Valverde pokořil magickou hranici sta vítězství

Datum vydání: 21.02.2017

Ve věku šestatřiceti let potřeboval fenomenální španělský cyklista necelých 14 sezon na to, aby pokořil hranici sta vítězství! 

V dubnu sedmatřicetiletý borec nepřestává udivovat cyklistický svět svou neskutečnou konzistencí, kdy je na špičkové úrovni schopen pravidelně vyhrávat prakticky od zimy do podzimu. Alejandro Valverde je navíc téměř každou sezonu jedním z jezdců s největším počtem najetých závodních kilometrů - vždyť vloni si střihl všechny tři Grand Tours a v žádné z nich nebyl jen do počtu! 

Nejprve na Giro d'Italia, na kterém se představil jako lídr týmu, vyhrál etapu a v celkovém pořadí vybojoval podium, když skončil třetí. I na Tour de France se pak vešel do elitní desítky, když mu na konci závodu patřilo šesté místo. Na poslední Grand Tour sezony, Vueltě, byl čtyřikrát na podiu a celkově třetí v bodovací soutěži.

Letos má rodák z jihošpanělského regionu Murcie v nohách devět závodních dní, ze kterých má úžasnou bilanci, když posbíral tři vítězství, dvě druhá místa a jedno třetí místo. Na nejvyšší místo na bedně si letos poprvé stoupl ve svém rodném kraji Murcii, kde vyhrál tamní jednorázovku.

"Stále závodím protože to je to, co mám v životě nejraději..."
Tuto neděli vyhrál popáté závod Okolo Andalusie a tím si připsal sté vítězství ve své dlouhé a veleúspěšné kariéře, kterou v blízké době rozhodně neplánuje končit. Vždyť už loni prodloužil u svého milovaného týmu Movistar smlouvu až do roku 2019. V této španělské stáji působí pod manažerem Eusebio Unzuem už třináct let, v průběhu kterých tým měnil jména z Illes Baleares, přes Caisse d'Épargne po současný Movistar.

Kariéra tohoto houževnatého sportovce však od doby, kdy v roce 2003 v teprve dvaadvaceti letech vyhrál na závodě Okolo Baskicka svou první etapu, nebyla vždy jen samé slunce a jasné nebe, po několika letech se na čas obloha zatemněla. 
 
Nejhorší období zažil mezi lety 2006 až 2011, kdy byl jedním ze zhruba 60 obviněných a posléze i potrestaných cyklistů v dopingové kauze Operace Puerto. Za systematické užívání dopingu zejména ve formě krevních transfuzí dostal nejprve od Italského národního olympijského svazu v roce 2009 dvouletý zákaz závodění na italské půdě. O rok později si verdikt kompletního dvouletého distancu vyslechl i od UCI a Světové antidopingové agentury.
 
Můžete ho milovat či nenávidět, ale sto vítězství, mezi něž patří i Vuelta v roce 2009, dvě celková prvenství na Critériu du Dauphiné, či monumenty Lutych - Bastogne - Lutych (třikrát), Valonský šíp (čtyřikrát) a Klasika San Sebastian (dvakrát) by drtivá většina smrtelníků nedocílila ani nadopovaná. 





Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (22.4-28.4.2024)
21.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
V novém týdnu Vám opět přinášíme svěží dávku výhod a jedinečných příležitostí! Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí