UCI úřaduje: Europcar z kola ven, ale Astana zůstává

Datum vydání: 11.12.2014

Mezinárodní cyklistická unie zažívá možná těžší období, než samotná dopingem decimovaná Astana. A může si za to úplně sama.

Její rozhodnutí, že neudělí licenci týmu Europcar kvůli tomu, že nedisponuje dostatečným rozpočtem, protože ho opustil právě jeho hlavní sponzor, francouzský pronajímatel automobilů, působí v ostrém kontrastu s verdiktem přidělit licenci kazašské Astaně, jejíž nejen nedávná minulost, ale dokonce i přítomnost je prolezlá dopingem.

A nic na tom nemění ani údajně striktní podmínky, které Astana bude muset splnit, aby v příští sezoně mohla závodit. Tým bude ještě před započetím sezóny na pokyn UCI vyšetřovat nezávislá komise, na základě jejích závěrů podle prezidenta UCI Briana Cooksona může prý být dodatečně licence Astaně dokonce (!) odebrána.

Proč jí vůbec byla udělena i po tom, co byly zveřejněny informace o vyšetřování týmu italskými kriminalisty? I na to má Cookson odpověď. V době rozhodnutí o přidělení prý UCI ještě nic nevěděla, ač si zřejmě byla vědoma existence onoho vyšetřování. Oficiální stanovisko ale zní, jakoby snad UCI problém tušila.

„V současné chvíli UCI ani Licenční komise nemají žádné informace o tomto vyšetřování a tudíž z tohoto nebudou vyvozeny žádné závěry. UCI povolá Licenční komisi až v případě, že budou podány důkazy provinění týmu (Astany).“

Tato kauza, kterou příznačně dorazilo rozhodnutí UCI poslat k vodě Europcar (ač jej chlácholí tím, že bude moci přes finanční potíže závodit na pro-kontinentální úrovni), bohužel pouze nějak dokresluje současnou situaci nejen v profesionální cyklistice, ale v profesionálním sportu obecně. Úspěšný je ten, kdo má peníze. Europcar se vůči pravidlům provinil právě tím, že neměl dost peněz. Čas, který potřeboval na to sehnat potřebné finance, mu byl nelítostně odepřen. V tomto případě byla UCI naprosto neústupná. Astana s penězi problém nemá, a může si tak koupit minimálně čas.
 
Europcar, tým závislý na společnosti půjčující auta, je přeřazen do pomalejšího pruhu. Ale Astana jede dál. Vedle Europcaru působí jako nadupané Ferrari. Ferrariho Ferrari! 



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Domácí Holubová a rakouský Bairov ovládli první Český pohár v městě Touškov
07.05.2024 | Kategorie: MTB

Město Touškov hostilo start 34. ročníku Českého poháru XCO a domácí Adéla Holubová si zde vydobyla vítězství mezi ženami. Společně s ní si slavnostní chvíle užíval Rakušan Mario Bair, který ovládl mužskou kategorii.

 
Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!
06.05.2024 | Kategorie: MTB
V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (6.5-12.5.2024)
06.05.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.
Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
» více novinek a videí