Vídeň pokračuje v intenzivní výstavbě cyklostezek

Vídeň pokračuje v intenzivní výstavbě cyklostezek

Datum vydání: 14.05.2020

Vídeň chce cyklistickou dopravu po městě udělat ještě snazší a bezpečnější.


Skutečnost, že v době koronavirové pandemie mnoho lidí doslova přesedlalo na kolo, vede Vídeň k prioritizaci výstavby dalších cyklostezek a výrazné investici do cyklistické infrastruktury. V létě začne s výstavbou asi třiceti projektů.
„Investice do cyklistické dopravy se vyplatí hned dvakrát. Zajistí totiž dostatek pracovních míst a fungují i jako opatření v boji proti klimatickým změnám. Naši planetu můžeme ochránit jen, když budeme investovat do ekologicky šetrné dopravy a snížíme škodlivé emise CO2,“ okomentovala intenzivní výstavbu cyklostezek ve Vídni místostarostka Vídně a radní pro životní prostředí Birgit Hebeinová.
Již v létě se začne s výstavbou asi třiceti projektů. Jedním z nich je výstavba nové cyklostezky na silnici Wagramer Straße. Současný cyklopruh bude přeložen na cyklostezku a rozšířen. Cyklisté se tak budou moct projet po cyklostezce široké 3,5 metru a užívat si výhledy na ramena Nového a Starého Dunaje. Rozšíření cyklostezky ovšem nijak neomezí chodce. I ti se dočkají rozšíření chodníku. Vedle výstavby jednotlivých stezek po celé Vídni bude i v některých jednosměrných silnicích možný pohyb cyklistů do protisměru. Příkladem takové silnice je centrální Lindengasse, která se nachází v pěší vzdálenosti od známé a Vídeňany frekventované Mariahilfer Straße. Vídeň plánuje výstavbu cyklostezek i v dalších letech. Už nyní uvedla, že se jedná celkem o dvacet ulic, které přizpůsobí pro potřeby cyklistů. Ne ovšem na úkor ostatních.

„Nikdo není pouze cyklista. Mnoho cyklistů používá i městskou hromadnou dopravu nebo si občas půjčí auto. Nejde o to stavět jednotlivé účastníky provozu proti sobě. Cílem je zajistit pro všechny adekvátní možnosti dopravy. I teď ve Vídni roste počet lidí, kteří usedají na kolo. Proto potřebujeme spravedlivé rozdělení prostoru a bezpečné cesty,“ komentuje plány města místostarostka Hebeinová.

V nově uzpůsobených ulicích bude tak např. možný pohyb o maximální rychlosti 30 km/h. Celkem deset takových ulic Vídeň již zřídila, výše zmíněných dvacet má nyní v plánu. Podle Martina Bluma, pověřence pro cyklistickou dopravu ve Vídni je přírůstek lidí pohybujících se po Vídni na kole znatelný. 

„Kvůli současné koronavirové pandemii usedá čím dál více Vídeňanů na kolo, aby si zajistili dostatek 14. května 2020 2/2 pohybu a byli zdraví,“ dodává Blum aktuální situaci ve Vídni, kdy se počet cyklistů meziročně zvýšil o 20 %.
Podpora cyklistické dopravy v době koronavirové pandemie jde ale i přímo od města. Vídeň tak např. zřizuje dočasné cyklopruhy, které mají cyklistům pomoci s dodržováním doporučeného odstupu od ostatních osob. Rakouská metropole se tak zařadila po bok Berlína, Budapešti nebo Milána, které v posledních týdnech také zlepšily podmínky pro cyklisty.

Zdroj a foto: Eurocommpr

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí