Vyhrál Závod míru, teď je mistrem světa

Vyhrál Závod míru, teď je mistrem světa

Datum vydání: 01.10.2014

Před šesti lety jako mladý junior vyhrál podruhé v Terezíně Závod míru. Teď se stal elitním mistrem světa. Čtyřiadvacetiletý polský jezdec Michal Kwiatkowski se ve španělské Ponferradě dokázal fantasticky prosadit mezi největšími adepty na duhový trikot a získal historicky první zlatou medaili světového šampiona v silniční cyklistice pro svoji zemi.

"Bylo úžasné sledovat tohoto houževnatého cyklistu, jak naprosto nečekaně všem vypálil rybník. Zatímco soupeři kalkulovali, Kwiatkowski za to vzal, zariskoval a nakonec jednoznačně zvítězil. Rozhodně klobouk dolů před jeho výkonem. Michal měl letos opravdovou fazónu a tohle byla nádherná tečka za sezónou. Mám vždy velkou radost, když můžu sledovat vývoj a především úspěch jezdců, kteří tu jako ušáčci zápolili na severočeských silnicích. Člověk k nim získá jakýsi vřelejší vztah. Vždyť je to také vizitka organizátora," podotkl tiskový mluvčí Závodu míru juniorů Patrik Pátek.

  
Kwiatkowski byl rozhodně velkým překvapením silničního závodu s hromadným startem ve španělské Ponferradě. Na elitní jezdce čekalo těžkých 254,8 kilometrů, které navíc ztížil déšť. Polský mladík rozhodl až v závěrečném čtrnáctém okruhu. Pouhých šest kilometrů před páskou nastoupil ze skupiny pronásledovatelů, aby sám dohnal čtveřici uprchlíků. Ve sjezdu na mokré silnici nejprve kvartet dotáhl, v následném stoupání si vytvořil menší náskok, který už v dalším dramatickém sjezdu navýšil natolik, že slavit mohl začít už několik desítek metrů před páskou.

 

 

Do elitní desítky se probojovali další dva cyklisté, které v předchozích letech mohli fanoušci cyklistiky sledovat při májových etapách Závodu míru juniorů. Němec John Degenkolb, který v Ponferradě skončil devátý, "brázdil" severočeské silnice v roce 2006, desátý Francouz Nacer Bouhanni byl účastníkem mírových etap o dva roky později. 
 

 

Juniorský Závod míru ale za sebou mají i všichni tři čeští reprezentanti, kteří letos na mistrovství světa startovali - Petr Vakoč, Zdeněk Štybar a Jan Bárta. Z českých borců si nakonec nejlépe vedl nejmladší z nich. Petr Vakoč dojel devětadvacátý a byl pátým nejmladším závodníkem celého pelotonu, který čítal 203 závodníků.

Výsledky:

MS Ponferrada - výsledky mužů (254,8 km):

1. Michal Kwiatkowski (Polsko) 6:29:07,
2. Simon Gerrans (Austrálie) +0:01, 3. Alejandro Valverde Belmonte (Španělsko), 4. Matti Breschel (Dánsko), 5. Greg Van Avermaet (Belgie), 6. Tony Gallopin (Francie), 7. Philippe Gilbert (Belgie) všichni +0:04, 8. Alexander Kristoff (Norsko) +0:07, 9. John Degenkolb (Německo), 10. Nacer Bouhanni (Francie), 29. Petr Vakoč +0:14, 83. Zdeněk Štybar +7:01, 91. Jan Bárta (všichni ČR) +15:23. 
 

Zdroj a foto: Patrik Pátek/PatRESS.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí