Kdo jí a pije, ten jede

Kdo jí a pije, ten jede

Datum vydání: 16.04.2017

Doplňování karbohydrátů a tekutin se netýká jen profíků. 

Jízda na kole kultivuje tělo, to je známá věc. Ale ani trénovaný cyklista není perpetum mobile, natož rekreační cyklista. Proto i na kole jezte a pijte (do polosyta). Dojedete daleko a na kolo se budete o to raději zase vracet. 

Pokud ovšem plánujete kratší jízdu trvající do 1 hodiny, tělu postačí zásoby, které si utvořilo ze stravy před započetím jízdy. Bohatě vám tak postačí bidon s vodou. Na delší a náročnější výšlapy si už do kapsy přibalte něco na zub. A to něco by nemělo postrádat klíčovou složku: karbohydráty

Karbohydráty jsou koncetrovány ve svalech ve fromě glykogenu a jsou tedy zásadní v procesu udržování hladiny glukózy v krvi, tedy v tvorbě energie. Chemická struktura karbohydrátů má na rozdíl od proteinů a tuků jednu obrovskou výhodu, rychle se štěpí (na glukózu). Právě rychlost je klíčová, glukózu tělo může z proteinů a tuků získat také. Proces ale trvá příliš dlouho a je neefektivní. 

Pokud tedy v průběhu jízdy např. zhltneme na proteiny bohatou tyčinku, je pravděpodobně, že jí tělo nestráví dřív, než se vrátíme domů a při jízdě nám moc nepomůže. Důležité je ale nepřehánět to ani se samotnými karbohydráty. Konzumace nadměrného množství může přivodit pocit plnosti až nevolnosti. Přebytečné množství se navíc v těle uloží jako (velice často) nežádoucí tuk (to však platí i u proteinů). 

Kolik je tedy tak akorát? Odborníci se v zásadě shodují na doporučeném množstvím 30 až 60 gramů karbohydrátů potřebných na hodinu jízdy, protože i naše tělo není schopno zpracovat více jak 1 gram karbohydrátů za minutu. 

Jak často jíst? Opět záleží na individuálním cyklistovi, ale při delší jízdě je důležité jíst minimálně jednou za hodinu anebo častěji a po menším množství. Zlaté pravidlo však zní: jezte než budete mít hlad a pijte, než dostanete žízeň. Pak už totiž bývá pozdě. Velmi doporučované jsou elektrolytické nápoje, které samotné obsahují určité množství karbohydrátů. V druhém bidonu by neměla chybět voda na "spláchnutí" energetických gelů a tyčinek. Pokud jste příznivci poněkud přirozenějších zdrojů stravy, přibalte si do kapsy banán, sušené fíky, datle či rozinky. A nebo si dejte želatinové bonbóny, jako to dělají mistři světa :).

Pokud chcete jít střední cestou, i v oblasti stravování je to, zdá se, cesta zlatá. Ideální je totiž tyto položky mixovat. Kombinací stravy obsahující glukózu a fruktózu dosáhneme efektivnější dodávky energie tam, kde je potřeba. 

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí