Kvalitní záchrana při tréninku? Banán!

Kvalitní záchrana při tréninku? Banán!

Datum vydání: 10.02.2017

Z nutričního pohledu jsou banány pro sportovce ​velmi hodnotnou potravinou.

Banány jsou oblíbené tropické ovoce, které se konzumuje po celém světě. Kolébkou banánovníku je jihovýchodní Asie. Odtud se v průběhu staletí rozšířilo jeho pěstování do všech zemí tropického pásma.

Každým rokem se nejvíce banánů vypěstuje v Indii, Brazílii, Číně, Ekvádoru. Mezi největší exportéry banánů patří Ekvádor, Kostarika, Filipíny, Kolumbie - z těchto států k nám banány také nejčastěji přicházejí.

Původní plody banánovníku byly plné velkých hrubých semen. Pro konzumní účely se vyšlechtily odrůdy bezsemenné. Dnes se pěstuje mnoho různých kultivarů. Na základě odrůdy i místa pěstování se na trhu objevují miniaturní banány až kusy o hmotnosti 200-250 g. Nejtypičtější barvou banánů je žlutá. Ve zralém stavu mohou některé odrůdy dosahovat také hnědého a červeného zabarvení.

Banány určené pro export se trhají v nedozrálém stavu. Při přepravě se uchovávají při teplotě 13,5 až 15°C, což je teplota při které je citlivě bržděn proces zrání. Vystavíme-li banány teplotě nižší, možnost dozrání se tím zničí. Pokud koupíte zelené banány, neskladujte je v chladničce - nikdy by již nedozrály. Při teplotách nižších než 4°C dojde k zčernání slupky (viz banány vytažené s domácí ledničky). K optimálnímu dozrání dovážených plodů dochází při teplotě kolem 17°C v atmosféře ethylenu.

Z nutričního pohledu jsou banány velmi hodnotnou potravinou. Podobně jako u jiných druhů ovoce, hlavní část plodu tvoří voda. Dozrálý banán obsahuje asi 75% vody. Z makroživin převažují v banánové dužině sacharidy. Jejich konkrétní zastoupení se velmi výrazně mění v průběhu zrání. Čím je banán vyzrálejší, zvyšuje se podíl jednoduchých cukrů a klesá množství komplexních polysacharidů. Tato skutečnost ovlivňuje glykemický index banánů. Zelené, nedozrálé kusy svým nižším glykemickým indexem zvyšují hladinu krevního cukru pozvolněji. Přezrálé banány, jejichž textura je spíše kašovitého charakteru, vykazují vysoký glykemický index – můžeme od nich očekávat mnohem rychlejší dodávku cukrů do krevního oběhu.

Výsledný glykemický index banánů je též ovlivněn způsobem zpracování. Působením vysoké teploty při ohřevu pokrmu obsahujícího banány, vařením a pečením banánů se hodnota GI též zvyšuje. Chcete-li si dopřát rychlý sacharidový nášup po vyčerpávajícím tréninku či závodě, připravte si jídlo na sladko, při jehož přípravě tepelně zpracujete také banány.

Ve 100 g zralého banánu je obsaženo 100 kcal (418 kJ). Těchto 100 kilokalorií pochází z 20-23 g sacharidů (s průměrným GI 60), z 1 g bílkovin a asi z 0,5 g tuků. Vedle těchto energetický látek obsahují banány též vlákninu (3 g/100 g dužiny), vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Z vitamínů stojí za zmínku především vit B6. Banány jsou pověstné svým vysokým obsahem draslíku. Proto jsou banány vynikajícím po tréninkovým jídlem, kdy vyčerpaná svalová vlákna velmi touží po draslíku. Mezi ostatními druhy ovoce jsou banány též jedním z nejbohatším zdrojů hořčíku, železa a zinku.

Z plodu banánovníku je zvykem v západních zemích konzumovat pouze dužinu. V tropických krajinách se spotřebovávají plody též celé - včetně slupky. Nejčastěji pojídáme banány syrové, čerstvě oloupané. Banány jsou výborné do míchaných ovocných salátů, jako ovocná složka do mnoha dezertů a sladkých pokrmů či nápojů (banánové koktejly). Banány se dají také tepelně zpracovávat – vařit, péci, smažit. Energetickou bombou jsou banány sušené. Ztrátou vody se koncentruje nejen obsah živin, ale také další mikronutrientů. Z usušené dužiny se též získává chuťově velmi atraktivní banánová mouka.

Banány jsou lehce stravitelné ovoce, které se hodí jako snadný zdroj energie při nechutenstvích, infekčních onemocněních, při rekonvalescenci. Svým složením je ideální potravinou pro sportovce. Lze jimi lehce „dotankovat“ glykogenové zásoby před fyzickou aktivitou. Jsou oblíbeným ovocem, které lze konzumovat jako traťovku přímo při sportovním výkonu a zároveň jsou výtečným po tréninkovým pokrmem.


Zdroj: Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 

Reklama ► 

Reklama 



Reklama ► 


Reklama 


Reklama ► 



Aktuální novinky a videa

Pogačar dává přednost monumentům před Tour. Cílí na San Remo a Roubaix
16.12.2025 | Kategorie: silniční
Slovinský cyklista Tadej Pogačar naznačil, že jeho priority pro nadcházející sezonu se částečně mění.
Tour of Norway zrušena kvůli výpadku státní podpory. Organizátoři věří v návrat
12.12.2025 | Kategorie: silniční
Etapový závod Tour of Norway se v roce 2026 neuskuteční.
Elkov Kasper půjde do nové sezony pod novým názvem Kasper Crypto4Me
11.12.2025 | Kategorie: silniční
Cyklistický tým Elkov Kasper se před sezonou 2026 představuje v nové podobě a oznamuje zásadní změny, které mají posunout celé zázemí i sportovní ambice ještě dál.
Revoluce v MTB: SRAM vyvíjí zcela bezdrátový brzdový systém
10.12.2025 | Kategorie: MTB
Společnost SRAM pracuje na plně bezdrátovém brzdovém systému, který zcela odstraní kabely z kokpitu a jednotku schová do rámu.
Van der Poel jen těsně unikl pádu během neplánovaného sprintu s amatérem ve Španělsku
07.12.2025 | Kategorie: silniční
Francouzský amatér Anatole Leboucher zažil trénink, na který rozhodně nezapomene.
Alpecin-Deceuninck získává nového titulárního partnera. Tým se mění na Alpecin-Premier Tech
06.12.2025 | Kategorie: silniční
Kanadská společnost Premier Tech se stává druhým titulárním sponzorem.
Red Bull-Bora-Hansgrohe uzavírá soupisku pro rok 2026. Posledním podpisem je Arne Marit
05.12.2025 | Kategorie: silniční
Tým Red Bull-Bora-Hansgrohe finalizoval soupisku pro sezónu 2026 a jako posledního nového jezdce přivádí šestadvacetiletého Arneho Marita.
Česko je cycling paradise, říká Štybar. Kde ztrácíme mladé talenty?
03.12.2025 | Kategorie: silniční
Zdeněk Štybar v podcastu Přes Příkop otevřeně promluvil o budoucnosti české cyklistiky.
Vítězové ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali unikátní poháry
30.11.2025 | Kategorie: MTB
Nejlepší závodnice a závodníci celkového pořadí ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 převzali, v již tradičně zcela zaplněném sále Lidového domu Kbely, unikátní poháry s pražskou dlažební kostkou.
MS v cyklistice v Abú Zabí může změnit umělý kopec. Pořadatelé chystají až 11% stoupání
28.11.2025 | Kategorie: silniční
Mistrovství světa v silniční cyklistice 2028 v Abú Zabí nakonec nemusí být rovinatou záležitostí, jak mnozí předpokládali.
» více novinek a videí