Veterán Nys se v Táboře nehodlá sklonit před mladými puškami

Datum vydání: 31.01.2015

MS v Táboře dnes začalo závodem juniorů a žen a v neděli dojde k jeho vyvrcholení v podobě závodů mužů do třiadvaceti let a kategorie Elite. Na start se k velké škodě nejen českých fanoušků, ale fanoušků cyklokrosu obecně nepostaví úřadující mistr světa Zdeněk Štybar, kterému bolavé rameno neumožnilo adekvatní přípravu a trápí ho do teď. 

Takový vývoj událostí v duchu určitě kvituje cyklokrosová legenda a Štybarův sportovní rival, Belgičan Sven Nys, který přes ne zcela zářivou sezonu jede do Tábora jak jinak než zvítězit. Ikdyž sám ví, že to bude hodně těžké. 

Již osmatřicetiletý belgický matador v poslední době prožívá asi nejhorší období ve své kariéře. Loni se rozvedl se svou manželkou a špatná psychika společně s nemocí, tvrdým tréninkem a vrozenou touhou za každou cenu vítězit ho zcela vyčerpaly. 

"Se všemi těmi věcmi kolem mé manželky a s tím co se dělo kolem, spočíval můj problém v tom, že jsem chtěl až příliš už v úvodu sezony. Chtěl jsem vyhrávat tolikrát, jak jen to šlo a ukázat světu, že to dokážu i sám (rozvedený). Možná jsem byl prostě přetrénovaný. Stálo mě to moc energie. To je ten důvod proč jsem v půlce listopadu zjistil, že je konec, že jsem prostě unavený."

Nys předčasně ukončil jeho nejhorší sezonu v kariéře a hodně lidí bylo šokovaných. On sám říká, že na něj jsou kladena každý rok obrovská očekávání, což je nefér. Normálně sice vyhrává kolem patnácti závodů za sezonu, ale letos i se čtyřmi vítězstvími si úplně s přehledem zajistil nominaci na MS, kde pojedou borci i s méně zářezy.

"Tak například Kevin Pauwels vyhrál šest závodů, Tom Meeusen dva. Já jsme vyhrál čtyřikrát a to se přitom jedná o moji nejhorší sezonu kariéry... Nikdy mě neporovnávají s ostatními jezdci, chtějí mě vidět vyhrávat každý týden."

Přesto, že Nys bezesporu nepředváděl takové výkony, na jaké veřejnost ani on sám byli zvyklí, jak se blíží mistrovství světa, Kanibal z Baalu, jak zní jeho přezdívka, se trpělivostí opět dostává na dohled úrovni z posledních let. Před týdnem na světovém poháru v Hoogerheide skončil šestý a jeho forma vykazuje vzrůstající tendenci. Nicméně sám si je vědom, že to nemusí na současné mladé dravce v plné formě stačit.

"V Hoogerheide jsem cítil, že moje forma jde opět nahoru, ale je tam pořád minutová až dvouminutová mezera mezi prvními dvěma jezdci a ostatními, to je hodně. Když pojedou (Van der Poel, Van Aert) tak, jak je jezdili poslední měsíc, bude hodně těžké je porazit."

Přesto, že se boj o jeho třetí titul mistra světa nemusí zdařit, Nys už ja natěšený na přípravu na příští, jeho poslední sezonu, kde chce dominovat zase jako dřív.

"Nejsem psychicky připraven jít do cyklistického důchodu, chci zase vyhrávat závody. Chci si dokázat, že v příští sezoně zase můžu porážet mladé kluky. Chci si užít hezký poslední rok mé kariéry se všemi mými fanoušky... Nechci končit tímhle způsobem. Chci odejít na vrcholu. Chci odejít s pocitem, že jsem dělal vše, co bylo v mých silách do posledního dne mojí kariéry. Psychicky jsem naladěn na to se připravovat na novou sezonu. Chci tvrdě makat. Chci mít zase dobrý pocit ze závodění. Do příští sezony jdu s nejvyššími ambicemi."

Zdroj: Velonews.com


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí