Ženám vládla Machačová, juniorské tituly mají Král a Pernická

Ženám vládla Machačová, juniorské tituly mají Král a Pernická

Datum vydání: 25.06.2023

Již sedmatřicetiletá Jarmila Machačová z Dukly Praha zaskočila samostatným únikem na společném šampionátu českých a slovenských cyklistů ve slovenských Tlmačích všechny své soupeřky a po zásluze vybojovala na trati dlouhé 96,7 kilometrů svůj další mistrovský titul, v silničním závodu s hromadným startem třetí, ale společně s těmi dráhovými jich má již třiapadesát. Juniorskou šampionkou se stala Adéla Pernická (Bike Pro Racing), závod juniorů ovládl Kryštof Král z celku Team Auto Eder.

 

Na okruhu dlouhém 32,2 km, který ženy a juniorky absolvovaly třikrát, byly hned od startu naprosto nejaktivnější závodnice Dukly Praha, které rozhodně chtěly využít svoji početnou převahu. Hned na desátém kilometru odjela z pelotonu Barbora Němcová, ale ostatní ji příliš vepředu dlouho samotnou nenechaly a rychle ji sjely.

 

Ještě před nájezdem do druhého kola nastoupila její týmová kolegyně Kateřina Kohoutková, ovšem ani ona si žádný velký náskok nevybudovala. Za bufetem ještě ve shodném kole bylo opět celé startovní pole pohromadě. 
 

To se již tempo zrychlilo, slabší závodnice začaly odpadávat. Třetí únik závodnic pražského celku již byl o něčem jiném. Do úniku se pustila velezkušená Jarmila Machačová a rychle si vybudovala náskok, před vjezdem do závěrečného kola činil půl minuty, ale všichni očekávali, že i ona bude dostižena. To se ale nestalo. Při nájezdu do občerstvovací zóny na ni peloton ztrácel tři minuty, a to již bylo celkem jisté, že v cíli slavit bude ona. Páskou projela s velikým náskokem, stříbro vybojovala Kristýna Burlová (Lotto Dstny Laddies), bronz Nikola Bajgerová (MAT Atom Develiper Wroclaw), zatímco šampionka ze dvou předchozích let Tereza Neumanová (LIV Racing Teqfind) v hromadném spurtu neuspěla a musela se spokojit se čtvrtým místem. 

"Taktiku jsme nijak pevnou neměly. Do spurtu byla určená Petra Ševčíková, ale hlavní bylo jet aktivně a chodit do úniků. Je to cyklistika, týmový sport. Měly jsme početní převahu a holky vidí, že to není o jednom úniku, bylo otázkou na kterou z nás to vyjde," řekla v cíli Jarmila Machačová, která prý v titul uvěřila až v cílové rovince.

"Uvěřila jsem až tak 500 metrů před cílem, protože stát se může leccos, třeba defekt."

Loni na podzim je jí narodil syn Richard a toto je první titul jako maminky.

"Je to úplně jiné. Užívám si obojí, jak závodění tak roli matky. Rozhodně to není takový stres. Ríšu vůbec nezanedbávám a když jsem na závodech, tak jej hlídá babička či děda a já mohu být v klidu," dodala. 

Junioři absolvovali o kolo více než ženy a juniorky a na lehkém rovinatém okruhu s převýšením jen 190 metrů v každém kole bylo aktivní cyklistiky k vidění pramálo. Vzruch přinesl pád ještě před ostrým startem, takže vstříc bojů o medaile vyrazili závodníci s malým zpožděním a vůbec do cíle nespěchali. V úvodu byly k vidění sice pokusy o nástupy, ale minimální náskok se pokaždé rychle rozplynul. Poté se vše zklidnilo a celý peloton jel dlouho pohromadě.

 

Až ve třetím okruhu si trojice Ondřej Šilhavý (Rexonix Kovo Praha), Adam Pešek (Roman Kreuziger Cycling Academy) a Adam Bradáč (Dukla Praha) vypracovala náskok, ten ale nepřevýšil dvacet vteřin a když bylo trio dostiženo, tak to již bylo jen čekání na spurt. Za Králem projeli cílem po 129,5 kilometrech Robert Kobr (Roman Kreuziger Cycling Academy) a bronz získal Jan Podařil z Mapei Merida Kaňkovský. 

"Jsem hrozně rád, že jsem vyhrál zlatou medaili. Bylo to hodně těžké, snažili jsme se to roznastupovat, ale to se nepovedlo. Nakonec to došlo do hromadného spurtu a tam jsem byl nejsilnější, takže mám obrovskou radost," byl stručný v cíli vítězný Kryštof Král.

Výsledky:

 

Ženy:

1. Machačová (Dukla Praha) 2:29:11, 2. Burlová (Lotto Dstny Laddies), 3. Bajgerová (MAT Atom Develiper Wroclaw), 4. Neumanová (LIV Racing Teqfind), 5. Ševčíková, 6. Zemanová (Brilon Racing Zeam MB) všechny +5:04.
 

Juniorky:

1.Pernická (Bike Pro Racing) 2:34:15, 2. Müllerová (TUFO Pardus Prostějov), 3. Douděrová (Jaroslav Kulhavy Cycling Team) obě stejný čas.
 

Junioři: 

1. Král (Team Auto Eder) 2:51:20, 2. Rob. Kobr (Roman Kreuziger Cycling Academy), 3. Podařil (Mapei Merida Kaňkovský), 4. Kuba (Dukla Praha), 5. J. Bittner (Mapei Merida Kaňkovský), 6. Rubeš (Expres CZ-TUFO Team Kolín) všichni stejný čas.

 

FOTO: Jan Brychta, Zdroj: TZ ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí