Sagan měl na medaili! Ne, neměl! Názory fanoušků se liší

Sagan měl na medaili! Ne, neměl! Názory fanoušků se liší

Datum vydání: 23.08.2016

Je pár dní po olympijském závodě horských kol v Riu a zdá se, že skvělý výkon Švýcara Nino Schurtera je méně komentovaný než výsledek Slováka Petera Sagana. Ten, jak známo, doplatil na technické problémy, které ho de facto vyřadily ze závodu. Co kdyby se tak nestalo?

Úřadující silniční šampion vzbudil díky svému startu na olympijském závodě nebývalou pozornost. Jediný slovenský reprezentant a nositel nejvyššího čísla - 50 - startoval jako poslední ze sedmé lajny. I přes tento handicap však během několika chvil po výstřelu startovací pistole opanoval špici pelotonu. Možná tak vyrazil dech jak odborné veřejnosti, tak i převážné části bikerů, kteří jeho šance v závodě podceňovali také kvůli nucenému startu ze zadních pozic.

Při nájezdu do prvního kola musela slovenská star vzbudit mezi svými soupeři a adepty na medaile opravdový rozruch, to když spatřili Sagana za svými zády. Bohužel pro slovenského závodníka a pro závod samotný však Sagana nedlouho poté, v závěru prvního kola, postihl defekt předního kola. Než se dostal na prázdném kole do depa, ztratil kontakt s vedoucími závodníky a další cenné sekundy pak ztratil čekáním na výměnu kola. To ale nebylo vše. V dalším průběhu závodu se s nepřízní osudu musel potýkat ještě několikrát - spadl a postihly ho ještě další technické problémy. Propadl se tak na chvost celkového pořadí a naděje na úspěch v Riu byla definitivně pryč. V olympijské premiéře na horských kolech byl nakonec klasifikován na 35. místě i přesto, že byl stažen z trati o kolo dříve.
 
Šestadvacetiletý slovenský borec, který se v roce 2008 na horských kolech stal juniorským světovým i evropským šampionem, si nicméně zaslouží obdiv za famózní účast. Fanoušci mountainbikingu také určitě Saganovi nezapomenou dobrou reklamu této krásné cyklistické disciplíny.
 


 
Jak by to ale dopadlo nebýt technických problémů? Na sociálních sítích, v diskuzích, rozhovorech a článcích se názory velmi různí. Zde uvádíme jako příklad několik anonymních komentářů fanoušků z našeho Facebooku.

„Tak okolo třetího kola by už nestačil na tempo ostatních, jestli by dojel, tak až za první desítkou.“

„Tempo bylo strašidelný! Ale v 15 by být mohl!“

„No, bohužel, jak jsem jeho fanda, umístění odpovídá jeho možnostem. Defekt je skoro vždy vina jezdce, a když jich měl několik, je celkem jasné, že technicky vždy nezvládl trať a najel na místa, kde nebylo radno jezdit. Prostě mu chybí technika na horská kola. On by se do toho dostal, ale musel by pár měsíců takový závody jezdit.“

„Byl by na bedně.“

„Je to dobrý cyklista, o tom žádná, myslím ale, že by byl někde dál od bedny. Horské kola nejsou o tempu, ale o zkušenostech a on je prostě za tak krátkou dobu nemohl nabrat.“

„Raději se na to měl vykašlat. Absolutně na to neměl. Po startu to moc napálil a dopadlo to, jak muselo.“

„Ať si říká, kdo chce, co chce, je to FRAJER už jenom proto, že to zkusil!!!“

Více komentářů naleznete v našem příspěvku na Facebooku.
 


 
Zajímavý rozhovor k tématu je také na serveru Sport.sk, kde slovenský reprezentační trenér Peter Zánický popisuje Saganovu přípravu před závodem, kdy při zkoušení ostrého startu dvakrát přetrhl řetěz a modlili se, aby se tak rovněž nestalo při závodě. Zánický ale také hovoří o jeho hněvu po závodě.

„Ani nechtějte vědět a slyšet jeho reakce po dojezdu. Byl velmi rozzlobený. Peter bral olympiádu velmi vážně, obětoval Vueltu, absolvoval celou přípravu v USA pouze kvůli této hodině a půl, takže jeho hněv byl pochopitelný,“ vysvětloval trenér Zánický.

Je také pravdou, že špičkový bikeři se Saganem, již před olympijským závodem prostě nepočítali. Jeho technika, jak bylo vidno na trati při tréninku, nebyla dokonalá.

To potvrzuje i Nino Schurter v rozhovoru pro iDnes, ještě v době konání světového šampionátu v Novém Městě na Moravě.

"Je to cool a hrozně ho za to respektuju. Zároveň jde o dobrou věc pro náš sport, těším se, až ho uvidím. Může jet dobře, ale nemyslím, že má šanci na medaili. Navíc bude startovat někde z padesátého místa. Je to sice rychlý a dost široký okruh, možná nejlepší, kde se můžete po startu posunout dopředu i ze zadních pozic, ale přesto si nemyslím, že to zvládne úplně dopředu."

A po závodě? Zkušení bikeři měli prostě pravdu, takto se nechal slyšet stříbrný Jaroslav Kulhavý pro sport.cz.

„Je pravda, že to tam narval přede mnou trochu nesmyslně, chtělo to jet hlavou.“ 

A nyní i komentář samotného Petra Sagana převzatý z jeho facebookové stránky.

„Taková jsou horské kola, můžou také nastat technické problémy, které mě zastaví. Odstartoval jsem výborně, ale dva defekty mi pokazily celý závod. Myslím, že dnes bych nebyl schopný zůstat vepředu s nejlepšími jezdci, ale mohl jsem být na podstatně lepší pozici. Po prvním defektu se mi podařilo dostat na 11. příčku, ale po druhém to už nebylo možné…“

Konec konců, ať je to tak nebo by to bylo jinak, za nás jistě palec nahoru!
 

 
Foto: Facebook-Peter Sagan

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí