Gainery ve výživě cyklistů

Gainery ve výživě cyklistů

Datum vydání: 02.02.2017

Gainery jsou ideálním prostředkem pro doplnění sacharidových zásob a lehce stravitelných bílkovin.

Slovo „gainer“ nejčastěji uslyšíte ve společnosti kulturistů a sportovců zaměřených na sílu a rychlost. Na první pohled bychom skutečně těžko očekávali smysluplnost užívání přípravků, které podporují nárůst hmotnosti a aktivní tělesné hmoty (anglicky „to gain“ – nabrat) u cyklistů, běžců či jiných, vytrvalostně orientovaných sportovců. Snahou je být přece co nejlehčí… Kupodivu však i z gainerů mohou mít vytrvalci užitek.

S označením „gainer“ skutečně přišli kulturisté, kterým proteino-sacharidové přípravky pomáhají zastavit katabolické procesy způsobené předcházejícím tréninkovým nasazením a umožňují nastartovat regeneraci organismu a růst svalové tkáně. Podobné cíle však mají i vytrvalostní sportovci. Vlivem dlouhotrvající a často i intenzivní zátěže dochází k výraznému vyčerpání svalového a jaterních glykogenu. Glykogen (zásobí forma glukózy) představuje zásadní zdroj energie pro všechny intenzivní krátko i dlouhodobé pohybové aktivity.

Chceme-li podat co nejlepší fyzický výkon je značně výhodné, zahajovat jej s plnými glykogenovými zásobami. Gainery, přesněji řečeno proteino-sacharidové přípravky, jsou ideálním prostředkem pro doplnění sacharidových zásob a lehce stravitelných bílkovin.
 
Hovoříme-li o první výživě po absolvování tréninku, je nezbytné v tuto dobu dodat tělu „rychlé“ sacharidy a bílkoviny v přibližném poměru 4:1 ve prospěch sacharidů. Právě tento poměr většina gainerů splňuje. Typické množství sacharidů ve 100 g práškového koncentrátu je 55-75 g. Zastoupení sacharidů se může výrobek od výrobku lišit. Využíváme-li gaineru po tréninku, je výhodné, pokud je složen především z cukrů s vysokým glykemickým indexem – glukózou a maltodextriny. Vedle těchto „super rychlých“ sacharidů se v přípravcích nachází také další jednoduché cukry se střední a nižší hodnotou GI – sacharóza, isomaltulóza, laktóza a fruktóza, jež uvolňují energii pozvolněji. 
 
Přítomnost rychlých cukrů je však po zátěži stěžejní. Čím rychleji se po vypití gaineru obsažené sacharidy dostanou do krve, tím dříve a efektivněji zarazíme štěpení energetických zásob a naopak nastartujeme proces resyntézy svalového (a jaterního) glykogenu – nejdůležitějšího paliva, které budeme potřebovat v příští tréninkové jednotce. Při časném zahájení novotvorby glykogenových zásob po tréninku, jsme schopni dosáhnout glykogenové superkompenzace – vyčerpané svalové buňky si dokážou uskladnit ještě větší množství glukózy, než tomu bylo před započetím tréninku. Pomocí správně připraveného roztoku jsme schopni poskytnout organismu glukózu snadněji a mnohem rychleji než formou tuhé stravy. Proto by první výživa po výkonu měla být právě v podobě tekuté.

Mnoho experimentálních studií prováděných na sportovcích potvrdilo, že k zajištění dokonalé regenerace organismu a nastartování anabolických reakcí po zátěži je výhodné k sacharidům přidat také malé množství bílkovin bohatých na esenciální aminokyseliny (ze všeho nejvíce leucinu, izoleucinu, valinu – tj. větvených AK – BCAA) a glutamin. Protože potřebujeme aminokyseliny dostat do krevního oběhu co nejdříve, opět je výhodné, aby pocházely z „rychlých“ zdrojů. Mezi nejrychlejší proteinové zdroje patří sérové mléčné bílkoviny – bílkoviny pocházející ze syrovátky. Velmi výhodné je, když jsou v gainerech přítomny také bílkoviny již částečně naštěpené – ve formě hydrolyzátů. V takové podobě dosáhnout aminokyseliny krevního oběhu opravdu velmi rychle. Aminokyseliny využije organismus pro opravu a syntézu svalových bílkovin i podporu imunitních funkcí. Přítomnost rychlých sacharidů stimuluje vylučování inzulínu do krevního oběhu, který doslova cpe glukózu a aminokyseliny do vyčerpaných svalových buněk. Cukry tak pomáhají nejen k resyntéze glykogenu, ale také k lepšímu zužitkování aminokyselin.

