Tour de France 2015 nabídne zajímavý program!

Datum vydání: 22.10.2014

Tour de France 2015 začne v sobotu 4. července časovkou jednotlivců na 14 km v nizozemském Utrechtu a vyvrcholí o tři týdny později v neděli 26. července na tradičním místě, kterým jsou Elysejská pole v Paříži.

Trasu 102. ročníku představili organizátoři dnes v poledne v Kongresovém paláci v Paříži. 

„Tour je milovaná možná více, než si myslíme. Své fanoušky má jak ve Francii, tak ve světě. Cyklistika je módou. Je to trend,“ uvedl během prezentace ředitel Tour de France Christian Prudhomme. 

Trasa Tour 2015 je netypická. Organizátoři zredukovali časovky, sprintérské dojezdy a zvolili několik nástrah pro favority, včetně úseků na kočičích hlavách na severovýchodě Francie. Celkově bude Stará dáma dlouhá 3 344 kilometrů. Na programu je 26 kopců a až osm etap má horský charakter.
 

Minimum časovek by mělo vyhovovat klasickým vrchařům a zvýhodnit například Naira Quintanu z Movistaru nebo domácí Francouze Thibauta Pinota z FDJ.fr, Jeana-Christopha Perauda a Romaina Bardeta z týmuAg2r-La Mondiale. 
 
Tour de France 2015 se pojede proti směru hodinových ručiček. Grand Départ zažije nizozemský Utrecht. Na úvod se pojede časovka na 13,7 kilometrů.
Na programu je dále časovka družstev, jenž organizátoři zařadili netradičně na závěr prvního týdne.

„Utrecht je cyklistické město. Je v něm více kol než v jiných holandských městech. Tour de France a Utrecht proto k sobě patří. Těšíme se na vášně místních fanoušků,“ doplnil Prudhomme. 


Úvod Tour bude v Holandsku a Belgii, kde organizátoři využijí i několika úseků z tamních klasik. Zajímavý bude zejména závěr třetí etapy na slavném kopci Mur de Huy, kde se rozhoduje o úspěchu na Valonském šípu. Úvodní etapy budou nevyzpytatelné, krátká stoupání mohou pořádně zahýbat pořadím v pelotonu, neměly by chybět opět pasáže s kamennými kostkami. Ty jsou na trati čtvrté etapy ze Seraingu do Cambrai, která je s 221 km nejdelší v ročníku. První část závodů vyvrcholí týmovou časovkou z Vannes do Plumelec.
 
Ve druhém týdnu přijdou na řadu Pyreneje s koncovkami na La Pierre Saint Martin, Cauterets Vallée de Saint Savin a Plateau de Beille. O osudu závodu se bude rozhodovat v Alpách se závěry v Pra Loup, Saint Jean de Maurienne a La Toussuiere Les Sibelles. 
 

Peloton čeká náročný finiš. Před přesunem do Paříže se pojede předposlední etapa 102. ročníku, legendární L'Alpe d'Huez. Po náročných zatáčkách na L'Alpe d'Huez už přijde jen oslavná jízda do Paříže s dojezdem na Champs-Élysées.
 
Na slavnostní prezentaci v Paříži nechyběli vítěz letošní Tour Vincenzo Nibali (Astana), Thibaut Pinot (FDJ.fr), Jean-Christoph Peraud (
Ag2r-La Mondiale), Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep), Marcel Kittel (Giant-Shimano), Cadel Evans (BMC Racing) nebo Rui Costa (Lamore-Merida).
 
Mapka: pořadatelé

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
První Prima CUP přilákal téměř tisíc závodníků
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Závodem Decathlon Hradec Králové odstartoval v sobotu 13. dubna desetidílný seriál horských kol Prima CUP.
Američan Blevins a Švédka Rissvedsová triumfují v cross country v Mairipoře
15.04.2024 | Kategorie: MTB
Po úvodním závodě short tracku se závodníci v Mairipoře opět sešli na startu, tentokrát na cross country. Mezi muži si pro vítězství dojel Američan Christopher Blevins, zatímco u žen triumfovala Švédka Jenny Rissvedsová. 
» více novinek a videí