Tip na výlet: Malá Úpa - ráj turistů, milovníků přírody, cyklistů, dětí i dospělých

Tip na výlet: Malá Úpa - ráj turistů, milovníků přírody, cyklistů, dětí i dospělých

Datum vydání: 19.04.2018

Váháte, k​am se vydat za aktivní dovolenou uprostřed skutečné přírody, zdravým ovzduším, dobrodružstvím i blahodárným klidem?

Odpověď je jasná, do Malé Úpy! Ale pozor, Malá Úpa je návyková! Kdo sem jednou přijede, nejezdí jinam. I sám Krakonoš potvrzuje, že opakované návštěvy Malé Úpy prospívají zdraví, tělu i duši.
 

Idylická Malá Úpa leží v sedle ve výšce 1050 m a po celý rok poskytuje pestrou škálu vyžití pro každého. Například letošní zimní sezóna patřila k nejvydařenějším v posledních letech. Na zdejších sjezdovkách, považovaných za nejlépe upravované v Krkonoších, se začalo lyžovat už 5. prosince. Značný ohlas vzbudily koncerty, zábava na sněhu i tradiční akce Závod saní rohaček, Krakonošovi lyžníci a Moopstock. A také novinka – řemeslná dílna pro děti a rodiče, která bude fungovat celoročně.

„Začíná realizace propojení lyžařských areálů U kostela a Pomezky, vše bude dokončeno během několika let. A na Pomezních Boudách ještě letos vyroste hokejové kluziště, takže přibyde další zimní vyžití,“ shrnuje plány do budoucna maloúpský starosta Karel Engliš. 

Ale ze zimy zpátky do léta! Malá Úpa si až do dnešních dnů zachovala původní ráz ryze horské osady s typickými boudami a chalupami lidové architektury, rozptýlenými po horských svazích… Zkrátka pravé Krkonoše!

„Jezdí k nám rodiny s dětmi, milovníci přírody, lidé, kteří chtějí vypnout a aktivně relaxovat. Bláznivé atrakce tu nenajdete, naopak, chceme, aby naši hosté prožili dovolenou v klidu a bezpečí,“ dodává Karel Engliš.

Věděli jste například, že právě z Malé Úpy vede nejpohodlnější výstup na Sněžku? Tak proč utrácet za lanovku, když na vrchol můžete dojít pěkně po svých. Výlet na nejvyšší tuzemskou horu je ovšem jen začátek! Na území Malé Úpy se nachází 10 tisícovek, tj. vrcholů s vyšší nadmořskou výškou než 1000 m n.m. Zdatnější turisté či sportovci mohou ulovit všechny, ti méně výkonnostně založení si vyberou kratší, nenáročnou pěší túru a spokojení budou všichni.

Mimořádným zážitkem je královská krkonošská hřebenovka z Harrachova až do Malé Úpy, kterou můžete spojit s návštěvou několika minipivovarů, včetně cílového maloúpského pivovaru Trautenberk. Ten neminete ani na oblíbené Krkonošské pivní stezce. Již několik let je ale největším tahákem dětská Pohádková stezka s deseti krkonošskými pohádkami Marie Kubátové. A pro zvídavé a milovníky historie bude letos otevřena Hornická stezka.

 

Kromě šlapání po svých si na své přijdou nadšenci cyklistiky. Díky příznivé poloze Malé Úpy v sedle ve výšce 1 050 m n. m. je Malá Úpa oblíbeným cílem jak silničářů, tak i horských cyklistů, kteří mohou jezdit po lesních cestách a zpevněných cestách. V poslední době se prudce rozmáhá fenomén elektrokol, které jsou zvlášť v krkonošských kopcích vítaným společníkem zejména pro ženy a seniory. Půjčit si je můžete i v Malé Úpě. A jezdit se dá všude, zajímavé je zkoumat cyklistické terény v sousedním Polsku.
 

Právě Polskoje dalším z možných turistických cílů. Je tu nespočet atrakcí a přírodních zajímavostí jak pro děti, tak i pro dospělé. Stojí to opravdu za to.

 

Malá Úpa – velká zábava,“ pod tímto výstižným sloganem se chystá řada sportovních a kulturních akcí pro návštěvníky všech generací. Tradiční Maloúpský jarmark oslavující staré krkonošské tradice zaplní okolí kostela sv. Petra a Pavla 23. června. Den s jarmarečními stánky, řemeslnými dílnami, klaunským vystoupením či dřevorubeckou show vyvrcholí hudební lahůdkou – koncertem jedné z nejlepších romských kapel u nás, Terne Chave. Maloúpští kuchtíci představí krkonošské speciality a budou soutěžit o nejlepší krkonošskou polévku 29. září v Malé Úpě na Pomezních Boudách. Maloúpská vařečka se navíc stane dějištěm dramatických klání: soutěže O největšího Jedlíka v pojídání borůvkových knedlíků a soutěže O největšího Ohniváka v pojídání papriček. Pivo z místního pivovaru Trautenberk poteče proudem!


Více o dění v Malé Úpě na www.malaupa.cz.
 
Zdroj a foto: TZ 
Michaela Rozšafná


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
Cape Epic 2024: Češi bojují, Beers s Grottsem míří k triumfu
23.03.2024 | Kategorie: MTB

Předposlední etapa Cape Epicu prověřila odolnost jezdců. Zatímco lídři Matthew Beers a Howard Grotts si vítězstvím upevnili pozici na čele závodu, čeští reprezentanti zažívali krizové chvíle. 

 
» více novinek a videí