Štybar třináctý na Mistrovství světa v Yorkshiru

Štybar třináctý na Mistrovství světa v Yorkshiru

Datum vydání: 29.09.2019

Světový šampionát ve V​elké Británii dnes vyvrcholil silničním závodem kategorie mužů elite.

Na základě předpovědi počasí udělali pořadatelé těsně před startem několik změn. Startovní výstřel zazněl o dvacet minut později, než bylo původně plánované a změny se nevyhnuly ani trati, když nájezd na závěrečné okruhy byl zkrácen, a naopak počet okruhů navýšen. Po zdolání nakonec 261,8 dlouhé trasy se z vítězství radoval teprve 23letý Dán Mads Pedersen, nejlepší z českých závodníků Zdeněk Štybar dojel třináctý.

 
Z města Leeds za nevlídného počasí odstartovalo celkem 197 závodníků a déšť je provázel po většinu šest a půl hodinového závodu. Hned několik kilometrů po startu začaly pokusy o únik, což vedlo k tomu, že se přibližně třicet kilometrů po startu na čele vytvořila skupinka jedenácti závodníků, ve které nechyběl ani Petr Vakoč. Uprchlíci začali náskok rychle navyšovat, místy měl až čtyři a půl minuty, peloton ho však dle očekávání v prvním okruhu s průjezdem Herrogate zlikvidoval.
 
Ostré tempo, které na závěrečných okruzích nastolili silné týmy v čele s Belgičany, začalo postupně tenčit peloton. Na to doplatili kromě některých velkých favoritů také čeští jezdci, když z hlavního pole postupně odpadli Roman Kreuziger, František Sisr a Jan Bárta. Později ztratil kontakt s pelotonem také Josef Černý, kterého potkaly technické problémy a v závěrečných okruzích došli síly Petru Vakočovi. Zdeněk Štybar tak zůstal osamocený ve skupině favoritů, kde se začalo tři okruhy před cílem velmi aktivně závodit.


 
Po několika nástupech se na čele utvořila šestičlenná skupina včetně velkého favorita Mathieua Van der Poela nebo Mattea Trentina. Van der Poel a další dva závodníci ale později ztratili se skupinou kontakt a o vítězi se tak rozhodovalo ve spurtu trojice Matteo Trentin (Itálie), Mads Pedersen (Dánsko) a Stefan Küng (Švýcarsko). Nejvíce sil v závěru nakonec měl mladý Dán Pedersen, druhé místo připadlo zklamanému Trentinovi a bronz pro Švýcarsko získal Küng. Český lídr Zdeněk Štybar projel cílem na třináctém místě se ztrátou jedné minuty a deseti vteřin. Ostatní čeští závodníci nedokončili.

„Už před závodem jsem věděl, že to bude složité, člověk nikdy neví, jak bude jeho tělo na takové podmínky reagovat. Bylo to opravdu těžké, téměř sedm hodin v dešti a zimě, zatím jsem asi náročnější závod nejel. Hodně mě mrzí, že jsem nedosáhl na lepší výsledek, myslím, že jsem byl dobře připravený a jak před závodem, tak v něm jsem udělal maximum. Ale tak to ve sportu je, že ne pokaždé to vyjde i když je forma dobrá. Na jednu stranu jsem tedy zklamaný, na druhou vím, že jsem nic nepodcenil. Teď už ale mám dovolenou, nebudu o tom moc přemýšlet a budu se těšit na další sezónu,“ řekl k závodu zklamaný český lídr Zdeněk Štybar.

A jeho slova potvrdil také reprezentační trenér Tomáš Konečný:

„Závod byl dnes opravdu extrémní, a to jak délkou, tak hlavně počasím. V závěru tam byl ten, kdo na to měl, na okruzích se jelo vysoké tempo, takže závodníci odpadali postupně, mnoho z nich ale doplatilo i na pády a taky na podmínky, které tu vládly. Zdeněk si sem jel pro jiné umístění, ale i tak si myslím, že podal skvělý výkon.“

 
Zdroj: TZ Judita Lorencová, Foto: Jan Brychta
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Colnago G4-X: Aerodynamické prvky i na gravel kole
01.05.2024 | Kategorie: ostatní, silniční
Colnago, prestižní italský výrobce jízdních kol, právě oznámil vydání svého nejnovějšího modelu, Colnago G4-X 2024. Tento model představuje nejnovější inovace a technologie v oblasti cyklistiky a slibuje, že posune hranice toho, co je možné na kole dosáhnout.
Stevens E-Maverick
01.05.2024 | Kategorie: MTB
Lehký a hravý pro maximální zábavu na stezce - to bylo zadání pro vývoj nové řady E-Maverick Light Assist e-fully.
Vydařený bikový víkend na Zličíně a pokračování ŠKODA Pražského MTB poháru už ve středu
30.04.2024 | Kategorie: MTB
ŠKODA Pražský MTB pohár pokračoval vydařeným víkendem v téměř ideálním cyklistickém počasí na Zličíně. Závodů se účastnilo velké množství ​bikerů z celé republiky.
Prima CUP na Dolní Moravě nebude jen o cyklistice, užije si ho každý
29.04.2024 | Kategorie: MTB
Dolní Morava se stane již po šesté dějištěm seriálu horských kol Prima CUP a jak už zde bývá zvykem, cyklistika nebude pouze jedinou možností, jak si užít druhý červnový víkend.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (29.4-5.5.2024)
29.04.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne. 
» více novinek a videí