Peter Sagan - ohlédnutí za sezonou cyklistické megastar

Peter Sagan - ohlédnutí za sezonou cyklistické megastar

Datum vydání: 17.10.2016

“Když přijdu o žlutý trikot, mám ještě zelený. A když ztratím i ten, tak mám pořád ten duhový!” Tak Peter Sagan odmítl starosti o svůj premiérový trikot lídra na letošní Tour de France. Tento už skoro legendární výrok vlastně i vystihuje úžasnou sezonu stále teprve šestadvacetileté cyklistické superstar současnosti. 

Mimochodem, Sagan si nakonec žlutý trikot užíval tři dny, vyhrál tři etapy, popáté za sebou si domů odvezl zelený trikot a byl vyhlášen největším bojovníkem celého třítýdenního závodu... 
 


Konečné zúčtování sezony rodáka ze Žiliny je skutečně impresivní. Svou doposud možná nejúspěšnější sezonu v životě přitom nezačal nijak oslnivě a řada fanoušků si z něj na internetových fórech utahovala pro dlouhou řadu druhých a čtvrtých míst. Mistr světa začal závodit už 18. ledna na argentinském etapáku Tour de San Luis, kde bral pro cyklisty nepopulární druhé místo ve sprintu druhé etapy a další hned tři bramborová umístění. 

Závodit pak zase začal až na konci února na první jarní klasice Omloop Het Nieuwsblad, kde dojel druhý. Čtvrtý pak skončil pro změnu na Strade Bianche a o čtyři dny později i v úvodní týmové časovce na Tirreno Adriatico. Den na to, světě div se, dokončil etapu druhý, aby další den dodržel svůj algoritmus a bral opět pomyslnou bramborovou medaili. Za další dva dny byl zase druhý a můžete si tipnout, kolikátý skončil v celkovém pořadí italské týdenního etapáku... druhý.
 

 
Pak přišla na řadu první velká belgická klasika - E3 Harelbeke. A další druhé místo, když prohrál ve sprinterském souboji (!) s Michalem Kwiatkowskim.

To už Saganovu nešťastnou, ale přitom úžasně vyrovnanou a vcelku úspěšnou sérii řešili skoro všichni. Jen on ne, vědom si svých schopností a s prostou radostí ze závodění.
 

 
A opravdu, o další dva dny později konečně vyhrál - prestižní závod Gent - Wevelgem.
 


No a týden na to, po svém legendárním sólu, mu patřily i slavné Flandry. Tím definitivně všem kritikům zavřel ústa a otevřel další blyštivou kapitolu své kariéry. 

Na jaře a v létě své dvě vítězné etapy v Kalifornii, na Okolo Švýcarska a tři etapy na Tour de France okořenil v případě amerického a francouzského závodu ještě zelenými trikoty, který si oblékl i po konci Tirrena Adriatica.
 


Zkraje podzimu vyhrál i Velkou cenu Quebeku a po návratu z kanadského tripu, kdy mimochodem v Montrealu o dva dny později ještě bral druhé místo, ovládl už na evropském kontinentu v Bretani mistrovství Evropy!

Helikoptérou si pak zalétl na týdenní Eneco Tour, kde ač dle svých slov unavený, bral dvě etapy, zelený trikot a třetí místo na bedně v konečném zúčtování! To nejlepší ale mělo teprve přijít.
 


 
V neděli se v rozpáleném Kataru stal podruhé za sebou mistrem světa a definitivně si zarezervoval volný list v historických análech! 

Letošní Saganova bilance se nakonec zastavila na 14 vítězstvích, 32 podiových umístěních a 44 top ten výsledcích. Vítězství v Kataru bylo jeho 89. v kariéře. Klenot slovenské cyklistiky je letos nejlepším ze všech ve statistice získaných bodů na 100 závodních kilometrů (28,42)  a v tomto ohledu se jedná i o jeho osobní maximum. A konečně: je suverénním vítězem bodování UCI World Tour a UCI World Ranking!

Bora-Hansgrohe má pro příští tři roky hodně slušný vklad!  

Sagan odstartuje novou sezonu na Tour Down Under v Austrálii. Úřadující mistr světa se tak do Austrálie vrátí po sedmi letech, kdy na Tour Down Under debutoval v roce 2010.
 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
Cape Epic 2024: Češi bojují, Beers s Grottsem míří k triumfu
23.03.2024 | Kategorie: MTB

Předposlední etapa Cape Epicu prověřila odolnost jezdců. Zatímco lídři Matthew Beers a Howard Grotts si vítězstvím upevnili pozici na čele závodu, čeští reprezentanti zažívali krizové chvíle. 

 
» více novinek a videí