V gainerech se nachází rovněž malé množství tuků. Většinou se jedná o 1-5% obsahu. Tuky v první fází po ukončení tréninku nejsou zásadní. Naopak jejich přítomnost ve vyšším množství zhoršuje stravitelnost přípravku a zbytečně zpomaluje trávení a resorpci sacharidů a bílkovin. Výhodné však může být zastoupení mastných kyselin se střední délkou uhlíkatého řetězce. MCT se vstřebávají podstatně rychleji a přináší další alternativní zdroj energie vyčerpanému organismu.

Proteino-sacharidové přípravky obsahují také základní minerální a stopové prvky a vitamíny. Za zmínku stojí vyšší obsah draslíku, kterého je třeba při budování glykogenových zásob.

Chceme-li mít z gainerů co největší užitek, je nezbytné výsledný koktejl správně naředit. Aby se živiny obsažené v nápoji co nejrychleji natrávili a vstřebali, je důležité, aby připravený roztok nepřekračoval 8-10% koncentraci. Například po dvouhodinovém cyklistickém tréninku je dobré přijmout 40-60 g prášku, který je třeba rozpustit do minimálně 400-600 ml vody. Práškový koncentrát je nezbytné rozpouštět ve vodě, ne v mléce. Použitím mléka dojde zhoršení stravitelnosti a především výraznému zpomalení proteino-sacharidového koktejlu. Optimální dobou k užití gaineru je období 10-20 minut po ukončení zátěže. Gainery lze využít také jako dodávku energie před plánovanou fyzickou aktivitou. Je-li koktejl konzumován samostatně, může být aplikován ještě 45-90 minut před počátkem tréninku či závodu.


Podobné články: 


Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama ► 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Pedersen znovu vítězí v páté etapě Gira díky skvělé práci Mathiase Vacka
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen vybojoval v extrémně náročném finiši páté etapy Giro d’Italia další vítězství a upevnil své vedení v závodu. 
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
14.05.2025 | Kategorie: silniční
Van Uden vítězí ve 4. etapě Giro d’Italia 2024 po skvělém sprintu v Lecce
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Casper van Uden z týmu Picnic PostNL získal ve čtvrté etapě Giro d’Italia své první vítězství na Grand Tour.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 4. etapa
13.05.2025 | Kategorie: silniční
Bukovská bronzová v závodě Juniorské světové MTB série v Haimingu, Bažant čtvrtý!
12.05.2025 | Kategorie: MTB
Juniorka Barbora Bukovská dokázala zopakovat svůj nedávný úspěch z italského Nalles a v rakouském Haimingu vybojovala další bronz v závodě Juniorské světové MTB série.
Giro 2025: Pedersen vítězí ve 3. etapě, Vacek dál v bílém dresu
12.05.2025 | Kategorie: silniční
Mads Pedersen ovládl třetí etapu Giro d’Italia 2025 a vrátil se do růžového dresu. Český cyklista Mathias Vacek udržel bílý trikot a zůstává na třetím místě celkového pořadí.
Giro d'Italia 2025 - výsledky 3. etapa
11.05.2025 | Kategorie: silniční
Drama v časovce na Giru: Roglič obléká růžový dres, Vacek bere bílý a míří na pódium
10.05.2025 | Kategorie: silniční

Druhá etapa Giro d’Italia 2025 přinesla špičkovou podívanou. Brit Joshua Tarling ovládl časovku v Tiraně, ale do růžového dresu lídra se oblékl Primož Roglič. 

Giro d'Italia 2025 - výsledky 2. etapa
10.05.2025 | Kategorie: silniční
Vacek zářil v úvodu Gira. Pedersen vyhrál, Landa skončil v nemocnici
09.05.2025 | Kategorie: silniční
Úvodní etapa v albánské Tiraně ukázala sílu týmu Lidl–Trek i roli Mathiase Vacka, který dotáhl Pedersena k etapové výhře. Pro Landu závod bohužel skončil dřív, než pořádně začal.
» více novinek a videí