Tělo, sport a mráz

Tělo, sport a mráz

Datum vydání: 09.01.2017

Jaké jsou zdravotní PRO- a PROTI- argumenty, proč v mraze (ne)nasednout na kolo?

Naše země se v posledních dnech ocitla v sevření už pomalu zapomenutého třeskutého mrazu. Za těchto okolností už si i ti nejotužilejší rozmýšlí, zda ta projížďka vůbec stojí za to. Je nám takový mrazivý švih vůbec zapotřebí a nemůže nám spíše uškodit? 

V první řadě je důležité mít kvalitní fyzický fond. Není dobré začít po dlouhé době trénink právě za extrémně chladných podmínek. Jakýkoliv zdravotní nedostatek v zimě sportovce limituje násobně více, protože chladno je samo o sobě pro tělo stresující.


To platí i pro srdce, na které je uvalena extra zátěž. V těle se totiž za mrazivých teplot zvyšuje krevní tlak, protože krev se stahuje z povrchových tkání dovnitř těla. V důsledku toho také dochází k omezení krevního oběhu v periferních částech těla. Tím trpí hlavně ruce a nohy.
 

Ve svalech na nohou, které jsou při cyklistice pochopitelně zapojeny nejvíce, jsou nezvykle neschopné odmakat svou běžnou šichtu pomalá svalová vlákna a tak musí být do práce zapojena více než obvykle vlákna rychlá. Ta ale svou činností produkují laktózu, která zvyšuje metabolickou zátěž těla a v konečném důsledku navozuje kyslíkový dluh. Svaly jsou studenější, méně výkonné a hrozí jejich natažení. Ke zpomalení dochází dokonce i u nervových impulsů, takže i reakce cyklisty nejsou tak bystré, jak za normálních podmínek.
  

A dostáváme se k dychání. EIA (Exercise-induced asthma) neboli tréninkem přivozené astma a bronchiální hyperreaktivita (BHR) (zúžení průdušek jako reakce na vnější podnět) jsou často indikované případy u elitních sportovců provozujících zimní sporty. Vdechováním ledového vzduchu navíc do těla člověk nedostává tolik vláhy, jako v případě teplejšího vzduchu. Studený vzduch se v těle ohřeje a při vydechnutí odvede z těla další vodu. Čím víc pak sportovec dýchá, tím více ztrácí tekutin

Teď ale z té veselejší "jamky". Podle vědecké studie (Cheuvront a kol.,2005) lehká dehydrace paradoxně tělu škodí méně právě v chladném počasí. A co se týče výše zmiňovaného zrychleného metabolismu - ti plnoštíhlejší z nás to jen ocení! Jejich tělo totiž spálí více kalorií už jenom tím, aby se zahřálo. Pak je tu i faktor zvýšené odolnosti člověka, který se mrazem utužuje a málo co ho pak v průběhu roku může překvapit. 

Nakonec je vždy zásadní naslouchat svému tělu, ono si řekne samo.

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí