Tour 2019 podle českých fanoušků: bez favoritů a s českým úspěchem

Tour 2019 podle českých fanoušků: bez favoritů a s českým úspěchem

Datum vydání: 04.07.2019

Start 106. ročníku slavného cyklistického závodu napříč Francií je na spadnutí. 

Letošní očekávání jsou po odstoupení favorizovaného Chrise Frooma a následně i spolufavorita Toma Dumoulina snad ještě větší než obvykle. Boj o celkové vítězství se totiž na Tour de France otevřel tak, jako už mnoho let ne. Myslí si to i čeští fanoušci, kteří oproti minulým ročníkům nemají žádného jasného favorita. Za to jsou ale přesvědčeni, že se letos dočkají
i úspěchu některého z českých jezdců. Vyplývá to z výsledků aktuálního průzkumu společnosti Cofidis, jejíž tým se na start závodu postaví už po 23. v řadě.
 
Zatímco loni očekávali čeští fanoušci jasnou dominanci čtyřnásobného vítěze závodu Brita Frooma, letos jim sled nedávných událostí pořádně zamotal hlavy. Žádný z 15 pravděpodobných kandidátů na titul nezískal více než 9 % hlasů. Aspoň částečně nad ostatními vyčnívá šestice jezdců – obhájce titulu Geraint Thomas, italský žralok Vincenzo Nibali, domácí naděje Romain Bardet a trojlístek Movistaru - Nairo Quintana, Alejandro Valverde a Mikel Landa. Necelá polovina fanoušků je přesvědčena, že titul letos získá právě někdo z nich.    


Top 10 favorité TdF (abecedně)
Bardet Romain (AG2R La Mondiale)
Landa Mikel (Movistar)
Martin Dan (UAE Team Emirates)
Nibali  Vincenzo (Bahrain-Merida)
Pinot Thibaut (Groupama–FDJ)
Quintana Nairo (Movistar)
Richie Porte (Trek-Segafredo)
Thomas Geraint (Ineos)
Valverde Alejandro (Movistar)
Yates Adam (Mitchelton-Scott)
 

Skalní fanoušci věří Thomasovi

Při pohledu na detailnější výsledky průzkumu je patrné, že skalní fanoušci, kteří obvykle sledují každou etapu Tour de France v přímém přenosu nebo ze záznamu, věří v obhajobu loňského nečekaného triumfu 33letého Brita Gerainta Thomase. Do role největších konkurentů pak pasují Francouze Bardeta a Itala Nibaliho. Z Movistaru bude podle nich nejsilnější Quintana, Valverdemu naopak příliš šancí nedávají.
  
Překvapí outsideři?

Poměrně překvapivě jen málo fanoušků věří v možný úspěch mladého Kolumbijce Egana Bernala, který přesvědčivě ovládl červnový závod Kolem Švýcarska. A velmi podobně je na tom Dán Jakob Fuglsang, který letos jezdí v životní formě a vyhrál tradiční generálku před Tour de France, týdenní závod Critérium du Dauphiné. Přesto ho na celkové prvenství tipují jen necelá 4 % Čechů. Ještě hůře jsou na tom Steven Kruijswijk, Enric Mas a Rigoberto Uran.
 
Češi vyhlížejí úspěch

Jediným českým zástupcem bude na letošní Tour de France velmi pravděpodobně zkušený Roman Kreuziger. Ačkoli jeho forma i pozice v týmu jsou zatím s otazníkem, většina českých fanoušků je optimistická. Přes 60 % z nich věří, že český závodník letos vyhraje alespoň jednu z 21 etap. Důvěru v český úspěch mají přitom skalní fanoušci i ti, kteří sledují například jen některé etapy nebo pouze výsledkové zpravodajství.  


 
Nejznámější je Astana

Na Tour se ovšem nebudou prezentovat jen jednotlivci, nýbrž všech 176 jezdců z 22 týmů. Právě znalosti v oblasti stájí se s rostoucí popularitou Tour v Česku podle průzkumu zvyšují. Zatímco ještě předloni si vybavily alespoň jeden startující tým jen necelé 2/3 lidí, letos už 75 % dotázaných.
 
Dlouhodobě nejznámější stájí u nás je Astana, které ještě loni zdatně sekundoval Sky. Po opuštění profi pelotonu a přejmenování stáje na Ineos se však na druhé místo dostal tým Cofidis, který se Tour poprvé zúčastnil v roce 1997 a letos si připíše už 23. účast v řadě pod názvem francouzské úvěrové společnosti, která působí i na českém trhu. Třetím nejznámějším týmem je Movistar, který byl založen už v roce 1980 a je vůbec nejstarší stájí současného pelotonu. Z dalších týmů překročily hranici 20 % ještě Lotto Soudal, Katusha-Alpecin a CCC. 
 

Nejznámější stáje na TdF mezi Čechy Podíl v %
  1. Astana
45
  1. Cofidis
36
  1. Movistar
34
  1. Lotto Soudal
21
  1. Katusha-Alpecin
21
  1. CCC Team
21
  1. Deceuninck Quick-Step
19
  1. Bora- Hansgrohe
17
 
Zdroj a foto: TZ MS/INTENSITY

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí