Výkonnostní trénink dětí a mládeže - I. část

Výkonnostní trénink dětí a mládeže - I. část

Datum vydání: 11.02.2019

Zveřejňujeme další díl Tréninkové poradny reprezentačního trenéra horských kol Viktora Zapletala. 

Článek na téma Výkonnostní trénink dětí a mládeže je rozdělený na tři části a zohledňuje následující kapitoly na téma: 

Výkonnostní trénink dětí a mládeže  


Úvodem je potřeba konstatovat, že téma výkonnostního sportu u dětí a mládeže je často diskutované a vysoce kontroverzní.
 
Důvodů je mnoho. V první řadě nade vším vyčnívá otázka, jestli je výkonnostní sport dětí a mládeže vůbec žádoucí a vhodný. Názorů je nepřeberně.
 
Další věcí jsou tréninkové modely a koncepce, nad jejichž problematikou se odehrává nekonečný proud diskusí nejenom mezi trenéry, funkcionáři a sportovními odborníky, ale samozřejmě také a především, mezi rodiči dětí.
 
Rodiče hrají v otázce sportovního vedení dítěte klíčovou roli a bohužel ne vždy úplně šťastnou. Postačí navštívit jakýkoliv ze závodů národního poháru nebo třeba jenom regionální soutěž, kde někteří z rodičů jen obtížně psychicky zvládají závod svého potomka. Vzniklý stres se přenáší na dítě, pro které je pak sportovní soutěž nikoliv zábavou ale utrpením, kde se snaží naplnit očekávání a sny svých rodičů, místo aby si užívalo prostou radost, kterou sport přináší.
 
Trendy moderního tréninku mladistvých se často mění, neexistuje jednoznačná metodika a úspěšný trénink závisí především na intuici, zkušenostech a aktivitě trenéra, kterým je v mnoha případech sám rodič dítěte.
 
V každé dětské kategorii vidíme na závodech všech úrovní řadu šikovných dětí, které jenom na základě vrozených dispozic, bez jakéhokoliv specializovaného tréninku předčí své vrstevníky. Postupem věku se jejich počet rapidně tenčí. Ještě v kategorii juniorů máme alespoň několik jedinců schopných závodit v mezinárodní konkurenci.
 
Přechod do kategorie U23 s očekávanými výsledky a s mezinárodní konkurenceschopností už ale zvládne jenom jeden, maximálně dva a častokrát nikdo.
 
To samé pak platí pro přechod z kategorie U23 do Elite.
 
Ostatně postačí se podívat na náš reprezentační tým horských kol. Ve třináctileté historii zvládli přechod z kategorie junior do U23 a později Elite v předpokládaném výkonnostním zařazení jenom tři jezdci: Jaroslav Kulhavý, Jan Škarnitzl a nejmladším je Ondřej Cink. Všichni byli výrazně úspěšní už v dětských a juniorských letech, toto potvrdili následně i v kategorii U23 a stejně úspěšní jsou i nyní v kategorii Elite. A všichni měli po svém boku juniorské reprezentační kolegy, kteří je občas dokázali i porazit, nebo je dokonce i převyšovali, ale nepodařilo se jim sportovní kariéru protáhnout až do dospělosti.
 
Faktorů, které toto způsobí, je několik, víme o nich, dokážeme je častokrát dokonce i předvídat a hovořit o nich otevřeně se závodníky, jejich trenéry, týmy, rodiči, a přesto se nám vývoj závodníka nepodaří udržet v žádoucím nastavení. Úskalí sportovní cesty mladého sportovce jsou nepředvídatelná, a to i v případě, že splňuje všechny parametry pro výkonnostní sport.
 
Výkonnostní sport dětí, a platí to nejenom pro cyklistiku, se v posledních letech velmi rychle vyvíjí. Je to samozřejmé, úspěšní sportovci mohou ekonomicky zajistit nejenom sebe na celý život, navíc vidina slávy, společenského respektu a atraktivního života je lákavá.
 
Úměrně tomu se specializuje trénink dětí, vznikají dětské tréninkové akademie, výběrové kluby, které jsou orientované jenom na výkonnostní sport a dítě se může stát členem až po prokázání určité výkonnosti a talentu a ojedinělé nejsou ani tzv. rodinné týmy, kdy rodiče investují každý měsíc poměrně značnou částku do tréninku svých dětí, najímají si trenéry a různé specialisty, od kterých pak očekávají profesionálně odvedenou práci a sportovní růst svých dětí s jediným cílem – profesionální sport. Není ojedinělé ani to, že rodiče už po absolvování základního stupně vzdělání dítě orientují čistě na sport, bez jakýchkoliv dalších studijních či zájmových aktivit. Někdy je to dokonce koncipované tak, že dítě už od školního věku tráví veškerý svůj čas v zahraniční destinaci, která je vhodná pro celoroční cyklistický trénink.
 
Znám takových případů ze současnosti několik, s jedním z nich jsem spolupracoval od žákovských let až do juniorského věku a dnes je tento jedinec jezdcem profesionální cyklistické stáje.
 
Tento model může být úspěšný, ovšem ani zdaleka nepředstavuje pravidlo.

Předpoklady pro výkonnostní sport 


Pro výkonnostní sport jsou stěžejní tři faktory:
 
1) Sportovní talent
 
Prvním parametrem pro výkonnostní sport je samozřejmě sportovní talent. Poměrně snadno rozpoznatelná věc už od útlého věku.
 
2) Fyzické a fyziologické předpoklady
 
Dalším důležitým prvkem jsou fyzické a fyziologické předpoklady pro výkonnostní trénink. Zvládnout každodenní několikahodinový trénink a nadstandardní fyzickou zátěž dokáže jenom určitá část populace.
 
3) Mentální dispozice
 
Třetí částí složité skládanky zvané vrcholový sportovec jsou mentální dispozice. Sportovní terminologií řečeno „dobrá hlava“. Vrcholový sportovec musí zvládnout nejenom psychicky náročnou každodenní tréninkovou zátěž a monotónní životní styl, ale i jistou odloučenost od svých vrstevníků a jejich běžného života. Další problematikou je psychologie předzávodního a závodního stavu. Častokrát neřešitelný problém, který už zastavil mnoho mimořádně disponovaných jedinců. Dá se do určité míry natrénovat a ovlivnit, nicméně zaručený recept neexistuje, a tak výsledek častokrát velmi složité sportovně psychologické terapie není ani zdaleka uspokojivý.
 
Sportovní talent, vrozené fyzické a fyziologické dispozice i mentální dispozice spolu tvoří spojené nádoby a navzájem se ovlivňují. Vždy ale platí, že se dají do určité míry kompenzovat a natrénovat. Nedostatek sportovního talentu můžete do značné míry kompenzovat tréninkovou pílí a dobře propracovaným tréninkem, který bude postupně rozvíjet dítě po všech stránkách.
 
To samé platí o fyzických a fyziologických předpokladech. Pokud budete dobře znát silná a slabá místa svých svěřenců, můžete se specializovaným tréninkem nedostatků a posílením předností dostat vysoko nad předpokládané limity. Budete k tomu potřebovat zkušeného trenéra a odpovídající tréninkovou analýzu.
 
Mentální dispozice je potřeba rozvíjet, posilovat a trénovat úplně stejně jako jízdu na kole samotnou.
 
Výsledek správně zvládnutého ovlivnění všech tří faktorů sportovního výkonu už od dětského věku může být až překvapivě úspěšný.
  
Zdroj: Mgr. Viktor Zapletal, 2019 (Uvedený text podléhá v celém svém rozsahu autorským právům. Kopírování, citování a další použití celého materiálu nebo jeho částí je možné pouze s písemným svolením autora.)


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Gaze a Richards triumfují v úvodním závodě Světového poháru horských kol v Mairiporu
14.04.2024 | Kategorie: MTB

Světový pohár horských kol odstartoval v brazílském městě Mairipora napínavým závodem short tracku pro elitní kategorie. Evie Richards z týmu Trek Factory a mistr světa Samuel Gaze z Alpecin Deceuninck triumfovali na náročné trati, předznamenávajíc tak další události v seriálu. 

 
Allegro TEST: Giant Reign 1
13.04.2024 | Kategorie: MTB, Testy
Giant letos představil mnoho novinek. My jsme si posvítili na Giant Reign z roku 2023. Reigna jsme vzali do jeho přirozeného prostředí, a to do závodního nasazení na pořádný kopec.
» více novinek a videí