Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Mají těstoviny správné složení pro náš výkon?

Datum vydání: 19. 4. 2017

Popularita těstovin je vysoká. Pomůžou nám ve výkonnosti?

V Evropě těstoviny známe již několik staletí. Udává se, že se do Itálie dostaly ve 12. století díky cestovateli Marco Polu, který je přivezl z Číny. Ve skutečnosti však Italové uměli připravovat těstoviny již několik stovek let předtím.

První zmínka o těstovinách pochází z 1. století n. l. Dodnes jsou obyvatelé Apeninského poloostrova největšími jedlíky těstovin na světě. Průměrný Ital pozře za jeden rok 30 kg nejrůznějších forem „pasty“. V České republice se udává spotřeba asi desetinová.

Z nutričního hlediska představují těstoviny výbornou potravinu. Ze 100 g uvařených těstovin (což je zhruba třetina až polovina běžné porce) získáme 125 kcal (525 kJ), pouze 1 g tuku, dále 5 g bílkovin (obsahují mimo jiné gluten - lepek, který vyvolává u pacientů s celiakií zánětlivé onemocnění tenkého střeva) a 25 g sacharidů.

Těstoviny jsou velmi dobře stravitelné. Na první pohled je patrné, že jsou ideálním zdrojem energie pro sportovce, ale i pro běžnou populaci. Vhodně připravené těstoviny dosahují průměrného glykemického indexu kolem 55. Energie se z nich uvolňuje postupně, nedochází k příliš rychlému vzrůstu hladiny krevního cukru a následně prudkému poklesu. Jiná situace nastane, pokud se podaří těstoviny rozvařit.

Při delším vaření dochází k růstu hodnoty glykemického indexu, což je z pohledu pozvolného uvolňování energie nevýhodné. Správně uvařené těstoviny jsou na zkus tužší – „al dente“. Kombinací vařených těstovin s nízkotučnou bílkovinou (sýr, drůbeží maso, sojové výrobky, vejce, luštěniny) výsledný glykemický index pokrmu klesá a takto sestavené jídlo také déle zasytí. Uvolňování energie z těstovin dále zpomaluje i přídavek tuku (nejlépe rostlinného oleje). Pozor však na jeho vysokou energetickou hodnotu.

Stejně tak dobrou, ale v nadbytečném množství zlou službu odvádí různé omáčky. Pokud si porci těstovin doplníme velkým množstvím tučné omáčky, stává se z původně lehkého pokrmu těžké a na kalorie bohaté jídlo. Z důvodu snížení glykemického indexu je dobré doplňovat těstoviny velkým množstvím zeleniny, která svým vysokým obsahem vlákniny sníží rychlost vstřebávání sacharidů a celkově „naředí“ hustotu kalorií celého jídla.



Těstoviny se od sebe liší nejen tvarem – kolínka, vřetena, mušle, nudle, fleky, flíčky, písmenka, lasagne, špagety, makarony, ale také surovinami, ze kterých se připravují. Základem bezvaječných těstovin je pšeničná mouka. Naši výrobci používají běžnou „chlebovou“ pšenici. Především v Itálii se využívá mouka z pšenice tvrdé (Triticum durum). Těstoviny z ní se nerozvaří, jsou chutnější a trvanlivější. Možné je připravovat těstoviny také z mouky celozrnné. Takové typy obsahují vyšší množství vlákniny, minerálních látek, vitamínů řady B a vykazují nižší glykemický index. U nás jsou velmi rozšířené těstoviny vaječné, kdy se na 1 kg mouky přidává 2 až 5 vajec. Díky obsahu žloutku přináší vaječné těstoviny malé množství cholesterolu, nasycených a mononenasycených mastných kyselin.

Na základě použitých surovin i přídavku potravinářských barviv mohou těstoviny získat barvu světle či sytě žlutou, oranžovou, červenou, fialovou, zelenou či dokonce černou. Těstoviny nejčastěji konzumujeme jako přílohu. Využíváme jich jako zavářky do polévek, pro přípravu těstovinových salátů, výborně se hodí i k zapékání. Lze je plnit masem, sýrem, zeleninou a také luštěninami. U dětí i u sportovců jsou oblíbené těstoviny „na sladko“ – s mákem nebo tvarohem dochucené cukrem, medem, kakaem nebo skořicí.

Na závěr si můžeme připomenout správný postup vaření těstovin. Na každých 100 g „syrových“ těstovin počítejme 1 litr vody (na 500 g sáček je tedy třeba 5 litrů vody). Před varem je dobré přidat do vody olej a sůl, ihned těstoviny promíchat a ještě několikrát i v průběhu varu. Nejdůležitější je včas těstoviny z vody vytáhnout a myslet na to, že na talíři ještě „dojdou“. Doba vaření závisí na velikosti a druhu těstovin (obyčejně 7 až 12 minut). Při servírování je většinou ještě mastíme rostlinným olejem nebo máslem.

Článek Mgr. Vlastimil Chadim - nutricoach.cz


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama 



 

Aktuální novinky a videa

Contadorův pomocník na Tour chycen za EPO
27. 6. 2017 | Kategorie: silniční
André Cardoso byl pozitivně testován na EPO a přijde o účast na Tour de France.
Co na první pohled na soupisce Tour de France neuvidíte
27. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Kreuziger, Cink a Štybar jsou třemi českými mušketýry ve Francii, známá jsou už jména jejich dalších 195 soupeřů. Co vám ale možná ještě uniklo? 
Štybar doplní Cinka a Kreuzigera. Jede na Tour de France!
27. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Zdeněk Štybar pojede podruhé v kariéře Starou dámu.
Chybné výsledky světového šampionátu v maratonu?!
27. 6. 2017 | Kategorie: MTB
Výsledková listina nejlepších deseti jezdců světa právě ukončeného MS v maratonu v Singenu možná není správná a budí emoce. 
Colnago představilo nový model V2-R
26. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Italská značka, Colnago, představila nový model V2-R připravený pro Tour de France.
Stará dáma po 28 letech bez Rusů
26. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Naposledy v roce 1989 nenastoupil do nejslavnějšího závodu světa cyklista z největšího státu. 
Němec plánuje zdolat Eurasii za 70 dní
26. 6. 2017 | Kategorie: ostatní
Tuto neděli se chystá vydat na kole na pouť napříč nejrozsáhlejším kusem pevniny naší planety německý vytrvalec Jonas Deichmann. 
Tour de France 2017 - oficiální video
26. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Tour odstartuje 1. července v německém Düsseldorfu.
Dominik Prudek má bronz ze závodu SP XC Eliminátor!
26. 6. 2017 | Kategorie: MTB
Skvělý výsledek Prudka na Světovém poháru v Belgii.
Pro vítěze závodu metaXtren Krkonoše 1 111 euro!
26. 6. 2017 | Kategorie: MTB
Extrémně nadupaná odměna na Nova Cupu!
10 nejkrásnějších cyklistek v pelotonu
26. 6. 2017 | Kategorie: ostatní, silniční
Výběr nejkrásnějších žen v profesionálním pelotonu.
Nejlepší momenty v kariéře Alberta Contadora
26. 6. 2017 | Kategorie: silniční
Zavzpomínejte na ty nejlepší momenty v kariéře španělského jezdce Alberta Contadora.
» více novinek a videí





Náhodně vybraní partneři