Gainery ve výživě cyklistů

Gainery ve výživě cyklistů

Datum vydání: 02.02.2017

Gainery jsou ideálním prostředkem pro doplnění sacharidových zásob a lehce stravitelných bílkovin.

Slovo „gainer“ nejčastěji uslyšíte ve společnosti kulturistů a sportovců zaměřených na sílu a rychlost. Na první pohled bychom skutečně těžko očekávali smysluplnost užívání přípravků, které podporují nárůst hmotnosti a aktivní tělesné hmoty (anglicky „to gain“ – nabrat) u cyklistů, běžců či jiných, vytrvalostně orientovaných sportovců. Snahou je být přece co nejlehčí… Kupodivu však i z gainerů mohou mít vytrvalci užitek.

S označením „gainer“ skutečně přišli kulturisté, kterým proteino-sacharidové přípravky pomáhají zastavit katabolické procesy způsobené předcházejícím tréninkovým nasazením a umožňují nastartovat regeneraci organismu a růst svalové tkáně. Podobné cíle však mají i vytrvalostní sportovci. Vlivem dlouhotrvající a často i intenzivní zátěže dochází k výraznému vyčerpání svalového a jaterních glykogenu. Glykogen (zásobí forma glukózy) představuje zásadní zdroj energie pro všechny intenzivní krátko i dlouhodobé pohybové aktivity.

Chceme-li podat co nejlepší fyzický výkon je značně výhodné, zahajovat jej s plnými glykogenovými zásobami. Gainery, přesněji řečeno proteino-sacharidové přípravky, jsou ideálním prostředkem pro doplnění sacharidových zásob a lehce stravitelných bílkovin.
 
Hovoříme-li o první výživě po absolvování tréninku, je nezbytné v tuto dobu dodat tělu „rychlé“ sacharidy a bílkoviny v přibližném poměru 4:1 ve prospěch sacharidů. Právě tento poměr většina gainerů splňuje. Typické množství sacharidů ve 100 g práškového koncentrátu je 55-75 g. Zastoupení sacharidů se může výrobek od výrobku lišit. Využíváme-li gaineru po tréninku, je výhodné, pokud je složen především z cukrů s vysokým glykemickým indexem – glukózou a maltodextriny. Vedle těchto „super rychlých“ sacharidů se v přípravcích nachází také další jednoduché cukry se střední a nižší hodnotou GI – sacharóza, isomaltulóza, laktóza a fruktóza, jež uvolňují energii pozvolněji. 
 
Přítomnost rychlých cukrů je však po zátěži stěžejní. Čím rychleji se po vypití gaineru obsažené sacharidy dostanou do krve, tím dříve a efektivněji zarazíme štěpení energetických zásob a naopak nastartujeme proces resyntézy svalového (a jaterního) glykogenu – nejdůležitějšího paliva, které budeme potřebovat v příští tréninkové jednotce. Při časném zahájení novotvorby glykogenových zásob po tréninku, jsme schopni dosáhnout glykogenové superkompenzace – vyčerpané svalové buňky si dokážou uskladnit ještě větší množství glukózy, než tomu bylo před započetím tréninku. Pomocí správně připraveného roztoku jsme schopni poskytnout organismu glukózu snadněji a mnohem rychleji než formou tuhé stravy. Proto by první výživa po výkonu měla být právě v podobě tekuté.

Mnoho experimentálních studií prováděných na sportovcích potvrdilo, že k zajištění dokonalé regenerace organismu a nastartování anabolických reakcí po zátěži je výhodné k sacharidům přidat také malé množství bílkovin bohatých na esenciální aminokyseliny (ze všeho nejvíce leucinu, izoleucinu, valinu – tj. větvených AK – BCAA) a glutamin. Protože potřebujeme aminokyseliny dostat do krevního oběhu co nejdříve, opět je výhodné, aby pocházely z „rychlých“ zdrojů. Mezi nejrychlejší proteinové zdroje patří sérové mléčné bílkoviny – bílkoviny pocházející ze syrovátky. Velmi výhodné je, když jsou v gainerech přítomny také bílkoviny již částečně naštěpené – ve formě hydrolyzátů. V takové podobě dosáhnout aminokyseliny krevního oběhu opravdu velmi rychle. Aminokyseliny využije organismus pro opravu a syntézu svalových bílkovin i podporu imunitních funkcí. Přítomnost rychlých sacharidů stimuluje vylučování inzulínu do krevního oběhu, který doslova cpe glukózu a aminokyseliny do vyčerpaných svalových buněk. Cukry tak pomáhají nejen k resyntéze glykogenu, ale také k lepšímu zužitkování aminokyselin.

V gainerech se nachází rovněž malé množství tuků. Většinou se jedná o 1-5% obsahu. Tuky v první fází po ukončení tréninku nejsou zásadní. Naopak jejich přítomnost ve vyšším množství zhoršuje stravitelnost přípravku a zbytečně zpomaluje trávení a resorpci sacharidů a bílkovin. Výhodné však může být zastoupení mastných kyselin se střední délkou uhlíkatého řetězce. MCT se vstřebávají podstatně rychleji a přináší další alternativní zdroj energie vyčerpanému organismu.

Proteino-sacharidové přípravky obsahují také základní minerální a stopové prvky a vitamíny. Za zmínku stojí vyšší obsah draslíku, kterého je třeba při budování glykogenových zásob.

Chceme-li mít z gainerů co největší užitek, je nezbytné výsledný koktejl správně naředit. Aby se živiny obsažené v nápoji co nejrychleji natrávili a vstřebali, je důležité, aby připravený roztok nepřekračoval 8-10% koncentraci. Například po dvouhodinovém cyklistickém tréninku je dobré přijmout 40-60 g prášku, který je třeba rozpustit do minimálně 400-600 ml vody. Práškový koncentrát je nezbytné rozpouštět ve vodě, ne v mléce. Použitím mléka dojde zhoršení stravitelnosti a především výraznému zpomalení proteino-sacharidového koktejlu. Optimální dobou k užití gaineru je období 10-20 minut po ukončení zátěže. Gainery lze využít také jako dodávku energie před plánovanou fyzickou aktivitou. Je-li koktejl konzumován samostatně, může být aplikován ještě 45-90 minut před počátkem tréninku či závodu.


Podobné články: 


Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 

Reklama ► 

Reklama 



Reklama ► 


Reklama 


Reklama ► 



Aktuální novinky a videa

Tour of Norway zrušena kvůli výpadku státní podpory. Organizátoři věří v návrat
12.12.2025 | Kategorie: silniční
Etapový závod Tour of Norway se v roce 2026 neuskuteční.
Elkov Kasper půjde do nové sezony pod novým názvem Kasper Crypto4Me
11.12.2025 | Kategorie: silniční
Cyklistický tým Elkov Kasper se před sezonou 2026 představuje v nové podobě a oznamuje zásadní změny, které mají posunout celé zázemí i sportovní ambice ještě dál.
Revoluce v MTB: SRAM vyvíjí zcela bezdrátový brzdový systém
10.12.2025 | Kategorie: MTB
Společnost SRAM pracuje na plně bezdrátovém brzdovém systému, který zcela odstraní kabely z kokpitu a jednotku schová do rámu.
Van der Poel jen těsně unikl pádu během neplánovaného sprintu s amatérem ve Španělsku
07.12.2025 | Kategorie: silniční
Francouzský amatér Anatole Leboucher zažil trénink, na který rozhodně nezapomene.
Alpecin-Deceuninck získává nového titulárního partnera. Tým se mění na Alpecin-Premier Tech
06.12.2025 | Kategorie: silniční
Kanadská společnost Premier Tech se stává druhým titulárním sponzorem.
Red Bull-Bora-Hansgrohe uzavírá soupisku pro rok 2026. Posledním podpisem je Arne Marit
05.12.2025 | Kategorie: silniční
Tým Red Bull-Bora-Hansgrohe finalizoval soupisku pro sezónu 2026 a jako posledního nového jezdce přivádí šestadvacetiletého Arneho Marita.
Česko je cycling paradise, říká Štybar. Kde ztrácíme mladé talenty?
03.12.2025 | Kategorie: silniční
Zdeněk Štybar v podcastu Přes Příkop otevřeně promluvil o budoucnosti české cyklistiky.
Vítězové ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali unikátní poháry
30.11.2025 | Kategorie: MTB
Nejlepší závodnice a závodníci celkového pořadí ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali, v již tradičně zcela zaplněném sále Lidového domu Kbely, unikátní poháry s pražskou dlažební kostkou.
MS v cyklistice v Abú Zabí může změnit umělý kopec. Pořadatelé chystají až 11% stoupání
28.11.2025 | Kategorie: silniční
Mistrovství světa v silniční cyklistice 2028 v Abú Zabí nakonec nemusí být rovinatou záležitostí, jak mnozí předpokládali.
Fotogalerie: Světový pohár v cyklokrosu Tábor 2025
26.11.2025 | Kategorie: cyklokros
Světový pohár v cyklokrosu očima Pavla Křikavy. Mrkněte na galerii plnou bláta, emocí a pořádný CX energie!
» více novinek a videí