Velkolepý 19. ročník World Games of Mountainbiking v Saalbach-Hinterglemmu

Velkolepý 19. ročník World Games of Mountainbiking v Saalbach-Hinterglemmu

Datum vydání: 13.09.2017

V proslulém rakouském středisku Saalbach-Hinterglemm se konal od 7. do 10. září 2017 již 19. ročník Světových her mountainbikingu. 

Tradiční program, nadstandardní zázemí a vymodlené počasí se staly atraktivní pro více než tisícovku cyklistů ze čtyřiadvaceti zemí včetně exotické Kuby, Brazílie a Jižní Afriky. 

Čtyřdenní cyklistické závody v Saalbach-Hinterglemmu lákaly závodníky nejen na kvalitní tratě a disciplíny v rámci programu Světových her (World Games of Mountainbiking Saalbach-Hinterglemm). Malebná destinace obklopená dvoutisícovými vrcholky s dechberoucími výhledy na ledovce přitahují rodiny s dětmi a nadšené turisty, cyklisty či lyžaře, kteří mohou využít kromě lanovek i širších služeb od lanového centra, aquaparku, po návštěvu muzeí a útulných horských restaurací nabízející místní speciality.   

V Saalbach-Hinterglemmu jsou díky geografickým dispozicím ideální podmínky k pořádání jak letních, tak zimních sportovních akcí. Již letos šlo stěží přehlédnout, že se tato obec zapsala na listinu kandidátů pro pořádání mistrovství světa alpského lyžování na rok 2023. 
  


   

Cyklistický festival

Světové hry mountainbikingu v Saalbach-Hinterglemmu již od počátku připomínaly slavné olympijské hry, kde program zahájil vlajkový průvod reprezentujících zemí a uvítací ceremoniál. 

Cyklistické slavnosti odstartovaly již ve čtvrtek 7. září, kdy se bylo možné akreditovat a vyzvedávat startovní balíčky. Volně přístupné byly také již oficiálně značené závodní tratě jak pro Downhill, tak Maraton. Nicméně předpověď se naplnila a chladno a přerušovaný déšť moc cyklistů ven nevylákalo. 

V pátek se již za ukázkového počasí blýskli zejména ti nejmladší při kvalifikační jízdě v disciplíně KIDS Downhill a v odpoledních hodinách v závodě Junior Trophy, kde si proměřili síly jak chlapci, tak dívky od tří do patnácti let. Během dne se odehrály také kvalifikační jízdy v disciplíně Downhill pro dospělé. Na sklonku dne se v centrálním stanu odehrála Pasta Party, kde bylo na výběr z těstovinových pokrmů a zeleninových salátů a proběhlo zde i vyhlášení nejlepších závodníků v kategorii Junior Trophy. V podvečer se v ulicích odehrál za doprovodu folklorní hudby unikátní uvítací ceremoniál, tzv. pochod národů.

Program Světových mountainbikových her vyvrcholil sobotním maratonem. Počasí nezklamalo a v slunečném studeném ránu se téměř osm set cyklistů za doprovodu helikoptéry vydalo uličkami města až k prvnímu stoupání, kde bylo třeba překonat prvních sedm set výškových metrů. V průběhu dojíždění závodníků z maratonské trati, se jely finální jízdy kategorií KIDS Downhill a Downhill. Místem společného setkání se na konci dne stala opět Pasta Party. V rozlehlém stanu za přítomnosti moderátora a významných místních osobností byli oceněni ti nejlepší z disciplíny KIDS Downhill, Downhill a Maratonu. 

Poslední den festivalu byl vyhrazen pro vyplácení finančních odměn vítězům. Déšť a prudké ochlazení zapříčinilo, že se ulice Saalbachu vylidnily a kromě návštěvníků ověnčenými koly opouštějících své apartmány, nic nenasvědčovalo závodní atmosféře z předešlého prosluněného dne. Úzkými uličkami se prodírali mezi auty poslední nákupu chtiví návštěvníci. Svoje choutky ale mohli uspokojit pouze v jediném obchodně se sportovním vybavením, protože jak je v Rakousku známo, neděle je dnem odpočinku a zavřených obchodů. S polednem vyjížděla kolona aut jediným možným výjezdem z města, aby se po pár kilometrech každé vozidlo vydalo po své cestě k domovu. 
 

 

Disciplíny

Závodníci měli na výběr ze čtyř závodních disciplín: Maraton, Downhill, KIDS Downhill a Junior Trophy. Do závodu se mohly přihlásit všechny věkové kategorie, muži, ženy, děti i handicapovaní.

Maraton

V této disciplíně nebylo třeba předem volit délku trasy, což byla výhoda vzhledem k náročnému profilu zdejší krajiny. Rozhodnutí mohlo padnout až v průběhu závodu, na základě aktuálních možností a schopností. Vždy bylo na výběr, buď jet po kratší trase rovnou do cíle, nebo se vydat na rozcestí dál.

Disciplína Maraton lákala na čtyři tratě se startem a cílem v Hinterglemmu. Na nejkratší trati bylo třeba vystoupat 31 kilometrů s převýšením 1.160 m n. m. do téměř 1.700 m n. m. na Panoramaalm. Druhá trasa na 42 kilometrů byla doplněna o nejvyšší bod celého maratonu zvaný Westgipfelhütte, který měřil 2.097 m a jemuž předcházel významný vrchol Schattberg Ostgipfel s 2.096 m. Celkem se při ní zdolalo 1.980 výškových metrů. Na třetí trase čekal závodníky třetí vrchol v pořadí zvaný Zwölferkogel s 1.984 m, a celkem 58 kilometrů s celkovým převýšením 2.920 m n. m. Nejdelší 80 kilometrová trať vedla přes všechny tři vrcholy jako předešlé tratě, pokračovala na Ossmann Alm do 1.500 m n. m. a dále na Rosswaldhütte v 1.600 m n. m. Cíl skončil na 80. kilometru s celkovým překonáním 3.678 m. 

