Maraton World Games of Mountainbiking přilákal tisícovku bikerů

Maraton World Games of Mountainbiking přilákal tisícovku bikerů

Datum vydání: 20.09.2018

V proslulém rakouském středisku Saalbach-Hinterglemm se konal od 5. do 9. září 2018 jubilejní 20. ročník Světových her mountainbikingu. 

O závodě

Letošní 20. ročník se oproti předešlým lišil. Organizátoři upustili od závodů ve sjezdu a soustředili pozornost na disciplínu Maraton, při němž bylo na výběr z pěti tras.
 
Jezdci měli na výběr z následujících možností:

  • 21 km s převýšením 891 m,
  • 31 km s převýšením 1.160 m,
  • 42 km s převýšením 1.980 m,
  • 58 km s převýšením 2.920 m,
  • 80 km s převýšením 3.678 m.

 

O komfort závodníků bylo při náročné výzvě náležitě postaráno. Na délce 80 kilometrů bylo celkem 10 občerstvovacích stanic, kde se kromě láhví s vodou nabízely energetické doplňky stravy od značky PowerBar, ovoce, slané pečivo, rychlé cukry, čokoláda nebo Coca-Cola. Díky tomuto nadstandardnímu občerstvovacímu zázemí se mohl kdokoliv bez obav postavit na start. 

 
V cíli se nacházel bufet, kde cyklisty kromě jiného mohl vzpružit teplý vývar s čerstvě namazanou houskou, sýrem a šunkou.
   
O festivalu

Světové hry mountainbikingu v Saalbach-Hinterglemmu již od počátku připomínaly slavné olympijské hry, kde program zahájil vlajkový průvod reprezentujících zemí a uvítací ceremoniál. Cyklistické slavnosti odstartovaly již ve čtvrtek 5. září, kdy se bylo možné zaregistrovat a vyzvedávat startovní balíčky. Volně přístupné byly také již oficiálně značené závodní tratě.
 
Pátek je tradičně určený dětem a závodům Junior Trophy, kde si proměřili síly jak chlapci, tak dívky od tří do patnácti let. Na sklonku dne se v centrálním stanu odehrála Pasta Party, kde proběhlo i vyhlášení nejlepších závodníků v kategorii Junior Trophy. V podvečer se v ulicích odehrál za doprovodu folklorní hudby unikátní uvítací ceremoniál, tzv. pochod národů.


 
Program Světových her mountainbikingu vyvrcholil sobotním maratonem. Počasí nezklamalo a v slunečném ránu se téměř tisícovka cyklistů za doprovodu helikoptéry vydala uličkami Saalbachu až k prvnímu stoupání, kde bylo třeba překonat prvních sedm set výškových metrů. Odvážnější cyklisté pokračovali vzhůru k dalším vrcholům, aby úzkými cestami a traily dojeli do cíle. 
 
Místem společného setkání se na konci dne stala opět Pasta Party. V rozlehlém stanu za přítomnosti moderátora a významných místních osobností byli oceněni ti nejlepší.
 
Poslední den festivalu byl vyhrazen pro vyplácení finančních odměn vítězům a pobavení přátel, kteří se opět sešli, kde jinde než na společné vyjížďce. 
 
Maraton
 
V této disciplíně nebylo třeba předem volit délku trasy, což byla výhoda vzhledem k náročnému profilu zdejší krajiny. Rozhodnutí mohlo padnout až v průběhu závodu, na základě aktuálních možností a schopností. Vždy bylo na výběr, buď jet po kratší trase rovnou do cíle, nebo se vydat na rozcestí dál.
 
Disciplína Maraton lákala na pět tratí se startem a cílem v Hinterglemmu. Základní trasa měřila 21 kilometrů s porcí devíti set nastoupaných metrů. Na druhé nejkratší trati bylo třeba vystoupat 31 kilometrů s převýšením 1.160 m n. m. do téměř 1.700 m n. m. na Panoramaalm. Druhá trasa na 42 kilometrů byla doplněna o nejvyšší bod celého maratonu zvaný Westgipfelhütte, který měřil 2.097 m, a jemuž předcházel významný vrchol Schattberg Ostgipfel s 2.096 m. Celkem se při ní zdolalo 1.980 výškových metrů. Na třetí trase čekal závodníky třetí vrchol v pořadí zvaný Zwölferkogel s 1.984 m a celkem 58 kilometrů s celkovým převýšením 2.920 m n. m. Nejdelší 80 kilometrová trať vedla přes všechny tři vrcholy jako předešlé tratě, pokračovala na Ossmann Alm do 1.500 m n. m. a dále na Rosswaldhütte v 1.600 m n. m. Cíl byl na 80. kilometru s celkovým překonáním 3.678 m. 
 
Startovní balíčky

Při registraci na závod Světových her mountainbikingu bylo na výběr ze dvou variant startovních balíčků. Lacinější verze za 49 EUR zahrnovala startovné pro jednu z disciplín závodu, tričko značky Adidas s oficiálním potiskem World Games of Mountainbiking, startovní číslo a příslušenství, vstup na jednu Pasta Party (pátek nebo sobota), vstup na párty a občerstvení na trati. Dražší varianta za 59 EUR zahrnovala kromě již zmíněného masáž, neomezené startovné na jakékoliv disciplíně a vstup na obě Pasta Party. Registrace na junior Trophy stála 10 EUR. 


 
Závodník zaplatil nejen za startovní balíček a vstupy, ale i za přehledné, kontinuální, stabilní a přesné značení tratě, potažmo za občerstvení na bufetu. Na občerstvovacích stanicích, kterých bylo na trati hojné množství, byla neomezená možnost čerpání tekutin od Coca-Coly, vody, po iontové nápoje až po čokoládu, banány, gely či tyčinky od jedné z nejlepších sportovních značek na trhu PowerBar. 
 
Ubytování

Středisko Saalbach-Hinterglemm bylo na návštěvníky dokonale připraveno. Na poměrně malou lokalitu je zde dostatek ubytovacích zařízení s místem na parkování vozidel např. v centrální parkovací garáži v centru města Hinterglemm, kde je parkování zdarma pokud se ubytujete v jednom z místních hotelů. Místní služby plní všechny požadavky klientů. Za standard se považuje už i tzv. Joker Card, kterou vám vyhotoví recepční a má platnost po celou dobu vašeho pobytu. Lze s ní neomezeně využívat služeb lanové přepravy a dalších partnerských služeb a slev. 
 
Značení trati

Závodník měl možnost setkat se s precizně značenou tratí. Intenzita a způsob značení neměly sebemenší chybu. Dostatečně velké a přehledné tabule sloužily k rychlému zorientování a dodatkové šipky k označení směru byly přesné, což umožňovalo plynulou jízdu, bez komplikací a případných nehod.
 
Profesionální závodní atmosféra

Není závodníka, který by neocenil povzbuzující výkřiky, tleskání a pískání při dojíždění z vypětí všech sil na hlavní vrcholky pohoří. Dokonce i v údolí a podél cest, u stavení, v zatáčkách, téměř všude to žilo skandujícím davem. Není tedy divu, že se všichni startující snaží zajet svůj nejlepší životní výsledek. 

O městě

Malebná destinace Saalbach-Hinterglemm obklopená dvoutisícovými vrcholky s dechberoucími výhledy na ledovce přitahují rodiny s dětmi a nadšené turisty, cyklisty či lyžaře, kteří mohou využít kromě lanovek i širších služeb od lanového centra, aquaparku, po návštěvu muzeí a útulných horských restaurací nabízející místní speciality.   



V Saalbach-Hinterglemmu jsou díky geografickým dispozicím ideální podmínky k pořádání jak letních, tak zimních sportovních akcí. Není divu, že se tato obec zapsala na listinu kandidátů pro pořádání mistrovství světa alpského lyžování na rok 2023. 

  • Oficiální stránky akce World Games of Mountainbiking Saalbach-Hinterglemm zde
  • Více o možnostech cyklistiky v Saalbach-Hinterglemm zde

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí