Valverde zažil nejlepší sezonu v životě, plánuje ji zopakovat!

Datum vydání: 18.10.2014

Čtyřiatřicetiletý španělský cyklista hájící barvy týmu Movistar má za sebou naprosto úžasnou sezonu, důkazem budiž vítězství v žebříčku bodování série World Tour, které opanoval s náskokem 66 bodů pře​d krajanem Albertem Contadorem. Valverde se cítí i s rostoucím věkem stále výborně a i v příštím roce by chtěl navlékat další korálky na dlouhou šňůru velkých vítězství.

686 bodů rodák z Murcie posbíral díky vítězstvím jarního monumentu Valonský šíp, letní klasiky San Sebastian, čtvrtému místu na Tour de France a třetí příčce z Vuelty, kde vyhrál i etapu, ale také výtečnými výsledky na dalších slavných jednodenních závodech – druhý totiž skončil na Lutych-Bastogne-Lutych, Lombardii a jako čtvrtý byl klasifikován na Amstel Gold Race. Body posbíral také na domácím etapáku Okolo Baskicka, kde se opět vešel do první pětky pořadí. 
 

Kromě obdivuhodné řádky velkých výsledků ohodnocených body do pořadí World Tour, ale Valverde poctivě absolvoval i méně věhlasné, přesto kvalitní závody, na kterých vyhrával téměř jak na běžícím páse. Výčet jeho vítězství můžeme začít v Římě triumfem na Roma Maxima, vyhrál i Velkou cenu Miguela Induraina a Okolo Murcie. Španělský cyklistický fenomén je úřadujícím mistrem své země v časovce, na silničním šampionátu skončil druhý a o stupínek níže vystoupal i na mistrovství světa v hromadném závodě.

Alejandro Valverde prožívá skvostnou sezonu, kterou hodnotí jako jednoznačně nejúspěšnější v jeho už tak obdivuhodné kariéře.

„Podařilo se mi vyhrát Valonský šíp a San Sebastián, byl jsem druhý na Lutych-Bastogne-Lutych i na Lombardii, třetí na Vueltě a svěťáku, čtvrtý na Amstel Gold (race) a Tour de France, kde jsem bojoval o druhé místo až do úplného konce... Jsem s tím, co jsem v této sezoně dokázal více než spokojený a budu ještě šťastnější, když se mi toto podaří zopakovat i v roce 2015. Byla to moje nejlepší sezona? Suverénně. O tom není pochyb.“

Její konec navíc vyšperkovalo hrdému otci narození čtvrtého potomka, kterého si osobně užil o to více, když zjistil, že Alberto Contador nepojede do Číny na závod Okolo Pekingu a on tak vyhraje bodování World Tour již potřetí ve své kariéře, aniž by musel do konce sezony nasednout na kolo.

„Naštěstí to dopadlo tak, že ačkoliv jsme byli oba dva připraveni nasednout do letadla směr Čína, rozhodli jsme se, že bude lepší zůstat doma. Je pravda, že jsem se ho (Contadora) po jeho nehodě v Itálii ptal, jestli poletí do Pekingu, protože jsem ani já ten závod neměl v plánu a jediné, co jsem v tu chvíli chtěl, bylo užívat si mé čerstvě narozené dítě. Nakonec jsem mohl zůstat doma a k tomu vyhrát bodování.“

O tom, že si cení triumfu v žebříčku UCI, nemůže být nejmenších pochyb.

„Je to pro mne extrémně důležité. Zakončit sezonu v čele bodování je odměna za všechnu tu dřinu během celé sezony. Potvrzuje to, že moje sezona byla opravdu velmi dobrá, že se mi dařilo v průběhu celého roku. Je zřejmé, že vítězství na mistrovství světa je pro každého cyklistu velice prestižní. Ale když se nad tím zamyslíte, žebříček bodování World Tour by měl být stejně důležitý a já doufám, že to tak bude v budoucnosti, protože by bylo dobré uznat kvality a konzistentnost cyklistů v nejlepších závodech v průběhu celé sezony.“

Obdivuhodné na kariéře tohoto borce je neuvěřitelná vyrovnanost jeho výkonů v horizontu více jak deseti let. Poprvé se totiž dostal na pódium jedné z Grand Tours – Vuelty, již v roce 2003, kdy byl třetí! V roce 2006 pak poprvé opanoval žebříček World Tour, na což navázal stejným počinem o dva roky později. Uplynulo dalších šest let a on je opět na vrcholu!

„Bylo to dlouhých dvanáct let na vrcholové úrovni, ale jak už jsem předtím mnohokrát řekl, když dnes trénuji nebo závodím, cítím se lépe, než dříve. V čem spočívá moje výhoda oproti těm mladším? Už se tolik nestresuji, cítím, že moje tělo zvládá stres lépe, jsem vyspělejší. Závody mě už tolik nevyčerpávají. Pravdou ale je, že jsem možná ztratil na výbušnosti a už také neriskuji tolik, jako předtím.“

Do příští roku Valverde koketuje i s myšlenkou nastoupit do všech tří Grand Tours s tím, že ještě nikdy předtím nejel Giro d'Italia, nicméně hlavní slovo v tomto bude mít zřejmě jeho manažer Eusebio Unzue.

„Giro je závod, který jsem nikdy předtím nejel, a jak už jsem v minulosti několikrát řekl, rád bych to zkusil. Jet všechny tři Grand Tours? Proč ne. Je to výzva, a přemýšlím o tom, nicméně ještě jsem to neprobíral s Eusebiem.“

Sám má však absolutně jasno o tom, jaká by byla jeho úloha na Tour de France, kde by měl být lídrem Nairo Quintana on by měl být jeho super-domestikem.

„O tom není pochyb, jednoznačně by to tak muselo být. Nebudu mu bránit v rozletu po tom, co ukázal, že je připraven více než dobře na to vyhrát Tour.“

Zdroj: oficiální stránky týmu Movistar


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (15.4-21.4.2024)
15.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Úvodní závod seriálu Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
» více novinek a videí