Tom Boonen - zklamaná belgická superhvězda ještě stále září!

Tom Boonen - zklamaná belgická superhvězda ještě stále září!

Datum vydání: 20.10.2016

Fenomenální belgický cyklista je díky svému obrovskému talentu a citu pro závodění na větru a načasování sprintu úžasným zdrojem rad a inspirace pro své mladší kolegy. Opět to ukázal na MS v Kataru, když téměř dokonale předpověděl průběh závodu, o který se sám se svým týmem důsledně přičinil. Jeho sen vyhrát mu však těsně unikl a on před svými posledními měsíci kariéry možná nikdy nebyl tak zklamán. 

O jeho porážku se zapříčinil kromě Marka Cavendishe i Peter Sagan. Ten v současné době a ve svém věku připomíná první vrchol Boonenovi kariéry. Rodák z belgického Mol byl vlastně ještě o dva roky mladší, když se v roce 2005 stal prvním cyklistou, který v jedné sezoně vyhrál monumenty Okolo Flander a Paříž - Roubaix a stal se mistrem světa.
 

Zajímavé je však srovnání slavných výroků obou cyklistů z poslední doby, které ukazuje na odlišný přístup k tomuto sportu. Zatímco Sagan se mnohokrát nechal slyšet, že nejezdí pro vítězství, ale pro radost ze samotného závodění, Boonen říká:
"Závodím, protože mám rád vítězství."
A že už nějaké to vítězství ochutnal! Vždyť jich z aktivních jezdců nasbíral po Marku Cavendishovi a André Greipelovi třetí největší počet - 112! Můžete hádat, kdo je v žebříčku za ním… (PS). Mezi Boonenovy největší úspěchy patří čtyři triumfy na Peklu severu, tedy Paříž - Roubaix, třikrát vyhrál i Okolo Flander a Gent – Wevelgem a E3 Herelbeke opanoval hned pětkrát. Na svém kontě má také 6 etap na Tour de France, 2 na Vueltě a čtyřikrát vyhrál celkově Okolo Kataru.

Boonenův raketový vzestup v roce 2005 byl v dalších letech trochu utlumen až přišel rok 2012, který ho zastihl opět na vrcholu. Kromě toho, že spolu s kolegy z Etixx - Quick Step vyhrál na MS týmovou časovku a stal se podruhé národním šampionem, tak opět rozprášil konkurenci na všech nejprestižnějších jarních klasikách! Vyhrál totiž Okolo Flander i Paříž Roubaix a k tomu také Gent - Wevelgem a E3 Harelbeke.
 

 
Následující rok jako by se vše obrátilo o 180 stupňů. Na paty se mu začala lepit smůla. V lednu 2013 strávil nějaký čas v nemocnici kvůli infekci po zranění lokte a v březnu musel odstoupit po pádech ze svých milovaných belgických klasik. Do Paříž - Roubaix pak nenastoupil vůbec, když mu byla diagnostikována zlomenina žebra. 

Po na jeho poměry průměrném roce 2014, kdy se nicméně obešel bez zranění, loni opět přišel o jarní klasiky, když si při březnovém etapáku Paříž - Nice vykloubil rameno. No a v říjnu pak těžce havaroval na etapáku Okolo Abú Zabí, po kterém byl v bezvědomí s hrozivě vypadajícím krvácením z ucha transportován do nemocnice. Přesto, že se nejednalo o vážnější zranění (zlomená spánková kost) a brzy už přes doporučení lékařů trénoval, odnesl si z tohoto incidentu doživotní poruchu sluchu.


Možná i ona neukázněnost, když se neřídil radami lékařů a začal trénovat o řadu týdnů dříve, mu vynesla slušnou formu do letošní sezony. Belgická živoucí cyklistická legenda brala tři vítězství a pro něj poněkud nešťastné druhé místo z Paříž - Roubaix, kde byl překvapivě poražen ještě o dva roky starším australským matadorem Matthew Haymanem. Boonen však už měl několik let v hlavě další velkou metu – mistrovství světa na jeho oblíbených rozpálených a větrem bičovaných katarských pouštních silnicích, kde za svou kariéru vyhrál dvaadvacet etap – daleko více, než kdo jiný. 
 

 
A tak vlastně celou dobu plánoval naladit svou formu právě na říjnový vrchol v Dauhá. Ještě předtím také oznámil půlroční prodloužení smlouvy u stáje Etixx – Quick Step, které je věrný už patnáct let – téměř od začátku své kariéry. Chce totiž ještě jednou uspět na kostkách a prašných cestách Belgie a severní Francie. 

 
Na zářijovém Enecu ale opět těžce upadl a se zraněním hlavy a krku musel odstoupit. Za 2 týdny byl však zpět na Tour de l'Eurométropole, kde bral třetí místo a ujistil své soupeře, že v Kataru bude rozhodně ve formě. Před jedním z posledních vrcholů své kariéry pak zaujal svou de facto přesnou predikcí vývoje závodu:
"Bude tam první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá a šestá skupina. První a druhá skupina se můžou spojit, ale ty další už se nevrátí zpět, ty ne. Myslím, že první část závodu je dostatečně těžká na to, aby se zde rozhodoval závod, i přesto, že je to do cíle ještě tak daleko."
Po závodě pak ještě jakoby potvrdil správnost svých slov:
"Každý věděl, že na větru se to bude dělit. Takže jsme se na to připravili."
Ať už z výkonnostních, či jiných důvodů, Boonenova slova asi dostatečně nerezonovala v uších většiny jeho poražených soupeřů, kteří v jím popsané zkoušce zaváhali.
 

Ani pro samotného miláčka belgického národa (tedy hlavně té vlámské části) však finále nedopadlo tak, jak si jej vysnil. Přestože národní tým včetně jeho samotného vlastně udělal závod, když držel tempo našponované až do konce, tak dvojnásobný národní šampion po sprintu bral jen bronzovou medaili. K šestatřicátým narozeninám, které oslavil jen den před závodem, si tak svůj snový dárek nenadělil. Naopak, jeho dlouholetý manažer Patrick Lefevere ho prý ještě tak smutného neviděl...
 

Trojnásobný belgický sportovec roku měl v minulosti problémy s kokainem a taky daněmi, ale v posledních letech se přeci jen zklidnil a loni se mu narodila s jeho dlouholetou láskou (která si s ním také užila své) dvojčata. V Belgii stále asi nenajdete populárnějšího sportovce a to se jeho bronzem v Kataru rozhodně nezměnilo. Boonen má navíc před sebou ještě minimálně dvě veliké výzvy – Flandry a Roubaix. Pokud se mu podaří obstát byť jen v jednom případě, vstoupí do historie. No a pak hned do auta! Chce prý totiž začít vyhrávat pro změnu na čtyřech kolech!
 
 
Foto: Etixx - Quick-Step
 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí