Jak vybrat helmu a oblečení na silniční kolo

Jak vybrat helmu a oblečení na silniční kolo

Datum vydání: 17.06.2013


Třetí díl miniseriálu o výběru silničního kola se zaměří na výběr cyklistické helmy, bez níž byste optimálně neměli vyjíždět, a povíme si také něco o vhodném oblečení pro silniční cyklistiku. 

Silniční helmy bez štítku

Helmy na silniční kolo se vyznačují zejména nízkou hmotností a kvalitním odvětráním. Nepsané cyklistické pravidlo říká, že na silniční kolo se používá helma bez štítku.
 
Žádný praktický důvod to nemá, navíc mnoho helem se prodává se štítkem odnímatelným, takže pokud jezdíte na silničním i horském kole, vystačíte s jedinou helmou.

Specialized S-Works Prevail – World Champ             Specialized S-Works Prevail – Omega/QS

Technologie silničních helem

Většina helem pro silniční cyklistiku je vyráběna in-mold technologií, tedy vstřikováním expandované polystyrenové pěny do tvrdé plastové skořepiny za vysokých tlaků a teplot. To zajišťuje pevné spojení a vynikající vlastnosti helmy při tlumení nárazů při zachování nízké hmotnosti helmy.
 
Kvalitnější modely helem v sobě kombinují více druhů polystyrenové pěny s různou hustotou (části, které jsou v případě pádu vystaveny většímu zatížení, jsou z pevnější pěny, ostatní části z pěny lehčí). Tím se ještě sníží hmotnost finálního výrobku.

Nejlepší helmy navíc disponují vnitřní kostru z lehkého a odolného materiálu, jako je karbon, kevlar nebo aramid. Tato kostra ještě sníží výslednou hmotnost helmy a navíc dokáže rozdistribuovat energii nárazu žádanými směry.
 
Naopak levnější variantou jsou helmy lepené. Ty nenabízejí při srovnatelné hmotnosti tak vysokou pevnost, jako helmy in-moldové. Na trhu už jich je minimum a raději vám doporučujeme rovnou mezi helmami in-moldovými.

Hmotnost a odvětrání

U silničních helem kladou výrobci důraz na nízkou hmotnost, což oceníte zejména při dlouhých vyjížďkách. Nejkvalitnější helmy atakují hranici 200 gramů.
 
Další vlastností, která je právě u silničních helem hodně sledována, je odvětrání. Na silničním kole obvykle podáváte intenzivní fyzický výkon, tělo se zahřívá a je známo, že až 40 procent tepla odchází hlavou. Špatně odvětraná helma proto dokáže zážitek ze silniční cyklistiky pořádně znepříjemnit.

Výrobci helem dne pracují s promyšlenými systémy odvětrání, které obvykle využívají velkého otvoru v přední části k nasání chladného vzduchu, který je dále veden vnitřními kanálky. Tím se ochlazuje hlava cyklisty a naopak ohřátý vzduch je odváděn otvorem v zadní části.

Správná velikost

U cyklistické helmy je nutné zvolit správnou velikost, aby helma zůstala na hlavě i v případě pádu, ale zároveň aby byla pohodlná. Proto musí helma na hlavě sedět natěsno, ale nesmí nikde tlačit.
 
Většina helem je dnes vybavena mechanismem na regulaci velikosti, takže není problém helmu „doladit“ na vaši hlavu, popřípadě ji upravit pro vložení šátku či čepičky pod helmu v chladnějších dnech.

Vnitřní tvar helmy se u jednotlivých výrobců trochu liší, takže se doporučuje vyzkoušet vždy více značek.

Cyklistické oblečení

Základním cyklistickým oblečením na silniční kolo je cyklistický dres a kalhoty, které v případě chladnějšího počasí doplní návleky, lehkou vestička, nebo bunda.

Cyklistický dres

Úkolem cyklistického dresu je ochrana před chladem a větrem, zároveň by však měl být prodyšný a umožnit odvod potu od pokožky tak, aby udržel tělo v suchu.
 
Na trhu jsou samozřejmě dresy do různých klimatických podmínek od lehkých a prodyšných celorozepínacích s krátkým rukávem přes dresy s dlouhým rukávem a zipem pouze u krku až po dresy zateplené windstoperovovu ochranou.


Cyklistické dresy bez rukávů     Cyklistické dresy s krátkým rukávem     Cyklistické dresy s dlouhým rukávem

Střih cyklistických dresů je uzpůsoben posedu na kole, a to zejména prodlouženou zadní částí, která dobře kryje i spodní část ohnutých zad cyklisty, zároveň poskytuje dostatek pohodlí a svobody pohybu. U silničních dresů, které jsou většinou přiléhavé, aby měly co nejmenší odpor vzduchu, je toho docíleno použitím strečových materiálů.
 
Dres by měl mít výrazné barvy, aby byl cyklista na silnici dobře vidět ze strany řidičů. Vhodné jsou také reflexní prvky.
 
V zadní části cyklistického dresu bývají umístěny kapsy na různé drobnosti, které cyklista potřebuje mít za jízdy po ruce, například telefon či müsli tyčinku.
 
Další informace naleznete v článku Jak vybrat cyklistický dres 

Cyklistické kalhoty

Cyklistické kalhoty výrazně omezují nepříjemné pocity a následky plynoucí z dlouhotrvajícího kontaktu těla se sedlem. Navíc samozřejmě zajišťují také zateplení nohou. 
 
K nezávažnějším rizikům kontaktu se sedlem je omezení průtoku krve do měkkých tkání před
sponou stydkou, které u mužů může vyústit i k problémům s erekcí. Jedním z prostředků, jak tomuto problému zamezit, je speciální měkká vložka, kterou bývají cyklistické kalhoty
vybaveny.

Důležitá výstelka

Tato vložka může mít různou výšku, pro rekreační cyklisty se hodí spíše vyšší, sportovní jezdci a závodníci nižší. Vzhledem k tomu, že cyklistické kalhoty se nosí přímo na tělo, je vhodné, když vložka nemá zbytečné švy, které by mohly dřít. Praktické jsou také výstelky z antibakteriálních materiálů, které jsou prevencí proti kožním problémům.

Střih a materiál kalhot

Co se týče střihu vlastních kalhot, velký rozdíl činí počet panelů, z nich jsou ušity. Více panelů umožňuje lepší přizpůsobení se tvaru těla cyklisty a tím pádem větší pohodlí. Stejně jako u dresů je vhodné, pokud jsou kalhoty ušity ze strečového materiálu, který poskytuje dostatečnou svobodu pohybu.

Různé délky

Na silniční kolo se nejvíce hodí elastické cyklokalhoty, které mají nejmenší odpor vzduchu. Vybírat můžete mezi krátkými, tříčtvrtečními a dlouhými, a to ve variantách se šlemi nebo bez.
 
Další informace naleznete v článku Jak vybrat cyklistické kalhoty

Cyklistické návleky

Pro jarní a podzimní dny jsou ideální cyklistické návleky, které lze díky jejich skladnosti snadno převážet s sebou (i v kapse od dresu) a v případě zhoršení počasí je rychle použít. Dostupné jsou návleky na kolena, nohy, ruce a tretry.
 
Další informace naleznete v článku Jak vybrat cyklistické návleky

Cyklistické vesty a bundy

Ještě chladnější dny vyžadují použití cyklistické vesty nebo cyklistické bundy. Na trhu jsou jak lehká provedení s nepromokavou úpravou a windstopperem, tak zateplené modely, které ochrání i před chladem.

Začínáme se silniční cyklistikou I – vybíráme silniční kolo

Kategorie: silniční
Pokud vás zlákaly krásy silniční cyklistika a potřebujete se trochu zorientovat ve vybavení pro tento sport, potom si určitě nenechte ujít náš trojdílný seriál. V prvním díle vám poradíme jak na výběr vhodného silničního kola.
Začínáme se silniční cyklistikou I – vybíráme silniční kolo
 
 
 
 
 
 
 

     
   


Jak vybrat tretry a pedály na silniční kolo

Kategorie: silniční
Druhý díl miniseriálu o výběru silničního kola bude pojednávat o velice důležité součásti výbavy pro silniční cyklistiku – o tretrách a nášlapných pedálech, které vám umožní využít naplno vlastností, pro které si silniční kolo pořizujete.
Jak vybrat tretry a pedály na silniční kolo
 

 
 
 
 
 
 
   
 
 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí