Tour de France bude sledovat čtvrtina Čechů

Tour de France bude sledovat čtvrtina Čechů

Datum vydání: 28.06.2017

3516 kilometrů, 21 etap, 5 pohoří a jen jeden „maillot jaune“. 

104. ročník nejslavnějšího cyklistického závodu světa startuje v sobotu. Jedinečná atmosféra, krásné prostředí, účast českých závodníků ale i atraktivní profil etap. To jsou hlavní lákadla, kvůli kterým budou letos „Starou dámu“ sledovat i miliony Čechů.

„Z hlediska ohlasu je Tour ve Francii 3. největší světovou sportovní událostí po Olympijských hrách a Mistrovství světa ve fotbale. Z nich je ovšem jediná, která se koná každý rok,“ líčí vztah Francouzů k Tour Yvon Sanquer, ředitel tradiční francouzské stáje Cofidis.

Tour de France ale není fenoménem jen ve Francii, v posledních letech očarovala i Česko. Podle výsledků průzkumu společnosti Cofidis se chystá alespoň některé etapy sledovat více než čtvrtina Čechů, mezi muži pak dokonce každý třetí. A téměř 10 % lidí plánuje sledovat každou etapu v TV v přímém přenosu nebo aspoň ze záznamu či sestřihu.
 

 
Cyklistika jako vášeň
„Stará dáma“ přitahuje některé Čechy natolik, že se neváhají vydat stovky kilometrů daleko nasát její atmosféru přímo ve Francii. Pomineme-li vzdálenost či finance, pak by podle průzkumu lákalo zažít Tour na vlastní kůži přes 40 % lidí, kteří tento závod alespoň okrajově sledují. Sympatickým plusem je navíc fakt, že na rozdíl od ostatních světově proslulých sportovních událostí, se na této neplatí žádné vstupné.
 
Jedna etapa jako týdenní dovolená
Přesto takový výlet na jednu etapu Tour rozhodně není levná záležitost. Cenově může rovnat např. týdenní dovolené v tuzemsku. I tak se ale stovky Čechů vydávají v červenci na misi s názvem „Zažít Tour“ a české trikolory nelze podél tratě závodu přehlédnout. Čím to je? Tour, to je jednoduše světová sportovní akce.

Tour de France není jen obrovskou sportovní událostí. Je to setkání pro všechny cyklistické nadšence z celého světa, její publikum vysoce přesahuje tradiční rámec cyklistiky,“ naznačuje Sanquer.

Češi, fandové cyklistiky
U širšího sportovního publika k popularitě závodu u nás v posledních letech přispěla bezpochyby i hojná účast českých závodníků. Přesto není tento fakt podle průzkumu Cofidisu zdaleka hlavním důvodem, kvůli kterému Češi Tour de France obdivují. Pro téměř 30 % z nich je to především neskutečná atmosféra závodu, která sálá i z televizních obrazovek. Jen o něco méně lidí pak obdivuje krásné prostředí, ve kterém se zápolení na kolech odehrává.
 
Uspějí jen nejlepší z nejlepších
Rychle se střídající profily jednotlivých etap od těch rovinatých přes kopcovité k nejnáročnějším horským a zase zpět, to je další z důvodů, proč si Češi závod tolik oblíbili. Tour patří bezpochyby mezi nejnáročnější závody svého druhu a obstát v ní tak mohou pouze ti nejlepší. Účast jezdců světové špičky je proto jistotou a také dalším lákadlem pro fanoušky.

„Pro nás i pro všechny hlavní mezinárodní týmy je Tour de France prioritou,“ doplňuje Yvon Sanquer z Cofidisu motivaci stájí postavit na start opravdu to nejlepší.

Co se Vám na Tour de France nejvíce líbí? Podíl v %
1.   Atmosféra 29
2.   Prostředí 28
3.   Pravidelná účast českých závodníků 13
4.   Profil etap 12
5.   Obsazenost závodu nejlepšími jezdci 10
6.   Divácký zájem 5
7.   Něco jiného 3

 
Zdroj a foto: TZ Martin Suchánek/INTENSITY

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí