Petr Leták: Z 10% Sportovcem - květen

Petr Leták: Z 10% Sportovcem - květen

Datum vydání: 01.06.2020

Pokračování projektu ​Petra Letáka: Z 10% Sportovcem / 1. díl - březen
Pokračování projektu ​Petra Letáka: Z 10% Sportovcem / 2. díl - duben 

Květen


Vypadá to, že to nejhorší z koronaviru už je za námi. Ven můžeme bez roušek, bike shopy otevřely, trail centra a bike parky taky. Pomalu ale jistě se plní kalendář závodů a konečně taky trochu zapršelo. 

 

Květnových 10%
 

Bike parky otevřely, takže je čas dát kolo do správného set-upu a vyrazit někam na lano. V květnu se mi podařilo se dostat alespoň jednou týdně na lanovku, proto aby si před sezonou trochu zvykly ruce, na které každoročně trpím. 
 

 

A jak vypadá letošní set-up?
 

Hodně podobně jako minulý rok, i když pár úprav by se asi našlo: 
 

 

Poprvé za 4 roky co jezdím enduro, si meziročně nezvykám na jiný model kola.
 

Letos tak znovu sedlám Whyte G-170 Works 29“ ve verzi V2. Oproti loňskému modelu je kolo postaveno na Rock Shox Ultimate, takže Lyrik má nový Charger 2.1 a oproti sérii jsme mu ještě přidali 1 cm na zdvihu, má tedy rovných 170 mm a se čtyřmi tokeny ho foukám na nějakých ± 85 PSI.  Pružinový tlumič Rock Shox Super Deluxe Coil zůstal nezměněn se 450 lbs pružinou. 
 

 

Oproti sérii jsem dále vyměnil původní RaceFace kokpit za kokpit od 77designz – 35 mm dlouhý představec z jednoho kusu hliníku a karbonová řídítka se stoupáním 20 mm, prohnutím 5° nahoru a 8° k jezdci, Tenhle tvar mi sedí asi nejvíce. Oproti sériovému kokpitu mají řídítka větší stoupání (5 mm vs. 20 mm), takže šel představec o pár podložek níž, tak abych dostal pozici těla více na řídítka a lepší grip na přední kolo. 
 

 

Od stejného výrobce pak na kole mám i vodítko řetězu a crash plate. Tam se ale oproti loňsku vlastně nic nezměnilo, co funguje, není potřeba měnit :). Tím se dostáváme k pohonu o který se už klasicky stará sada SRAM X01 Eagle (v sérii je i kazeta X01, ale na tréninkových zápletech mám kazetu GX).
 

 

Další letošní změnou je teleskopická sedlovka. Minulý rok jsem vozil top model Revive od značky BikeYoke. Letos jsem byl kluky z Made For Trails doslova ukecán, že bych měl zkusit mladšího a levnějšího bráchu, tedy BikeYoke Devive. Prý je to ta nejjednodušší a tím pádem i nespolehlivější sedlovka co znají, dá se servisovat prakticky u ranního kafe v kanceláři a díky auto reset funkci se při každém zasunutí sama odvzdušní a tak prý zajistí, že se nebude nikdy propadat ani pružit. Jsem zvědavý, jak bude na konci sezóny vypadat.
 

 

Poslední malou letošní změnou je sedlo od SDG, konkrétně model Duster Ti-Alloy. Má víc plochý tvar, než sedlo sériové a širší střední část a tak nějak mi sedlo. SDG tyhle sedla dělá v mnoha zajímavých vzorech, které stojí za pozornost.
 

 

Obuty už mám klasicky vpředu i vzadu pláště Mitas Highlander DH Supra Max Textra 29x2,45" a po loňském testování v nové měkčí směsi. 

 

 

Dost o kole, vzhůru na kopec.
 

Poslední květnový víkend jsem vyrazil do bikeparku na Ještěd. Ještěd mám rád, je to kousek z Prahy a na enduro kolo je to dostačující ratata na vrata.
 


 

 

Cílem bylo dát pár jízd na rozježdění, pár kratších úseků ve vyšší intenzitě a na závěr několikrát v kuse. 
 







 

O kole to ale není
 

 

Libor s sebou vzal svého mladšího bráchu. Marek ve svých 29 vlastně začíná s kolem a před nedávnem si koupil prvního hardtraila. Když jsme se poprvé pod kopcem potkali, trochu jsem se bál a v hlavě si opakoval číslo na horskou službu. Tenhle kluk ale na pevňákovi sjel několikrát celý Ještěd špagetou dolů a nebál se ani skoků, prakticky nic nevynechal.  Myslím, že ten den tam byl na hardtailu jediný a nějak mu to nevadilo. Respekt! 

 

Záznam z jedné jízdy zde:
 



 

*Za foťákem se celou dobu pohyboval Libor Vočadlo. Pokud by Vás zajímalo něco z jeho tvorby, nebo byste chtěli pár fotek, můžete ho oslovit třeba zde:

Celý příběh sledujte na:

​Zdroj: TZ Petr Leták

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí