Jak se připravit na cyklistický závod? Poradíme vám

Jak se připravit na cyklistický závod? Poradíme vám

Datum vydání: 19.06.2023

Poradíme vám, jak se připravit na cyklistický závod, rady a zkušenosti ze své dlouholeté praxe sepsal bývalý profesionální cyklista Jakub Novák z ProCyclingCoaching, který je zkušený a kvalifikovaný trenér v oblasti výkonnostní cyklistiky.

Ať už jste začátečník nebo zkušený jezdec, je důležité se připravit, abyste dosáhli svého nejlepšího výkonu a mohli si užít atmosféru závodění. V tomto článku se podíváme na několik klíčových kroků, které jsou vhodné pro širokou veřejnost.

  1. Stanovení cíle:

Před začátkem přípravy si stanovte cíl. Rozhodněte se, zda se chcete zúčastnit celé série závodů nebo vybrat například jeden konkrétní závod dvanácti dílného seriálu Prima CUP. Mějte představu o výkonu a čase, kterého chcete dosáhnout. Tento cíl vám poslouží jako motivace během přípravy.

  1. Plánování tréninku: 

Plánování tréninku je klíčové pro úspěšnou přípravu na závod. Zařaďte do svého tréninkového plánu různé typy jízd, které se zaměřují na různé aspekty vašeho výkonu.

  • Dlouhé jízdy s mírnou intenzitou pomáhají budovat vytrvalost a zvyšovat objem tréninku. Tato fáze je důležitá pro zlepšení schopnosti udržet si vyšší intenzitu po delší dobu.
  • Intervalové tréninky jsou skvělým způsobem, jak zvýšit rychlost a sílu. Zahrnují krátké, intenzivní úseky s krátkými obdobími odpočinku mezi nimi. Tyto tréninky pomáhají zlepšit reakční schopnost a maximální výkon.
  • Technické jízdy vám pomohou zdokonalit dovednosti v terénu, jako jsou sjezdy a technicky náročné pasáže. Pravidelné procvičování těchto dovedností vám dodává větší jistotu na závodní trati. 

Jestli si přejete dosáhnout své nejlepší formy pro závod, je doporučeno začít trénovat 5 až 6 měsíců před samotným závodem. Pokud se však cítíte na solidní formu a ne na absolutní vrcholový výkon, může být dostatečné trénovat 3 až 4 měsíce před závodem. 

Důležité je, abyste v průběhu tréninkového bloku dostatečně pokryli všechny důležité kondiční aspekty a poskytli svému tělu různé stimuly pro rozvoj. Tímto způsobem budete schopni rozvíjet svou kondici komplexně a dosáhnete lepších výsledků v závodě. Je také důležité, abyste správně plánovali a organizovali tréninkový blok. Měli byste zohlednit adekvátní odpočinek a regeneraci mezi tréninky, aby se vaše tělo mohlo zotavit a přizpůsobit se tréninkovým podnětům. Každý tréninkový den by měl být propojen s celkovým tréninkovým cílem a postupně zvyšovat náročnost a intenzitu. Můžete také využít tréninkový plán pro lepší přípravu.

  1. Monitorování treninku a výkonnosti: 

Investování do monitoru tepové frekvence nebo měřiče výkonu je užitečným krokem při tréninku pro jeden ze závodů seriálu Prima CUP. Tyto nástroje vám umožní měřit a sledovat vaše úsilí a výkonnost během tréninku. 

Je také užitečné si zaznamenávat svůj trénink a výkonnost. Existuje mnoho aplikací, jako je TrainingPeaks nebo Strava, které vám umožní nahrávat své tréninkové údaje a analyzovat je. Tyto aplikace vám poskytnou přehled o vašem tréninku, pomohou vám sledovat vaše cíle a poskytnou vám zpětnou vazbu ohledně toho, zda trénujete příliš mnoho nebo málo.

Díky těmto nástrojům a aplikacím můžete získat cenné informace o svém tréninku a formě. Budete mít lepší představu o tom, jak se přibližujete ke svému optimálnímu výkonu a jak se vyvíjíte v průběhu času. To vám umožní efektivněji plánovat a přizpůsobovat svůj tréninkový program, abyste dosáhli svých nejlepších výkonů na závodním dni.

  1. Znalost tratě:

Seznamte se s trasou, na které se závod bude konat. Zjistěte délku, profil terénu a technické obtíže. Tímto způsobem budete vědět, na co se připravit a jak se na danou trať připravit. Pokud je to možné, projeďte si trasu před samotným závodem a seznámte se s jejími nástrahami. Pokud to není možné, podívejte se přes aplikaci Strava na hlavní segmenty a najděte si podobnou trasu ve vaší blízkosti.

  1. Výživa a hydratace: 

Správná výživa a hydratace jsou klíčové pro dosažení maximálního výkonu. Před závodem je důležité zaměřit se na vyváženou stravu, která obsahuje potřebné živiny pro zajištění energie a regeneraci svalů. Sacharidy jsou důležité pro získání paliva pro fyzickou aktivitu, proto je vhodné zajistit dostatečné množství sacharidů ve stravě před závodem. Bílkoviny jsou klíčové pro obnovu a regeneraci svalové tkáně, proto je důležité zajistit dostatečný příjem bílkovin.

V průběhu tréninku a také v den závodu je důležité udržovat optimální hydrataci. Pijte dostatečné množství vody během tréninku, abyste kompenzovali ztráty tekutin způsobené potem a udržovali správnou funkci těla. 

V den závodu je také důležité zajistit dostatečný příjem vody, abyste byli hydratovaní a mohli dosáhnout svého nejlepšího výkonu. Pamatujte, že každý jedinec může mít individuální potřeby výživy a hydratace, proto je důležité experimentovat a najít optimální strategii pro sebe. 

Je vhodná konzultace s odborníkem na výživu, který vám může poskytnout personalizované rady a doporučení ohledně stravy a hydratace pro závody.

  1. Regenerace a odpočinek: 

Nezapomínejte na důležitost regenerace a odpočinku. Plánujte si dny odpočinku do svého tréninkového plánu a dávejte si dostatek času na odpočinek, spánek a obnovu svalů. Posilování a protahování jsou také důležité prvky pro zvýšení celkové výkonnosti. 

  1. Mentální příprava: 

Kromě fyzické přípravy je také důležitá mentální příprava. Vizuálně si představujte závod a vizualizujte si, jak dosáhnete svých cílů. Pracujte na pozitivním myšlení a motivaci. Mějte na paměti, že každý závod je příležitostí naučit se něco nového a užít si jízdu na kole.

S plánováním tréninku, znalostí trati, správnou výživou, regenerací a mentální přípravou máte základ pro úspěch. Věřte si, důvěřujte ve svou přípravu a užijte si cyklistickou cestu k cílové čáře. Přeji vám hodně štěstí a příjemnou jízdu! 


Autor: Jakub Novák z ProCyclingCoaching je zkušený a kvalifikovaný trenér v oblasti výkonnostní cyklistiky. Má bohaté zkušenosti nejen jako trenér, ale také jako bývalý profesionální silniční cyklista. Jakub jezdil za UCI World Tour Team BMC Racing spolu s vítězem Tour de France a několikanásobnými mistry světa. Jakub je držitelem akreditací od různých organizací, jako je UCI (Union Cycliste Internationale), Cycling Australia, USA Cycling a TrainingPeaks.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí