Datum vydání: 08.12.2017
O Vánocích se víc než kdy jindy projevuje jedno z rizik konzumace alkoholu - roste s ním chuť k jídlu.
S blížícími se Vánocemi tradičně stoupá naše spotřeba ne vždy úplně zdravého jídla. Chvíle trávené v příjemné společnosti rodiny a přátel, na které v průběhu roku nebývá tolik času, atmosféru pohody a apetitu nevyhnutelně navozují.
Kromě kalorických pochutin je ale v tomto období nesnadné odolat také všudypřítomnému alkoholu. Nejen sportovci by to s ním neměli přehánět. Protože jak říkal Shakespeare: „Dobré víno je dobrý přítel, když s ním dovedeme zacházet.“ Když se to nepovede, tělo trpí. A až zase jednou nasednete na kolo, dá vám to "sežrat" taky.
Alkohol navíc zvyšuje chuť k jídlu a alkoholické nápoje jsou samy o sobě velice kalorické. Stejná dávka alkoholu obsahuje dokonce téměř dvakrát více kalorií na gram než proteiny a karbohydráty a také spoustu cukru.
Narušuje také schopnost těla čerpat energii ze svých zásob tuků a tudíž značně zpomaluje metabolismus. Např. při pití piva játra spotřebují všechnu svoji energii ve snaze zbavit se alkoholu v krvi a nemají tak už kapacitu na to, aby mohly přeměnit glukózu ze zlatavého moku v glykogen. Místo toho, aby tělo své uložené tuky spalovalo, tak dochází k ukládání glukózy ve formě dalšího tuku.

Pro sportovce není dobrou zprávou ani to, že konzumací alkoholu dochází k narušování syntézy proteinů ve svalech a zvyšování hladinu hormonu kortizolu v těle. Tím se mimo jiné snižuje množství svalům potřebného testosteronu. Kortizol je pro svaly zhoubou, výsledek jeho účinku je podobný situacím po náročných dlouhých trénincích.
S kocovinou není radno sportovat. Druhý den po konzumaci vyššího množství alkoholu tělo zpravidla ještě stále není schopno efektivně spalovat a v otázce přežití závisí na karbohydrátech. Vydatná snídaně je proto zásadní.
Protože alkohol potlačuje účinky anti-diuretických hormonů, způsobuje navíc nebezpečnou dehydrataci a přehřívání organismu. Typická bolest hlavy neznačí nic jiného, než dehydrataci i samotného mozku, což vysvětluje ten pocit žízně druhý den ráno. Nemluvě o tom, že si tělo přes noc v žádném případě tak kvalitně neodpočine – svádí urputný boj s toxiny.
Druhý den je dobré spíše odpočívat, pít a dostat do sebe porci vitamínů na zpětné posílení imunity a jmenovitě vitamin C na podporu jater v procesu detoxifikace těla. Tělo se pod náporem alkoholu hůře brání virózám a chřipkám, zvláště v psím počasí, které bohužel Vánoce zpravidla provází.
Základním pravidlem je zkrátka prokládat drinky velkým množstvím vody, aby nedošlo k dehydrataci a napomohlo se co nejplynulejšímu vyplavování toxinů z těla. Jako se vším v životě je to nakonec i s konzumací alkoholu. Není dobré se stranit zábavě a je hloupost si nepřipít s blízkými. Ťukněte si ale taky s „mírou“.
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.
Více informacíberu na vědomí