ostatní
Vzdělávací projekt Českého svazu cyklistiky - Cycling University bude po koronavirové pauze pokračovat podzimním blokem přednášek, které se uskuteční v úterý 16. a 30. listopadu 2021.
První cyklistické informační centrum v Písku!
20. 10. 2021 | Kategorie: ostatní
V pondělí 25. října 2021 v 16 hodin bude slavnostně otevřeno v nové prodejně CYKLOŠVEC v Písku, U Hřebčince 2509 1. Cyklistické informační centrum jižních Čech a Šumavy.
Jak vybrat to nejlepší dámské nebo pánské elektrokolo?
18. 10. 2021 | Kategorie: MTB, ostatní
Elektrokolo se stalo v posledních letech velmi žádaným zbožím. Dnes už jej má prakticky skoro každý, ostatně vám umožní užít si naplno projížďky krajinou, i když na to zrovna nemáte sílu nebo zdraví úplně neslouží.
Závod Alpa Hradec Králové uzavřel cyklistickou sezónu
18. 10. 2021 | Kategorie: MTB
Podzimní podnik Alpa Hradec Králové uzavřel dvanácti dílný seriál Prima CUP, který se uskutečnil 16. října v Hradci Králové.
Galaxy Stevens série: Tour de Brdy vyhrál Tomáš Kalojíros
11. 10. 2021 | Kategorie: silniční
Dramatický závod okolo Brd se rozhodoval ve spurtu mezi Tomášem Kalojírosem a loňským amatérským vítězem Michalem Kollertem na bruslařské dráze ve sportovním areálu Strašice.
» více novinek a videí

 
Reklama 
►