Tour se blíží do finiše, co nás ještě čeká?

Datum vydání: 21.07.2014

 

Nejslavnější závod na planetě dospěl do třetího týdne. Již tuto sobotu budeme znát pravděpodobného vítěze 101. ročníku Staré dámy, na kterého bude čekat už jen nedělní dojezd do Paříže na slavnou třídu Champs-Élysées.

Nejblíže k triumfu má nakročeno Ital Vincenzo Nibali z Astany, jenž vjíždí do pyrenejských etap s neuvěřitelným náskokem přes čtyři a půl minuty na druhého Španěla Alejandra Valverdeho jezdící za tým Movistar. Vypadá to tedy, že spíše budeme sledovat boj o celkové druhé případně třetí místo, na které si brousí zuby více uchazečů. Na Valverdeho například francouzský jezdec Bardet (AG2R La Mondiale) ztrácí pouhých třináct sekund, krajan Pinot (FDj.fr) 29 sekund. Reálnou šanci na podium má však i Američan Van Garderen (BMC), ten ztrácí na druhé celkové místo 1:12.
 
 
Zatím nepřemožitelný sicilský žralok Nibali bude ještě muset vynaložit hodně sil, aby Tour dotáhl do vítězného konce. Zítra je v plánu první pyrenejská etapa, jenž se řadí s délkou 237,5 kilometru mezi nejdelší etapy Tour de France. Peloton se po dvou vrchařských prémiích čtvrté kategorie přiblíží k Pyrenejím, kde na 155 kilometru jezdce otestuje první vrchol druhé kategorie Col de Portet d'Aspet, na 176,5 kilometru prémie třetí kategorie Col de Ares. Na 196 kilometru nastane rozhodující vrchol etapy patřící do kategorie Hors catégorie Port de Balès. Po prémii nejvyšší kategorie začne peloton klesat do cílového města Bagnères-de-Luchon, kde uvidíme prvního vítěze pyrenejské zkoušky.
 
 
Vrchol 16. etapy Port de Balès se proslavil v roce 2010, když lídrovi celkového hodnocení Lucemburčanovi Andymu Schleckovi tři kilometry před vrcholem spadl při nástupu řetěz a musel zastavit. Druhý v celkovém hodnocení Španěl Alberto Contador technický problém Schlecka údajně neviděl a pokračoval dál v tempu až do cíle etapy. Španěl se poté dostal o osm sekund do vedení průběžného pořadí Tour 2010.



Krátká ale drsná, tak by se dala nazvat 17. etapa. Pouze 124,5 kilometru dlouhý úsek, při kterém jezdci musí nejdříve zdolat tři vrcholy první kategorie - Col du Portillon, Col de Peyresourde a Col de Val Lourn-Azet. Poté budou moci stoupat do cílového lyžařského střediska Saint-Lary-Soulan, které je ohodnoceno jako Hors catégorie.
 


Nejspíše poslední bitvu o podium Staré dámy uvidíme v 18. etapě. Na programu 145,5 dlouhé tratě je slavný průsmyk Col du Tourmalet na 95,5 kilometru a cílové stoupání Hautacam. Poprvé byl Col du Tourmalet  zařazen na seznam závodu v roce 1910. První závodník, který projel touto vrchařskou prémií byl Octave Lapize. Naposledy vrchařskou prémii nejvyšší kategorie ovládl francouzský miláček Thomas Voeckler z Europcaru v roce 2012. Zato Hautacamu do Tour poprvé zavítala v roce 1994. Závod tudy projel také v letech 1996, 2000 a zatím naposledy v roce 2008. Stoupání mezi Lurdami a Hautakamem (1 635 m. n. m.) je dlouhé 17,3 kilometru, s průměrným sklonem 6,8 %. Závodníky tak čeká převýšení bezmála 1 200 metrů.
 

 
19. etapa se startem v Maubourguet Pays du Val d'Adour a cílem v Bergerac je kromě poslední vrchařské prémie Tour de France čtvrté kategorie na 195,5 km zcela rovinatá. Trasa je dlouhá 208,5 kilometrů a můžeme zde čekat předposlední sprintérskou bitvu o etapový vavřín.
 
 
Tradiční předposlední 20. etapou je jízda proti chronometru. Jediná, ve 101. ročníku Tour de France, individuální časovka na 54. kilometru se odehraje v pátek 26. července 2014. Poté budeme pravděpodobně vědět, kdo si do Paříže doveze celkový triumf Staré dámy.
 

Tour skončí v neděli na slavné Champs-Élysées, očekávaným klasickým sprintérským soubojem. Obhájit prvenství zde bude jistě chtít německý jezdec Marcel Kittel z týmu Giant-Shimano.

Nyní je však před námi ještě šest etap a uvidíme, zda někdo zaskočí letošního italského suveréna Nibaliho. Určitě se můžeme těšit na české želísko Leopolda Königa (NetApp-Endura), jenž se dle svých slov do Pyrenejí těší a po jeho výborném představení v Alpách se určitě bude na co koukat. Samozřejmě nesmíme zapomenout na nejaktivnějšího jezdce třetí etapy a kolegu z týmu Jana Bártu, který je nadějí v předposlední 20. etapě.  


Foto: Team Sky, Mapky etap: pořadatelé 

 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí