Legendární 'uprchlík' Jens Voigt už je týden v cyklistickém důchodu

Datum vydání: 01.09.2014

Rodák z Grevesmühlenu, který oslaví za sedmnáct dní 43. narozeniny, ukončil svou cyklistickou kariéru minulý týden na závodě USA Pro Cycling Challenge, jak již předem dlouhou dobu plánoval.


A učinil tak stylově, když i v poslední den za skandování fanoušků v ulicích coloradského Denveru nechal na trati úplně vše, ač se mu zvítězit nepodařilo a sladké tečky se tak bohužel nedočkal. Rodák ze spolkového státu Horní Pomořansko-Meklenbursko si ale nepřál nic míň, než aby mu soupeři v pelotonu nějakým způsobem ulehčili cestu k poslednímu triumfu v kariéře.

 

Otec šesti dětí načal svoji profesionální kariéru již v roce 1997, od následujícího roku pak pět sezon působil ve slavném francouzském týmu Crédit Agricole, kde oslavil svých prvních dvacet profesionálních triumfů, včetně jednoho prvenství na Tour de France. Nicméně již o tři roky dříve, v roce 1994, dokázal vyhrát závod Míru, tehdy s cílem v Trutnově.  

 

Voigt největší část své kariéry strávil v týmu CSC (2004-2010), od roku 2011 pak působil ve stáji Leopard Trek, dnes pod názvem Trek Factory. Mezi jeho největší úspěchy patří 2 individuální etapová vítězství na Tour de France, 1 v týmové časovce (to poslední se nicméně datuje do roku 2006). V roce 2008 vyhrál také etapu na Giru d'Italia. Navíc se mu podařilo vyhrát i řadu významných etapových závodů. Již v roce 1999 poprvé triumfoval na Critérium Intarnational, které v následujících letech opanoval ještě čtyřikrát, naposledy pak před pěti lety. Německý fenomén také vyhrál dvakrát Okolo Bavorska, Okolo Německa, a jednou Okolo Polska a Okolo Středomoří.

 

Slavný je nicméně pro svůj útočný styl, kdy se pustil nesčetněkrát do úniků, které byly vždy pro peloton extrémně nebezpečné. Málokdy mu sice štěstí přálo, ale jak sám říká, kdo to nezkusí, nevyhraje.

 

V roce 2005 byl Voigt blízko velkého vítězství na jarním monumentu Lutych-Bastogne-Lutych, kdy strávil téměř celý den v úniku, aby ho na pásce porazil Alexandr Vinokurov.

 

O jeho neskutečném bojovném duchu vypovídá neuvěřitelný příběh ze šestnácté etapy Tour de France v roce 2010. Tehdy ve sjezdu z Col de Peyresourde těžce havaroval a zdemoloval svoje kolo. Byl ale schopný se znovu postavit na nohy a chtěl pokračovat v závodě. V tom však zjistil, že všechny týmové i mechanické vozy již projely a on nemá na čem jet. Půjčil si tedy kolo dětské velikosti od jednoho z aut v karavaně a jel na něm patnáct kilometrů, než dojel policistu, který pro něj měl připravený bicykl od jeho týmu!

 

V roce 2012 na závodě, kde o dva roky později ukončil svoji kariéru - USA Pro Cycling Challenge, opět prokázal svoji neskutečnou vůli po vítězství, když odjel svým kolegům v úniku a jel dalších sto kilometrů sám, aby slavně zvítězil s tříminutovým náskokem na peloton.

 

Německý veterán tohoto sportu, který má za sebou 17 startů na Tour de France, je v cyklistickém důchodu, ale hyperaktivita, která ho údajně provází od raného dětství, ho jistě jen tak brzy neopustí...

 

Přejme mu to.

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí