TOP 10 Čechů v letošní sezoně

TOP 10 Čechů v letošní sezoně

Datum vydání: 24.10.2016

Přinášíme vám žebříček deseti Čechů - silničářů, kteří se podle našeho názoru nejlépe prosadili ve vysoké mezinárodní konkurenci. Bohužel, česká silniční cyklistika letos nebyla v porovnání s ostatními zeměmi nikterak nablýskanou značkou. O to cennější jsou však úspěchy talentovaných jednotlivců.

Našemu žebříčku suverénně vévodí česká hvězda letošní sezony - Petr Vakoč. Nicméně jsme zvědaví i na váš názor, který můžete projevit prostřednictvím přiložené ankety. 

TOP 10 - CykloNovinky.cz Kdo je podle vás nejlepší letošní jezdec?
 
432
 
337
 
340
 
222
 
121
 
177
 
103
 
125
 
80
 
51
 
67
 
32

1. Petr Vakoč (24 let, Etixx - Quick Step)

 
 
Na rozdíl od dalších umístění jsme neměli žádný problém s rozhodováním o vítězi. Tím je rodák z Prahy, Petr Vakoč. Borec, který příští rok načne svou již čtvrtou sezonu za nejsilnější belgickou stáj Etixx - Quick-Step, letos prožil průlomovou sezonu, ve které si počínal jako skutečný mazák.

Křivka jeho výkonů měla dva vrcholy. Hned zkraje sezony a v září. Už v únoru zářil na francouzských silnicích, když bral dvakrát bílý trikot nejlepšího mladého jezdce (Tour International du Haut Var-matin a Okolo Provence) a druhé místo v celkovém pořadí (Okolo Provence). V posledních dvou únorových dnech pak přidal dva zlaté hřeby v podobě dvou triumfů na prestižních francouzských klasikách Classic Sud Ardéche a La Drome Classic. A v březnu kryl záda Zdeňku Štybarovi skvělým pátým místem na Strade Bianche. 
 
V dubnu přišel asi největší výsledek celé sezony - triumf na první ardénské klasice, Brabantském šípu. V červnu sice Vakoč neobhájil národní titul, ale i tak se předvedl ve velice dobrém světle, když skončil čtvrtý a v časovce třetí. Českému jezdci se v sezoně vyhýbala smůla i zranění. V září však svou výbornou formu nedokázal proměnit v kanadských klasikách v lepší než deváté místo v Quebecu a v Montrealu z výborné pozice upadl pár set metrů před cílem. I tak výtečnou sezonu zakončil hodně slušným pátým místem na evropském šampionátu. 

2. Zdeněk Štybar (30 let, Etixx - Quick Step)


 
Jak vidno, první dvě pozice v našich očích obsadili týmoví parťáci. Sezona Zdeňka Štybara se zpočátku vyvíjela výborně, pak ale přišla nemoc a výsledkový i výkonnostní úpadek. Rodák ze Stříbra se pak pomalu začal zase zlepšovat ke konci sezony, kdy už ale nezbylo moc času to více prodat. 
 
Štybar si vedl výtečně v březnu, kdy skončil těsně druhý za Fabianem Cancellarou ve svém tažení za obhajobou titulu na Strade Bianche. Silné nohy ukázal zpočátku i na etapáku Tirreno - Adriatico. Tam vyhrál druhou etapu a oblékl trikot lídra závodu. Ten ale neudržel. Na tom by ostatně nebylo nic k podivení nebýt to ročník, který přišel kvůli sněhu o královskou horskou etapu. Vítězství bral nakonec místo českého jezdce jeho rival z jarních klasik - Greg van Avermaet. Štybar totiž naprosto odpadl v rozhodující časovce. Od té doby jakoby jeho výkony nabraly sestupnou tendenci. Stihl sice ještě 8. místo na monumentu Okolo Flander, ale Paříž - Roubaix, kde se minulé roky neustále přibližoval titulu, letos absolutně nezvádl. Zpětně se ukázalo, že kvůli nemoci.

Od druhého místa na českém šampionátu se Štybar opět zvedal, zajel slušnou Vueltu, kde pomohl svému parťákovi Gianni Meersmanovi ke dvěma etapovým titulům. V září skončil v top ten celkového pořadí na Enecu a v říjnu ho jen těsně porazil čistokrevný sprinter Arnaud Démare na klasice Binche - Chimay - Binche, kde sám vyhrál před dvěma lety. Do Kataru jel jako lídr českého týmu a byl také jediným z Čechů, komu se závod podařilo dokončit. 

3. Roman Kreuziger (30 let, Tinkoff)

 
Poslední sezona v ruském týmu Tinkoff pro rodáka z Moravské Třebové nebyla špatná. Borec, který příští dva roky bude jezdit nově za australskou Oricu - BikeExchange, předvedl ve většině závodů, kde měl nějaké ambice, slušnou práci. Jeho tradiční ardénská mise vynesla vyrovnané výsledky na pomezí top ten. Začal 12. místem na Amstel Gold Race, o jeden stupínek si polepšil na Valonském šípu a sedmé místo bral na Lutych - Bastogne - Lutych. V červnu si pak rezervoval české barvy na trikotu pro zbytek letošní a půl příští sezony, když vyhrál silniční závod v Kyjově. Českou cyklistiku dobře prezentoval i na Tour de France, kde na poslední chvíli vydřel top ten. Pro zbytek sezony ohlásil útok na podzimní klasiky, ale ten už se ukázal jako zcela jalový.

4. Jan Hirt (25 let, CCC Sprandi Polkowice)


 
Jan Hirt si od nás zasloužil čtvrté místo za svůj triumf na těžkém etapáku Kolem Rakouska. Letos se závodu sice neúčastnil žádný tým z kategorie World Tour, ale i tak má vítězství na tomto podniku velikou hodnotu. Hirt zde loni skončil třetí a letos šel do akce jako týmová jednička s jediným cílem závod vyhrát. A to se mu také poměrně s přehledem podařilo, když ovládl královskou etapu s cílem na Edelweißspitze. Výbornou reklamu české cyklistice udělal i předtím na závodě Okolo Švýcarska, kde taktéž v královské horské etapě končící po 224 kilometrech v lyžařském středisku Sölden dojel v top ten. 

5. Michal Schlegel (21 let, Klein Constantia)


 
Teprve jednadvacetiletý cyklista letos ukázal svůj potenciál, kterého si nemohla nevšimnout polská prokontinentální stáj CCC Sprandi Polkowice. Schlegel doposud působil na farmě Etixxu - v Klein Constantia, teď bude dva roky válčit v nových barvách mezi profesionály. Schlegel zaujal nejen svého nového zaměstnavatele osmým místem na Tour de l'Avenir, etapáku pro mladou světovou špičku. Neztratil se však ani v dospělé konkurenci, když byl druhým nejlepším mladým jezdcem na etapáku Okolo Ardén a na Czech Cycling Tour bílý trikot vyhrál. Zde se navíc vešel i do top ten v celkovém pořadí. A konečně, suverénně si vedl na českém šampionátu, kde se stal v kategorii U23 mistrem v obou disciplínách. 

6. Leopold König (28 let, Team Sky)

 
Obrovský potenciál ve své druhé a poslední sezoně v týmu Sky rodák z Moravské Třebové neprodal - kvůli zraněnému kolenu, následné nevyježděnosti a na konci sezony i nemoci. Dárkem na rozloučenou svému, nyní už bývalému, týmu před návratem do Bory-Hansgrohe, bylo 2. místo v etapě na Vueltě, kde König pomohl Chrisi Froomeovi k celkovému 2. místu. Podílel se také na vítězné týmové časovce v prologu. Radost si udělal i mistrovským titulem v časovce na domácím šampionátě, kdy přerušil čtyřletou nadvládu Jana Bárty. Na olympiádě v Riu se s časem vypořádal jako jedenáctý nejlepší, ale svou nadějnou formu bohužel neprodal v Kataru, do kterého na poslední chvíli neodcestoval.

7. František Sisr (23 let, Klein Constantia/Etixx - Quick Step

 
Sisr měl dobré jaro, byl pátý na Velké ceně Izoly, a druhý v etapě na etapáku Le Triptyque des Monts et Chateaux. Skutečně velký výsledek ale vybojoval na etapáku Okolo Bretaně, kde vyhrál etapu, skončil druhý v bodovací soutěži a také v celkovém pořadí za americkým supertalentem Adrienem Costou. Na etapáku Okolo Slovenska vyhrál bodovací soutěž a v září, ještě před svými prvními závody v dresu Etixx - Quick-Step, ovládl etapu na závodě Okolo Východních Čech. 

8. Jan Bárta (31 let, Bora-Argon 18)


 
Rodák z Kyjova už zažil lepší sezony. Poprvé po čtyřech letech byl poražen ve své královské disciplíně - časovce - na domácím šampionátu, kde skončil těsně druhý. A v mezinárodní konkurenci to bylo ještě horší. Přesto však byl zase v hledáčku objektivů na těžkých závodech jako Milán - San Remo a Tour de France, kde pro svůj tým obětavě a neúnavně dřel v únicích. A dostal se i na podium - celkové třetí místo mu patřilo na závodě Okolo Slovinska. 

9. Daniel Turek (23 let, Cycling Academy) 


 
Turek letos podával konzistentní výkony, i díky kterým si možná řekl o nominaci pro mistrovství světa v Kataru hned do třech disciplín - týmové časovky, silničního závodu i časovky. Už zkraje jara byl v pětce na jednorázovce Poreč Trophy. Ve třech etapácích se pak vešel do top 5 v celkovém pořadí. Pátý byl na Sibiu Cycling Tour, kde navíc vyhrál vrchařskou soutěž, na kanadském Tour de Beauce a na podium se díky třetímu místu dostal na Okolo Maďarska.

10. Karel Hník (25 let, VERVA ActiveJet) 
10. Alois Kaňkovský (33 let, Whirlpool Author)

Desáté místo je sdílené Karlem Hníkem a Aloisem Kaňkovským.
 

Hník byl vidět hlavně na nejkvalitněji obsazeném tuzemském závodě - Czech Cycling Tour. Zde skončil v královské etapě na skvělém druhém místě za budoucím celkovým vítězem a jedním z nejlepších italských cyklistů současnosti - Diegem Ulissim. V celkovém pořadí tady Hník bral "bramborovou medaili". Tu si "odvezl" například i z jednorázovky Velothon Wales. 
 


Zkušený borec a matador domácí cyklistiky, Alois Kaňkovský, se dokázal ve své dominantní disciplíně - sprintu - prosadit i letos. Dařilo se mu hlavně v Polsku, kde vyhrál dvě jednorázovky (Memoriál Andrzeja Trochanowskiego a Puchar Ministra Obrony Narodowej) a etapu (CCC Tour - Grody Piastowskie). Na svém kontě má i dvě druhá místa z etapy na Dookola Mazowska a VC Slovenska. 
 
Foto: Vlastimil Homola
 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí