Slovinsko: maličká země s obdivuhodně silnou cyklistickou základnou

Datum vydání: 12.03.2017

Nejen v posledních dnech a týdnech na sebe skvělými výkony upozorňují cyklisté z maličké země, kterou tuzemští fanoušci znají spíše díky svým cestám na dovolenou do Chorvatska. 

V posledních letech se mluví ve spojení s profesionální cyklistikou téměř výhradně díky Petru Saganovi o Slovensku, překvapivě málo pozornosti se však upírá na vskutku obdivuhodné výkony cyklistů ze země podobného názvu, ale co do podle počtu obyvatel třikrát menší než Slovensko a pětkrát menší než Česko

Cyklističtí fanoušci možná rozdíl v efektivitě, s jakou slovinská cyklistika produkuje kvalitní, světově konkurenceschopné závodníky, nepostřehli, nicméně odborníci si toho všimnout museli. 

Země s pouhými dvěma miliony obyvatel (ČR 10,5 milionu/Slovensko 5,5 milionu) má na nejvyšší úrovni silniční cyklistiky hned 13 svých zástupců, to je o 7 víc než Česko a o 8 víc než Slovensko, jehož prapor v tomto směru drží vysoko Peter Sagan, který si do Bora-Hansgrohe přetáhl trojici krajanů včetně svého bratra Juraje. 

Zatímco čeští cyklisté na vítězství v mezinárodně obsazených závodech zatím čekají (nejblíže mu byl čtvrtý Zdeněk Štybar na Strade Bianche) a slovenská cyklista je téměř výhradně zastoupena nedostižným Saganem, slovinští cyklisté pracují spolehlivě a odhodlaně bez většího povšimnutí světových médií. 

Jejich největší kolonie je sice ve stáji Bahrain-Merida (6 cyklistů), ale nejvíce se zatím prosazují jiní borci. Osmadvacetiletý Luka Mezgec, stájový kolega Romana Kreuzigera z ORICA-Scott, je výborný spurterem, má v nohách vítězné etapy na Giro d'Italia i Okolo Katalánska. Aktuálně byl na Tirrenu pátý ve třetí etapě, kterou vyhrál nikdo jiný než Sagan. 

Simon Špilak z Kaťuša-Alpecin je zase přeborníkem na týdenní etapáky. Dokázal vyhrát oba prestižní švýcarské závody - Okolo Romandie i Okolo Švýcarska. V letošní sezoně se zatím ukazuje ve špičkové formě, když včera v královské etapě na Tirrenu ujel ve finálovém stoupání. Nebýt drtivého nástupu lídra závodu Naira Quintany ze skupiny favoritů za ním, pravděpodobně by slavil cenný triumf. Třicetiletý borec nakonec dojel pátý, ale dnes byl v přetěžké etapě opět vidět, když byl členem elitní skupiny, kterou dovedl do cíle i v tomto případě vítězný Sagan

Možná v ještě lepší formě je jeho krajan Primož Roglič. Toho si před dvěma lety ze slovinské líhně talentů - kontinentální stáje Adria Mobil - vytáhla nizozemská WorldTour stáj LottoNL-Jumbo a jednalo se o vskutku prozřetelný tah. Výtečný časovkář podlehl v loňské úvodní časovce na Giro d'Italia jen o setinky sekundy Tomu Dumoulinovi (Sunweb) a ve druhé časovce v rámci deváté etapy už slavil velké vítězství. Letos pokračuje ve splácení důvěry svému chlebodárci, když vyhrál tradičně hvězdami nabité únorové Okolo Algarve, na Tirrenu dnes skončil za Saganem a Thibaut Pinotem (FDJ) třetí a v průběžném pořadí mu patří čtvrté místo. 

Slovinští borci jsou letos zatím dominantní silou i na kontinentálních jadranských závodech, kde se tradičně střetávají i s Čechy. Borci z rakouské stáje Amplatz-BMC - Rok Korošec a Matej Mugerli vyhráli Trofej Umag (Korošec), Trofej Poreč i etapák Istarsko Proljece (oba Mugerli). Ani v jednom případě jim v tom nezabránili čeští závodníci ze stáje Elkov-Author, ze kterých zatím nejstabilnější výkony podával Jiří Polnický s dvěma top ten výsledky. 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nová sada SRAM Red AXS má novou ergonomii, vylepšené řazení a nižší hmotnost
16.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
SRAM představil svůj nejnovější model cyklistické sady, SRAM Red AXS 2024. Tento model přináší řadu vylepšení a inovací, které posouvají hranice toho, co je možné od cyklistické sady očekávat.
Přilba Catlike Yelmo Mips
16.05.2024 | Kategorie: ostatní
Nový model Catlike Yelmo MIPS zvyšuje svůj výkon díky osvěženému designu.
Škoda Auto Dolní Morava startuje 8. června
14.05.2024 | Kategorie:
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
Evropský šampionát horských kol: Kryštof Bažant vybojoval stříbrnou medaili
13.05.2024 | Kategorie: MTB
Páteční program na evropském šampionátu horských kol nabídl divácky atraktivní štafetové závody. O titul se mezi sebou popraly národní týmy v čele s Itálií, která si odnesla zlato.
Objevte kouzlo cyklistiky na závodě ČEZ Sázava
13.05.2024 | Kategorie: MTB
15. června se ve středočeské Sázavě sejde několik stovek bikerů, aby společně odstartovali 24. ročník závodu ČEZ Sázava. Jeden z nejznámějších MTB závodů u nás nabízí osvědčené trasy, které baví nejen sportovním zážitkem, ale i nezapomenutelnými výhledy.
» více novinek a videí