Jak vybrat tretry a pedály na silniční kolo

Jak vybrat tretry a pedály na silniční kolo

Datum vydání: 10.06.2013

Druhý díl miniseriálu o výběru silničního kola bude pojednávat o velice důležité součásti výbavy pro silniční cyklistiku – o tretrách a nášlapných pedálech, které vám umožní využít naplno vlastností, pro které si silniční kolo pořizujete.

Proč tretry a nášlapy?

Nášlapné pedály a jejich pevné spojení s tretrou umožňuje zabírat i při pohybu nohy směrem
vzhůru. Zvyšuje se tak efektivita jízdy. Při vynaložení stejné energie tak pojedete rychleji. A i o tom je hodně silniční cyklistika – o užívání si rychlé jízdy a velkých ujetých vzdálenostech.
 
Na silničním kole už se dávno nejezdí s klipsnami, s nášlapnými pedály se lépe manipuluje, zajišťují přesnou polohu nohy na pedálu i pevnou fixaci. V případě pádu nohu bezpečně uvolní z pedálu a jsou tak bezpečnější než klipsny.
 

Tretry vhodné na silniční kolo

Na silniční kolo jsou určeny speciální silniční tretry. Vyznačují hladkou podrážkou, která umožňuje jen krátkou „nouzovou“ chůzi.
 
Podrážka je neohebná a velmi tuhá, u nejlepších modelů karbonová, aby zajistila co nejlepší přenos sil od jezdce na pedály. Pamatujte si, že čím tvrdší podrážka, tím výkonnější model treter.
 

Silniční tretry Specialized Elite Road - black 


Silniční tretry Specialized Elite Road - white

Silniční tretry jsou lehké a výborně odvětrané, často mají větrací otvory i v podrážkách.
 
Zapínají se většinou na pásky se suchými zipy a pásek s ráčnovou přezkou, nejlepší modely se pak stahují ocelovým lankem, které je ovládáno otočným kolečkem (tzv. BOA systém).
 
Mezi nejoblíbenější značky u nás patří cyklistické tretry Specialized, Northwave, Sidi nebo Lake.
 

Zvolte vhodnou velikost

Pro zajištění účinného přenosu sil do pedálů nestačí jen kvalitní a tuhá tretra, je rovněž nutné, aby bota dobře a pevně seděla na noze. Je tedy třeba vybrat správnou velikost. Tretra nesmí tlačit, ale zároveň se v ní nesmí noha nijak pohybovat.
 

Různé systémy nášlapných pedálů

Silniční nášlapné pedály nabízejí oproti MTB pedálům větší opěrnou plochu pro přenos síly do pedálů, proto se jejich zámky, neboli kufry, k podrážce tretry obvykle připevňují třemi a někdy i čtyřmi šrouby (u MTB treter je to dvěma šrouby).
 
Existuje několik systémů nášlapných pedálů, které se od sebe liší tvarem zámků. Tyto systémy nejsou vzájemně kompatibilní, proto se zámky vždy prodávají v balení s pedály, nikoliv s tretrami.


Pedály Crankbrothers Candy 1               Pedály Shimano 105 SPD SL

Z funkčního hlediska jsou rozdíly v tom, jak blízko se po nacvaknutí dostane noha k samotné ose pedálu (čím je blíže, tím efektivnější šlapání, ovšem tretry s hodně tuhou podrážkou tento rozdíl prakticky smazávají) či jaký stranový pohyb nohy pedál umožňuje (pro efektivní šlapání je žádoucí co nejmenší stranový nohy, ovšem například pro cyklisty s kloubními problémy je určitá vůle žádoucí).

 K nejrozšířenějším systémům nášlapných pedálů na silniční kola patří Shimano SPD, Time, Look, Campagnolo nebo Speedplay. 

Hmotnost pedálů

Jednotlivé modely pedálů se samozřejmě liší i použitými materiály, což se projeví zejména v jejich výsledné hmotnosti a také odolnosti. Čím lehčí a odolnější pedály, tím vyšší je samozřejmě také cena.
 

Další užitečné informace můžete nalézt v článku Jak vybrat pedály.


 
 

Začínáme se silniční cyklistikou I – vybíráme silniční kolo

Kategorie: silniční
Pokud vás zlákaly krásy silniční cyklistika a potřebujete se trochu zorientovat ve vybavení pro tento sport, potom si určitě nenechte ujít náš trojdílný seriál. V prvním díle vám poradíme jak na výběr vhodného silničního kola.
Začínáme se silniční cyklistikou I – vybíráme silniční kolo
 
 
 
 
 
 
 


Jak vybrat helmu a oblečení na silniční kolo

Kategorie: MTB, cyklokros, dráhová, silniční
Třetí díl miniseriálu o výběru silničního kola se zaměří na výběr cyklistické helmy, bez níž byste optimálně neměli vyjíždět, a povíme si také něco o vhodném oblečení pro silniční cyklistiku.
Jak vybrat helmu a oblečení na silniční kolo
 

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí