Když si nevystačíme s kolem, aneb jak (ne)žít sobecky

Když si nevystačíme s kolem, aneb jak (ne)žít sobecky

Datum vydání: 12.10.2017

V určité chvíli si cyklista se svým oblíbeným dopravním prostředkem prostě nevystačí a někdy je zapotřebí přemýšlet nad automobilem. Má smysl se tomu bránit?

Že to už jenom s kolem nepůjde, nám bylo jasné, když jsme letos měli možnost strávit aktivní dovolenou v Rakousku, ale neměli se tam jak dopravit. Nakonec jsme se rozhodli využít služeb autopůjčovny RENORENT sídlící v Olomouci. K naší potěše byly skvělé recenze na internetu podloženy skutečností a díky přátelskému a zároveň profesionálnímu jednání ze strany společnosti a spolehlivému autu jsme získali svobodu a možnost poznávání míst nám jinak zapovězených. Aniž bychom si auto museli sami pořizovat. 
  
Někdy však bývá vlastnictví vozu nezbytné, protože se jiné alternativy provozování auta prostě nevyplatí. I když je možností v poslední době čím dál tím více. Auto můžete provozovat na operativní leasing, samozřejmě si ho můžete půjčit a ze západu k nám míří i novinka v podobě sdílení vozu s jinými lidmi, popř. členy určitého klubu. Až na operativní leasing je to vlastně podobné jako s bicyklem. 

 
Co se týče půjčování aut, výhodou obecně bývá to, že jsou auta v lepším technickém stavu a díky vysoké vytíženosti jsou efektivně využita. Lidé s nimi vyjedou, protože není jiné zbytí. Např. ve Velké Británii navíc půjčovny zpravidla nabízí i nízko-emisní automobily, či vozy s elektropohonem, čemuž zatím v tuzemsku legislativa příliš nepřeje. Pro člověka, který se ve většině životních situací obejde s kolem či veřejnými dopravními prostředky, se pravděpodobně celkem vyplatí i operativní leasing. Ten ze své podstaty zvýhodňuje ty, kteří toho najezdí méně a tím nutí člověka přemýšlet, zda je startovat auto vůbec nutné.
 
Hlavně mladší generace lidí nejen ze západních zemí nově inklinuje daleko více ke sdílení, případně půjčení si, než vlastnictví. Jedna z amerických studií z počátku nového milenia např. dokazuje, že více než čtvrtina lidí, kteří se stali součástí (auto)klubů, v rámci nichž sdíleli automobily s dalšími členy, následně prodala svůj vlastní automobil. Většina z dotazovaných respondentů pak začala častěji chodit pěšky, jezdit na kole a využívat veřejných dopravních prostředků.



Tento trend přitáhnul jako magnet pozornost vědců, kteří se zajímají o podstatu této nové motivace. Je založená na menší sobeckosti, skromnosti, či ohleduplnosti k životnímu prostředí, nebo se jedná o kalkulovanou strategii čistě ve vlastním zájmu?

Nuže, podle vědců se takto lidé chovají převážně ze dvou posledně jmenovaných důvodů. Roli tedy hraje spíše prospěchářství, než altruismus. Ač jako motivaci často zmiňujeme environmentální problémy či odpor ke konzumnímu stylu života, jde zpravidla o snižování nákladů a větší pohodlí. 

V sebereflexi mohu kriticky uznat, že jsem se i já zachoval spíše sobecky, když jsem využil možnosti pohodlně cestovat automobilem, který nám dal svobodu. Mohli jsme jet do Rakouska rovnou na kole a svobodu bychom měli ještě větší! Úskalí života však spočívá v tom, že bych musel šlapat sám. Přítelkyně by mně dala košem...

Martin Pirkl

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí