Vítězem jubilejního 50. Závodu míru juniorů se stal Emil Herzog

Vítězem jubilejního 50. Závodu míru juniorů se stal Emil Herzog

Datum vydání: 16.05.2022

Je dobojován​o! Závod míru juniorů letos napsal jubilejní 50. kapitolu. Tradiční májové etapy při svém výročí ovládl německý reprezentant Emil Herzog.

 

V elitní desítce nechyběli ani čeští reprezentanti, kteří zásluhou Pavla Nováka berou konečnou šestou pozici. Letošní Závod míru juniorů byl ale opět v mnoha směrech mimořádný a v době válečného konfliktu na Ukrajině opět připomněl své důležité poslání a myšlenku, kterou pořadatelský tým z CK Slavoj Terezín v čele s ředitelem závodu Svatoplukem Henkem se snaží už půl století udržovat.

„Vím, že se opakuji, ale je to s každým rokem stále těžší a je takový malý zázrak, že se nám závod stále daří držet, navíc opravdu na té nejvyšší světové úrovni. Cítím, že už nejsme nejmladší, ale stále je kolem nás mnoho mladých lidí, kteří nám s tím pomáhají. Nemalou úlohu ale hraje policie, zástupci jednotlivých měst i partneři, kteří při nás stojí a pomáhají nám tuto tradici zachovat. Všem, od těch co staví zábrany a stojí na křižovatkách až po ty, co rozhodují a přináší zásadní finanční prostředky, patří mé upřímné díky! Bez nadšenců bychom jubilejní ročník dali dohromady jen těžko,“ dal srdce na dlaň jen chvíli po dojezdu závěrečné etapy v Terezíně ředitel Závodu míru juniorů Svatopluk Henke.

Do jubilejního 50. ročníku odstartovalo ve čtvrtek 5. května na litoměřickém Mírovém náměstí přesně 111 cyklistů z 19 týmů a 18 zemí. Po jedenácti letech přijel dokonce i tým z Portugalska a rozhodně ne jen do počtu. Nechyběl ani silný a vyrovnaný český výběr, který vedl trenér Tomáš Konečný. Ani ten nakonec neodjížděl bez medaile.

„Na startu bylo opět mnoho výjimečných jmen, o kterých bezesporu fanoušci cyklistiky jednou ještě uslyší. Závod míru juniorů je totiž odrazovým můstkem mladých jezdců do světa velké cyklistiky a po letošních výkonech a napětí, které už tak mladí jezdci dokázali vytvořit, o tom vůbec nepochybuji,“ poznamenal k pelotonu tiskový mluvčí závodu Patrik Pátek.

Vítězem úvodní etapy se stal Lucemburčan Mathieu Kockelmann, který po stech kilometrech přivezl na litoměřické Mírové náměstí celé hlavní pole a své vítězství „urval“ doslova až na pásce.

„Jsem velmi šťastný, protože na začátku sezóny jsem měl trochu problémy se zdravím. Týden před Závodem míru jsem dojel jiný závod těsně pod pódiem a říkal jsem si, jak se mi smůla lepí na paty. Byl jsem z toho velmi zklamaný a najednou vyhraju hned první etapu Závodu míru. To je po tom všem neskutečný pocit štěstí a radosti, zářil v cíli vítězný Lucemburčan Mathieu Kockelmann, který se ihned oblékl do žlutého trikotu.

Udržet ho dokázal trochu překvapivě i po páteční dopolední časovce jednotlivců v Třebenicích. Pátek se tradičně dělí na dvě půl etapy. A právě dopolední souboj s chronometrem opět ovládl lucemburský reprezentant, když trochu překvapivě porazil „papírového“ lídra Němce Emila Herzoga. Oba jezdce od sebe na jedenáctikilometrové trati vedoucí kolem zříceniny hradu Hazmburk dělily pouhé tři vteřiny. Bronz bral Estonec Romet Pajur.

„Nevěřil bych, že na sobě budu mít žluťáka i po časovce. Zvlášť v takové konkurenci a vedle Emila - je to pro mě překvapení. Teď se budu obzvlášť snažit žluťáka udržet a věřím, že celý tým proto uděláme, co bude v našich silách. Vždyť je to můj první žluťák v životě a chci si ho pořádně užít,“ hovořil nadšeně v cíli časovky průběžný lídr Kockelmann, na kterého čekala odpolední rovinatá šedesátikilometrová etapa ve Štětí.


Dojezd ale poznamenalo několik pádů, jelikož se do cíle řítilo celé startovní pole pohromadě. Hromadný spurt ovládl Estonec Romet Pajur, který za sebou nechal Belgičana Vlada van Mechelena a Nora Olivera Auklanda.

„Byl to velmi těžký dojezd, ale nejtěžší na něm byla ta nervozita, která byla v pelotonu. Každý tu cítil příležitost a díky tomu přišlo několik pádů. Moje nohy ale jedou skvěle a dnes přivezly zlato,“ pronesl spokojeně vítěz 2.b etapy Estonec Romet Pajur.

Před pelotonem v tu chvíli byl velmi těžký víkend. Sobotní 3. etapa z Teplic do německého Olbernhau je se svými 122 kilometry a těžkým profilem se třemi vrchařskými prémiemi na Cínovci, v Mníšku a Seiffenu zaslouženě označovaná jako „královská“. A právě tady se lámal chleba letošního 50. ročníku. Náročná stoupání peloton začala dělit už s prvním kopcem. Do německého Olbernhau nakonec přijela osamocená čtyřčlenná skupina, kterou přivezl holandský reprezentant Menno Huising. V kvartetu byl druhý i průběžný držitel stříbrné pozice Němec Emil Herzog. Ten se díky tomu oblékl do žlutého trikotu lídra závodu. V Německu bral bronz Portugalec Antonio Morgado.

„V předchozí etapě jsem spadnul a díky tomu ztratil kontakt s čelem závodu. Řekl jsem si, že už se vlastně nic moc nedá pokazit a já si chtěl, navzdory bolavému kolenu, spravit chuť. Závod míru je moc krásný závod. Loni tu strašně pršelo, ale letos jsem si to moc užil,“ byl v Olbernahau spokojený vítěz 3. etapy Menno Huising.

Závod míru juniorů má svůj tradiční dojezd v Terezíně. Příběh souboje o žlutý trikot se tu dopisoval po kvartetu vrchařských prémií nad Litoměřicemi a závěrečných téměř stech kilometrech. Ty vítězně uzavřel italský rychlík Federico Savino, který na cílovou rovinku přijel odskočený se čtyřvteřinovým náskokem s českým reprezentantem Milanem Kadlecem. V hlavním poli za nimi, které přivedl na bronzové příčce Estonec Romet Pajur, je stíhal i ve žlutém jedoucí Emil Herzog, který už mohl slavit definitivní celkové prvenství jubilejního 50. ročníku Závodu míru juniorů.
 


A co tedy čeští závodníci? Ti celou dobu předváděli skvělý výkon a ukazovali, že se s nimi musí počítat. Vždy byli součástí hlavního pole a útočili. O pomyslnou třešničku na dortu se až v závěru postaral stříbrem právě Milan Kadlec. Nejlepším byl i v 1. etapě, když v hromadném dojezdu byl osmnáctý a hned za ním se řadili Pavel Novák a Martin Bárta. Pavel Novák zajel časovku v elitní pětce. Nejlepším Čechem byl i v dojezdu etapy ve Štětí. Martin Bárta v královské etapě na vítězného Holanďana Huisinga ztratil na třinácté příčce necelé dvě minuty. A radost udělal český fanouškům právě Milan Kadlec, který v závěrečné etapě úspěšně unikl s Italem Savinem a vybojoval příjemné stříbro.

„Loni jsem dojel třetí, letos druhý, škoda, že tu při takové tendenci nebudu příští rok,“ usmál se stříbrný Milan Kadlec, kterého celou dobu sledoval otec stejného jména a taktéž bohaté závodní kariéry.

„Myslím, že radost jsem mu udělal. Vítězství nám tady chybělo, ale jako tým jsme fungovali skvěle. Závod míru je nejprestižnější závod v Česku, takže jsem rád, že jsem si užil i to stříbro,“ uzavřel závod spokojeně český reprezentant Milan Kadlec.

V historických tabulkách u 50. ročníku bude zvěčněno jméno celkového vítěze Němce Emila Herzoga. V konečném pořadí za ním skončil Portugalec Antonio Morgado a Nor Jorgen Nordhagen. Nejlepší český jezdec byl šestý Pavel Novák. Emil Herzog je v padesátileté historii ZMJ sedmým německým reprezentantem, který ovládl tradiční májové etapy.

„Jsem opravdu hodně šťastný a moc si to užívám. Pro mě je Závod míru velký pojem. Má svoji hlubokou tradici a navíc je součástí Nations Cupu. Pro juniory na světě není nic lepšího. Přiznám, že to byla vlastně sranda – samý kopec nahoru a náročné sjezdy dolů – díky nim to vlastně sranda nebyla, ale já to tak mám rád a moc jsem si to užil. Dojel jsem lépe než loni a vyhrál etapák, jehož laťka je ve světovém měřítku nastavena opravdu nejvýše,“ udělal pochvalou pořadatelskému týmu z CK Slavoj Terezín kolem ředitele závodu Svatopluka Henkeho, tečku německý reprezentant Emil Herzog.

Celkově:
 

1. Emil Herzog (GER) 7:10:20

2. Antonio Morgado (POR) +0:29

3. Jorgen Nordhagen (NOR) +0:35

4. Mathieu Kockelmann (LUX) +1:49

5. Kristian Egholm (DEN) +2:23

6. Pavel Novák (CZE) +2:25

 
Zdroj a foto: TZ Patrik Pátek

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí