Petr Leták: Z 10% Sportovcem

Petr Leták: Z 10% Sportovcem

Datum vydání: 02.05.2020

Pokračování projektu ​Petra Letáka: Z 10% Sportovcem / 1. díl březen

 

Duben

Zatímco v březnu se za mnou Libor zastavil s foťákem u mě doma, protože jinam jsme ani nesměli, a strávil se mnou nějaký čas během karanténní přípravy, jeho další návštěva v druhé polovině dubna už byla o mnoho zajímavější. Pokud jste nečetli první příběh z této série, podívejte se např. tady.

 

Mých 10%

Tentokrát mě Libor zastihl při sobotním tréninku na kole v okolí Prahy a rozhodl se celý trénink zdokumentovat. Zeptal se mě i na to, co vozím po kapsách, jak vím, co konkrétně trénovat anebo proč pořád sprintuju do kopce po asfaltu. Další díl z plánovaných 10 fotopříběhů o 10%, které věnuji sportu každý den, je tady.  
 

 

Čísla

Věděli jste, že 10% vašeho času denně, je skoro 17 hodin týdně? To už je slušná časová dotace na to se věnovat třeba sportu, rodině, podnikání, projektu, který jste chtěli vždycky rozhýbat anebo šití roušek :). Pokud se tedy budete držet oné 10% denní časově dotace a dáte si 1-2 dny v týdnu „volno“ máte hned o víkendu každý den skoro 5 hodin na šití roušek, teda sport. Dnešní trénink bude dlouhý asi 3,5 hodiny, takže mám večer ještě něco málo na strečing a e-maily.

 

 

Na hlavě i v kapse

Libor říkal, že by vás mohlo zajímat, co si s sebou beru na vyjížďku/závod. Nejsem úplně velkým příznivcem batůžku, takže se snažím všechno narvat do kapes. Abych nemusel pokaždé přemýšlet nad tím, zda mám všechno, vozím tuhle malou taštičku, která se dá buď připnout na kolo, nebo strčit do zadní kapsy pod dres. Je v ní všechno, co vím, že můžu potřebovat, když věci nejdou tak, jak chci. Sada na opravu bezduší – knoty, lepidlo, perořízek, lepení na duši – když to nejde opravit, dáte duši a stejně ji cvaknete…., centr klíč – když ten skok byl delší, než jste si mysleli, stahovací pásky – neznám nic lepšího, čím se dá během vyjížďky/závodu opravit ukopnuté řazení, ukopnuté ovládání na teleskop, nebo zpět přidělat celá brzdová páka, urvaný drát apod., kousek izolepy, multiklíč Lezyne a když už dochází energie, tak abych nehledal otevřené výdejní okénko, mám s sebou něco dobrého od Penca. Pumpička je přidělaná na kole. Vesměs to samé bych si vezl i na závod, jen více jídla, případně CO2 bombičky pro rychlejší opravu defektu. 

 


Plán dne

Dnes mě čeká lehké rozjetí, následuje test maximální tepové frekvence a potom se pustím do okolních kopců.  Traily dnes budu jezdit v kuse – někdy bez použití přední brzdy, někdy s cílem získávat rychlost v zatáčkách s jednou nohou mimo pedál (zatáčky jsou totiž moje noční můra…), někdy celý trail bez šlapání, jen s využitím terénu. 
 

 

Do kopce. Mám trochu problém dostat se do vyšší tepové frekvence. Dnešní test by měl ukázat, zda se povedlo během zimy TFmax trochu posunout směrem nahoru. Záznam z tréninku ukázal, že se to povedlo, posun jenom malý, ale nárůst tam je. Ještě, že tohle  neděláme moc často!

 

 


Z kopce. Teď přichází ta zábavnější část dne. 
 

 

Naskočit do trailu a jde se na to. První jízda je bez šlapání, jen s využitím okolního terénu. Je to takové hledání flow. Dobrý způsob jak si nerozbít hubu hned v první jízdě, když nejste rozhýbaní. Víte, co mají napsáno na trávníku ve Whistleru hned po nástupu na lanovku? „Crashes can happen likely on your first lap“ Asi ví, proč to tam píšou :).

 


Následuje trénink zatáček. Začal jsem s klasickými klopenkami – pomalým zvyšováním nájezdové rychlosti, prací s brzdami atd., ale oříšek přišel v okamžiku, kdy se nebylo o co opřít…

 


 

Takže noha ven a prach vzhůru. 

 

Zábava na kole.

Párkrát nahoru a párkrát dolů stačilo. Na závěr jsem se zastavil si trochu zaskákat a užít si zbytek dne. Prostě si kolo jen vytlačit nahoru, pustit brzdy a nechat si to dělat, co chce.

 

 

 


V příštím dílu zkusí Libor na fotkách zachytit zase jiných 10% mého času, které se vzhledem k vývoji situace asi budou týkat více závodního naladění kola a třeba i mysli. 

 




A taky už doufám, že otevřou kadeřnictví, jinak bych to musel vzít zahradnickými nůžkami z hobby marketu! ;) 

 

*Za foťákem se celou dobu stále s rouškou pohyboval Libor Vočadlo. Pokud by Vás zajímalo něco z jeho tvorby, nebo byste chtěli pár fotek, můžete ho oslovit třeba zde:

Celý příběh sledujte na:


Zdroj a foto: TZ Petr Leták


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí