Ťoupalík napodobil Noskovou a má stříbro

Ťoupalík napodobil Noskovou a má stříbro

Datum vydání: 31.01.2016

Adam Ťoupalík přidal na české konto v belgickém Heusden-Zolderu druhou stříbrnou medaili. V závodě jezdců kategorie U23 se ze zlata radoval ne​jvětší favorit Eli Iserbyt z Belgie, třetí skončil jeho krajan Quinten Hermans.

Radost ze stříbra však kalí Ťoupalíkovi fatální chyba, když při pátém průjezdu cílovou páskou slavil předčasně zisk titulu, ztratil náskok a naopak musel dojíždět trojici soupeřů. Ty sice dostihl, opět šel do vedení, ale v závěrečném spurtu na dlouhé cílové rovince jej v posledních metrech těsně předstihl Iserbyt.
 
Po startu nejlépe vyrazil do terénu Američan Curtis White, ale v těsném závěsu za ním se srovnala většina favoritů. Ve vedoucí skupině jasně měli největší převahu Belgičané, Ťoupalík se dva okruhy držel až na začátku druhé desítky, ve druhé skupině. Kupředu se začal posouvat až v závěru druhého kola.
 
To zaútočil první z Belgičanů Daan Soete a do třetího okruhu vjížděl se čtvrtminutovým náskokem. O okruh později jej ale soupeři dojeli a roli lídra závodu převzal Nizozemec Sieben Wouters, ale po pádu jej vystřídal Hermans. Toho vzápětí dojel Ťoupalík a do pátého kola spolu vjížděli a malým osmivteřinovým náskokem před osmičkou pronásledovatelů.
 
Nebezpečí vycítil Iserbyt a rychle se dotáhl na vedoucí duo. A to vyrazil kupředu Ťoupalík, který získával v náročných výjezdech, které prakticky sám vyjížděl na kole, zatímco soupeři je zdolávali s kolem na zádech. Několikametrový náskok si přivezl do cílové rovinky a mohutně oslavoval, ale záhy zjistil, že to radost byla předčasná. Přes něj se přehnali Iserbyt, Hermans a také Ital Gioele Bertolini.
 
 
Až poté si český jezdec uvědomil svůj omyl a opět roztočil pedály naplno. Ztrátu několika desítek metrů rychle zlikvidovat. Nejprve se přehnal přes Bertoliniho, který měl pád a poté dostihl i dvojici bouřlivě povzbuzovaných domácích krosařů. V polovině kola šel opět do vedení, opět zkoušel svým soupeřům nastoupit, ale setřásl jen Hermanse, zatímco suverén sezony této kategorie Iserbyt se jej udržel. Do cílové rovinky vjel první Ťoupalík a ve spurtu držel dlouho vedení, ale o trochu více sil měl nakonec Belgičan, který se před českého závodníka dostal v posledních metrech. Po bronzu z Louisville z před třemi lety v kategorii juniorů si tak Ťoupalík na světových šampionátech polepšil, ale zlato bylo velmi blízko.

Výsledky:

Muži U23:

1. Iserbyt (Belg.) 51:18, 2. Ťoupalík (ČR) +1, 3. Hermans +5, 4. Aerts (oba Belg.) +11, 5. Russo (Fr.) +12, 6. Oerts (Šp.) +15, 7. Bertolini (It.) +15, 8. Budding +24, 9. Wouters (oba Niz.) +29, 10. Soete (Belg.) +1:07, ...30. Schubert +3:25, 47. Šírek (oba ČR) +6:02.
 
Zdroj: ČSC



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí