Tak trochu jiné parkování!

Tak trochu jiné parkování!

Datum vydání: 14.11.2016

Jen málo měst na světě dělá pro komfort cyklistů a rozvoj tohoto sportu a druhu dopravy tolik, co nizozemský Utrecht.

Pro město, jehož ulicemi se proháněli cyklisté v rámci největších závodů světa, totiž cyklistika představuje nedílnou součást každodenního života.

Městské zastupitelstvo se snaží cyklistům vyjít maximálně vstříc, často na úkor motoristů. A jsou to opravdu lidé na kolech, kdo naprosto dominuje zdejší scenérii a spoluvytváří autentickou atmosféru.
 


Napomáhají tomu například zcela unikátní cyklo-ulice, kde je omezen vjezd automobilům a přednost tu mají kola. V Utrechtu se v současnosti bez ustání buduje nová infrastruktura, takový Trump by byl ale zklamaný. Jedná se totiž o mosty, podjezdy, kruhové objezdy a bezpečnější a rychlejší cesty pro cyklisty.


V posledních letech si ale místní uvědomili, že to ohromné množství kol přestává být kde zaparkovat! Holanďané ale zrovna nejsou národem, který by trpěl malou akceschopností. V březnu 2014 bylo uvedeno do provozu první obsluhované parkoviště, kde si lidé mohou půjčit bicykly, tricykly, nabýt své e-biky nebo si kolo opravit.

Současně však bylo otevřeno obří podzemní parkoviště u hlavního vlakového nádraží. Má kapacitu 4200 bicyklů a 3 podlaží. Světově bezprecedentní je také systém digitálních ukazatelů s počtem volných míst. Ano, přesně jako u klasických podzemních parkovišť určených autům.
 


V témže roce navíc započala konstrukce největšího krytého parkoviště na světě s kapacitou 12 500 kol! Letos má být dokončena první sekce, která absorbuje zhruba polovinu z celkové kapacity, hotovo by mělo být v roce 2018. Tento monumentální nízko-energetický areál se bude nacházet taktéž pod úrovní budovy hlavního nádraží Utrecht Centraal. Není náhodou, že byla vybrána právě tato lokalita. Nádraží je největším železničním uzlem v zemi, kterým denně projdou desetitisíce lidí.

Zaparkovat kolo je nyní snadnější po celém městě. Každý první den parkování na kterémkoliv veřejném parkovišti je totiž zdarma a v případě velkých akcí město zřizuje mobilní parkoviště, také zadarmo. Zajímavý je také způsob vypořádání se s koly v historickém centru. Aby se zamezilo opírání kol o zdi domů, je pro držitele speciální karty připravena možnost parkovat na tomu určených místech.
 

Utrecht v blízké budoucnosti plánuje vybudovat dalších 30 000 nových parkovacích míst, z toho 20 000 plně vybavených (monitorovaných a s obsluhou) jich přibude v následujících třech letech.

Vypadá to, že pro auta tu za pár let prostě nezbyde místo! 

Foto: město Utrecht

Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí