Z historie naší klasiky, která se odehrává mezi Brnem a Velkou Bíteší

Z historie naší klasiky, která se odehrává mezi Brnem a Velkou Bíteší

Datum vydání: 21.03.2018

"Bíteš" je nejznámější a nejtradičnější jednorázový závod České republiky a jediná klasika současného závodního kalendáře.

První ročník závodu Brno - Velká Bíteš - Brno se jel už v roce 1977.
 
Ale kořeny závodu sahají do 60. let. Už v roce 1957 byla založena Tělovýchovná jednota Favorit Brno, která v 60. letech pořádala populární závod Brno - Mikulov - Brno a časovku z Brna do Pohořelic a zpět. Jenže ve druhé polovině sedmdesátých let začali mít pořadatelé potíže se získáváním povolení na vedení závodů jižním směrem po nové dvouproudové silnici směrem na Vídeň. Musela být vymyšlena náhrada a už 1. dubna 1977 odstartoval první ročník závodu Brno - Velká Bíteš - Brno.
 
V 80. letech se závod rozrostl na dvoudenní akci. První den závodily na zkrácené trati mládežnické kategorie a druhý den elitní muži. V roce 1986 Československý cyklistický svaz nařídil pořádání mládežnických kategorií pouze na uzavřených tratích a v témže roce se proto konal jen závod mužů.
 
Pořadatelům se o rok později podařilo uspořádat závody mládežnických kategorií na Automotodromu v Brně. Sem byl také přesunut start a cíl závodu mužů. Doposud se dojíždělo na brněnském velodromu. Ale už začátkem 90. let se závodníci vrátili na cyklistickou dráhu.
 
 
Od roku 2000 se závod jmenoval Velká cena hotelu Voroněž a také start a cíl se přesunul před zmíněný hotel, nedaleko velodromu. O pět let později se místo startu a cíle opět změnilo. Kvůli rekonstrukci frekventované křižovatky v Pisárkách bylo zázemí závodu se startem a cílem přestěhováno do hotelu Santon u Brněnské přehrady. Po ukončení stavebních prací v Pisárkách se závod vrátil k hotelu Voroněž. Následně se cíl závodu přesunul na vrchol stoupání v Kohoutovicích.
 
Největší změna proběhla v roce 2015, start a cíl od tohoto roku do současnosti probíhá na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši a také název tradičního závodu se tomu přizpůsobil. Závod se jmenuje Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Zkrácená přezdívka ,,Bíteš" závodu logicky zůstala a vlastně nabrala i na větší smysluplnosti.
 
V dlouhé historii závodu se nikomu nepodařilo vyhrát více než dvakrát. Milán Jurčo byl prvním dvojnásobným vítězem (1979 a 1982), navázali na něj Lubor Tesař (1993 a 1995) a Milan Kadlec (2011 a 2013). Pokud nepočítáme slovenské závodníky v době existence Československa, vyhráli Bíteš jen dva zahraniční závodníci. Rakušan Riccardo Zoidl zvítězil v roce 2012 a o dva roky později Slovinec Jan Tratnik. Ale účastníků, kteří se následně stali profesionály, bylo v pelotonu „Bíteše“ mnohem víc.
 
 
V posledních letech dominovali cyklisté hradeckého týmu Elkov - Author. Vyhráli poslední tři ročníky. V roce 2015 byl nejlepší Jiří Polnický, v roce 2016 Tomáš Bucháček a loni Alois Kaňkovský. 
 
Zdroj: Marek Matějka/PressCourse, Foto: Jan Brychta/svetcyklistiky.cz
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí