Závod míru juniorů slaví 50. výročí

Závod míru juniorů slaví 50. výročí

Datum vydání: 02.05.2022

Půl století! Cyklistický Závod míru juniorů slaví kulaté jubileum. Tradiční májové etapy se letos pojedou přesně popadesáté! Cyklisté na nejprestižnějším juniorském etapovém závodě v Česku roztočí svá kola už příští týden! A opět se na sever Čech sjede špička z celého světa.
 

Závod míru juniorů otevřel za celou svoji hlubokou historii stovkám cyklistů dveře do světa velké profesionální cyklistiky. Více než čtvrt století je součástí světového poháru a dodnes se řadí k nejprestižnějším podnikům svého druhu na celém světě. Nyní ale prožívá jedno ze svých nejtěžších období.

„Doba nám vůbec nepřeje. Během posledních dvou let jsme dostali pěkných pár facek. Zatímco předloni jsme kvůli covidu museli závod zcela zrušit, loni jsme termín posunuli na srpen a letos ho opět vracíme do tradičního květnového termínu. Stojí nás to neskutečné úsilí. Sotva jsme se vyhrabali z covidu, přišla válka na Ukrajině. Mnoho našich partnerů to zasáhlo a zajistit finance na cyklistický závod pro juniory, byť na světové úrovni, je téměř nadlidský výkon. Už ale kvůli stávajícímu válečnému konfliktu je mimořádně důležité dále nést a šířit mírovou otázku. A Závod míru je tímto nositelem. Naštěstí kolem sebe mám lidi, pro které je závod opravdová srdeční záležitost, protože jinak bychom letošní kulatou kapitolu mohli psát jen stěží,“ netají se ředitel Závodu míru juniorů Svatopluk Henke, který v jeho čele stojí téměř třicet let.

Jubilejní 50. ročník nakonec po všech peripetiích bude! Závod se pojede už příští týden, tedy v tradičním májovém termínu (5.-8. 5.). Čtyřdenní závod je od roku 1995 zařazen do nejprestižnější světové série a i letos je součástí tzv. Nations´Cup Junior. Na peloton, který by měl být sestaven z dvaceti šestičlenných týmů z devatenácti zemí, čeká v součtu téměř čtyři sta náročných kilometrů. Nejlepší juniorští cyklisté z celého světa se na Litoměřicko sjedou ve středu, aby ve čtvrtek mohli májové etapy otevřít tradiční stokilometrovou etapou se startem i cílem v Litoměřicích. Mladí cyklisté si na úvod budou muset poradit se dvěma vrchařskými prémiemi v Lovečkovicích a v Mukařově. Po loňské vydařené premiéře bude peloton opět projíždět přímo historickým centrem Úštěku, kde je přichystána rychlostní prémie. Druhá na ně bude čekat ve Vědlicích. Etapa startuje ve 14 hodin a dojezd zpět na litoměřickém náměstí mohou diváci očekávat po 17. hodině.
 

Druhý závodní den bude tradičně rozdělen na dvě prověrky. Nejprve je na programu obligátní dopolední jedenáctikilometrová časovka v Třebenicích, odpoledne je start od 16 hodin ve Štětí. Odpolední silniční rovinatá etapa se sprinty v Hoštce a cílem po necelých šedesáti kilometrech opět ve Štětí má jezdce přenést do náročných víkendových soubojů o žlutý trikot. Sobotní „královská“ etapa odstartovaná ve 14 hodin v Teplicích mladé závodníky převede do Německa. Ještě než se cyklisté dostanou po více než sto dvaceti kilometrech do cílového horského městečka Olbernhau, budou se muset porvat se stoupáním na trojici vrchařských prémií na Cínovci, Mníšku a v německém Seiffenu.

„Právě sobotní etapa je největší změnou letošního ročníku a je právem označovaná za královskou. Bude opravdu velmi těžká,“ upozornil ředitel Henke, když popsal úpravu trasy.

„Po startu se pojede klasicky Duchcov a přes Dubí na Cínovec. Dolů z Dlouhé Louky ale peloton zamíří do Oseka, Lomu a Litvínova, odkud se bude stoupat na Mníšek a pak přes hranici a až do Saydy. Následně dojde na napojení na původní trať s výjezdem na vrchařskou v Kurort Seiffen a pak podél řeky až do Olbernhau,“ upřesnil detail změny. 

Závěrečná etapa je historicky spjatá s Terezínem, odkud peloton odstartuje v neděli v 9 hodin a konečný držitel žlutého trikotu zde bude potvrzen po jedenácté hodině. V rámci posledního dějství se ale stále mohou karty zamíchat a to především díky kvartetu stoupání v Pohořanech nad Litoměřicemi. Závěrečných takřka sto kilometrů tedy nebude procházkou růžovou zahradou.

„Jedno je jisté. Letošní Závod míru juniorů bude bezesporu psát další dramatické kapitoly. Fanoušci si ale přijdou na své. Závod bude mít živý přenos, který bude možné sledovat on-line nebo v regionální televizi a chybět zcela jistě nebudou ani budoucí jména velkého světa cyklistiky, kam díky Závodu míru mladí jezdci často dostávají svou vstupenku. Ani se nemusíme ohlížet tak daleko – vždyť takový Tadej Pogačar, dnes dvojnásobný vítěz Tour de France, tu startoval před šesti a sedmi lety. Známých jmen, která se proslavila v profi pelotonu, je tu ale celá řada a jsem přesvědčen, že budou i součástí toho letošního ročníku,“ zve diváky tiskový mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek, který připomněl, že o žlutý trikot by mělo bojovat na sto dvacet cyklistů z devatenácti zemí.

Mezi nimi bude i devítka domácích borců. Reprezentační šestici povede někdejší elitní jezdec, kouč Tomáš Konečný. Trojice českých závodníků pak pojede v dresu smíšeného česko-německého týmu Euroregionu, pro jehož start se pořadatelům opět podařilo vyjednat výjimku. 

Zdroj a foto: TZ Patrik Pátek

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Stevens Colorado 401
19.03.2024 | Kategorie: MTB
Zábava na maratonech nebo na TRAILECH? Colorado 401.
Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

» více novinek a videí