Downhill

Vítězové kvalifikačních jízd se utkali na upravené downhillové trati, v členitém terénu s úzkými lesními cestami se skalnatým povrchem střídající dřevěné přejezdy a skoky. 
 

KIDS Downhill

Nejmladší sjezdaři, dívky i chlapci, ve věku od 10 do 15 let měli možnost vyzkoušet si stejně obtížnou trať jako dospělí sjezdaři, tudíž mohli porovnávat své dovednosti i se zkušenější konkurencí. 

Junior Trophy

V disciplíně Junior Trophy závodili jak chlapci, tak dívky ve věku zpravidla od 3 do 15 let v centru Hinterglemmu.
 

 
Startovní balíčky

Při registraci na závod Světových her mountinbikingu bylo na výběr ze dvou variant startovních balíčků. Lacinější verze za 49 EUR zahrnovala startovné pro jednu z disciplín závodu, tričko značky Adidas s oficiálním potiskem World Game of Mountainbiking, startovní číslo a příslušenství, vstup na jednu Pasta Party (pátek nebo sobota), vstup na párty a občerstvení na trati. Dražší varianta za 59 EUR zahrnovala kromě již zmíněného masáž, neomezené startovné na jakékoliv disciplíně a vstup na obě Pasta Party. Registrace na KIDS Downhill stála 20 EUR, zatímco na Junior Trophy 10 EUR. 

Závodník zaplatil nejen za startovní balíček a vstupy, ale i za přehledné, kontinuální, stabilní a přesné značení tratě, potažmo za občerstvení na bufetu. Na občerstvovacích stanicích, kterých bylo na trati hojné množství, byla neomezená možnost čerpání tekutin od Coca-Coly, vody, po iontové nápoje až po čokoládu, banány, gely či tyčinky od jedné z nejlepších sportovních značek na trhu Power Bar. 

Ubytování

Středisko Saalbach-Hinterglemm bylo na návštěvníky dokonale připraveno. Na poměrně malou lokalitu je zde dostatek ubytovacích zařízení s místem na parkování vozidel např. v centrální parkovací garáži v centru města Hinterglemm, kde je parkování zdarma pokud se ubytujete v jednom z místních hotelů. Místní služby plní všechny požadavky klientů. Za standard se považuje už i tzv. Joker Card, kterou vám vyhotoví recepční a má platnost po celou dobu vašeho pobytu. Lze s ní neomezeně využívat služeb lanové přepravy a dalších partnerských služeb a slev. 

Značení trati

Závodník měl možnost setkat se s precizně značenou tratí. Intenzita a způsob značení neměly sebemenší chybu. Dostatečně velké a přehledné tabule sloužily k rychlému zorientování a dodatkové šipky k označení směru byly přesné, což umožňovalo plynulou jízdu, bez komplikací a případných nehod.

Profesionální závodní atmosféra

Není závodníka, který by neocenil povzbuzující výkřiky, tleskání a pískání při dojíždění z vypětí všech sil na hlavní vrcholky pohoří. Dokonce i v údolí a podél cest, u stavení, v zatáčkách, téměř všude to žilo skandujícím davem. Není tedy divu, že se všichni startující snaží zajet svůj nejlepší životní výsledek. 
 


 

A co víc

Tým CykloNovinek již druhým rokem sbírá cenné zkušenosti v Saalbach-Hinterglemmu. Protože byl letošní program závodů totožný s loňským, rychleji jsme se tu zorientovali a zbyl prostor detailněji vnímat místní atmosféru.

Příjemně nás překvapilo, jak osobní, na první pohled zdánlivě neutrální cyklistické závody, mohou být. Organizátoři si dali práci, aby vyladili sebemenší detaily ve smyslu osobního pozvání mobilní zprávou na uvítací Welcome Party. Jakkoliv to může vypadat banálně, nám to znělo jako důležité sdělení: Máme o vás zájem, víme o vás. Přijďte se s námi seznámit. 

Zůstaneme-li u vstřícnosti, druhá naše zkušenost plyne z nešikovnosti, která se nám přihodila při projíždění části trasy závodu. V článku jsme se zmínili o Joker Card, s níž lze mimo jiné neomezeně využívat místních lanovek. Tyto karty se nám podařilo hned první den po cestě vytratit. Při jednání s personálem našeho hotelu nám recepční bez sebemenších námitek vystavila duplikáty a staré zablokovala. Tím chceme říci, že kdykoliv se nám něco nezdařilo, dostalo se nám pochopení a okamžité pomoci. 

Za zmínku stojí přístup organizátorů k závodníkům. Samozřejmostí masového závodu jako je Maraton, je dbát na bezpečnost a disciplínu jezdců. Toho lze dosáhnout mnoha způsoby. V průběhu závodu jsme zaznamenali, že nás doprovázejí doprovodné motocykly, u kterých jsme nabyli dojmu, že nejenže obstarávají a hladký průběh cesty, kontrolují, objevují překážky a odstraňují je, ale zároveň dodávají pocit bezpečí a starosti o zdraví cyklistů. 

Neopomíjejme i takovéto drobnosti, které mohou ovlivnit prožitek z cyklistiky. 

Oficiální stránky akce World Games of Mountainbiking Saalbach-Hinterglemm zde. 

Více o možnostech cyklistiky v Saalbach-Hintergelmmu zde. 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí