Praha se cyklistiky zdráhá

Praha se cyklistiky zdráhá

Datum vydání: 05.04.2017

V českých městech je podíl dojíždějících na kole stále minimální, zpravidla platí čím větší, tím v tomto ohledu horší. 

Mezi většími českými městy (nad 50 tis. obyvatel) "cyklodoprava" nejvíce vzkvétá ve východočeských Pardubicích a Hradci Králové, kde podíl dojíždějících na kole tvoří zhruba 18, respektive 16 %. Daleko smutnější je ovšem pohled na Prahu (nebo spíše jízda Prahou). V české metropoli se podílí cyklodoprava pouze 1 - 2 % (!). V tuzemsku je v rámci měst nejvíce lidí ochotno nasednout na kolo v sídlech o velikosti do 10 000 obyvatel, a to 9 %.

Pro srovnání, celému světu jde v tomto ohledu příkladem nizozemský Groningen s téměř 60% podílem. Dánská Kodaň se může pyšnit 45 % procenty jízd padajících na vrub bicyklům. K hanbě Prahy ještě přispívá srovnání s několikanásobně větším Berlínem, kde dojíždí na kole 20 % lidí. Například ve francouzském Štrasburgu je to 15 %, ve slovinské metropoli Lublaňa 12 a ve španělské Seville 7 %. Dokonce i většina amerických velkoměst si v tomto ohledu vede lépe než Praha, nejlépe je na tom Portland s 6 %. 
 


Zdroje dat: MAREK, Karel. NÁVRH CYKLOGENERELU PRO PRAHU 6 DIPLOMOVÁ PRÁCE [online]. Praha, 2016 [cit. 2017-04-05], wired.com. 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí