Konec problémů se spaním před závody?

Konec problémů se spaním před závody?

Datum vydání: 21.03.2017

Američtí vědci popsali recept na zdravý spánek u cyklistů před závodem - tajemstvím je multivitamín smíchaný s extrakty z kůry magnolie a korkovníku amurského. 

Noc před závodem zpravidla není nikdy úplně klidná, na scénu zpravidla přichází nervozita a (nejen) u sportovce nakonec může méně kvalitní spánek ovlivnit fyziologické a kognitivní tělesné funkce. O necelou hodinu a půl kratší spánek, než na který je člověk zvyklý, pak prý může utlumit denní aktivitu jedince až o třetinu. 

Američtí vědci na to konto ve své studii dokázali účinnost receptu na kvalitu a kvantitu spánku u cyklistů před závodem. Ke své studii si vybrali reprezentativní vzorek 66 amatérských cyklistů ve věku mezi 40 - 60 lety. Těm na noc před závodem dlouhým mezi 80 až 164 km naservírovali buď placebo, multivitamín nebo právě směs multivitamínu s výtažky z magnolie a korkovníku. 

U jednotlivých sledovaných skupin pak byly měřeny kvantitativní (objektivně) i kvalitativní (subjektivní hodnocení cyklistů) parametry spánku. 

Proč si vědci vybrali zrovna toto složení třetí testovací látky? Magnólie je rostlina (získává se pomocí oxidu uhličitého), která se vyskytuje v mírných až tropických pásech od Ameriky po Asii, kde je i důležitou složkou tradiční medicíny. Kromě krásných květů má komplexní uklidňující účinky, posiluje činnost mozku a zlepšují paměť. 

Také korkovník amurský je jednou z 50 rostlin (dřevin) tvořících základ čínské medicíny, používá se pro léčbu meningitidy, zápalu plic, tuberkulózy, cirhózy jater či běžných bolestí břicha. Smícháním těchto dvou extraktů tak vzniká účinná "vitamínová bomba", jenž napomáhá k prevenci před svalovým poraněním při nadměrné zátěži a po které navíc budete spát jako mimina. 

 
Skutečně je tomu tak. Podle závěrů studie totiž cyklisté, kteří užili výše zmíněnou léčivou směs, usnuli průměrně o 28 minut dříve než ti s placebem, přičemž se jim subjektivně spalo "normálně" na rozdíl od ostatních účastníků testu, které před závodem trápila nervozita apod.

Zdroj: Kunces, L., Keenan, J., Munoz, C., Luk, H., Vingren, J. and Carlson-Phillips, A. (2016). Effects Of A Multi-Vitamin With Relora® On Sleep Before An Endurance Cycling Event. Medicine & Science in Sports & Exercise, 48, p.253.
 
 
 

Příspěvek sdílený Nikita (@nikita_stvns),


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí