Štybar si letos splnil sen, novým cílem je Paříž - Roubaix

Datum vydání: 27.11.2015

Silničář Zdeněk Štybar vyhrál 51. ročník ankety Král cyklistiky a obhájil tak své loňské premiérové vítězství. V historii ankety to bylo již sedmnácté vítězství silničáře, ale zcela zasloužené, protože jezdec stáje Etixx – Quick-Step má za sebou vynikající sezónu.

Po čtrnácti letech se česká cyklistika jeho zásluhou dočkala etapového vavřínu na Tour de France, vyhrál klasický závod Strade Bianche, etapu na domácím Czech Cycling Tour a navíc na nejtěžší klasice světa Paříž - Roubaix skončil druhý. Loni si cenu vysloužil hlavně za úspěšnou odbočku k cyklokrosu, kdy na MS dovršil zlatý hattrick, přestože už před delší dobou odstavil krosové závody na vedlejší kolej.

„Myslím, že letos jsem definitivně potvrdil, že jsem se rozhodl správně,“ řekl Štybar.

V anketě o cyklistického krále měl letos ale opět velkou konkurenci. Čeští cyklisté vybojovali na mistrovství světa, mistrovství Evropy a Evropských hrách celkem 25 medailí v šesti disciplínách. Paradoxně do medailové sbírky tentokrát nepřispěli cyklokrosaři, kteří jako jediní vyšli medailově naprázdno, naopak nejpilnější byli s osmi medailemi dráhaři, sprinter Jiří Janošek sám vybojoval čtyři a na valném shromáždění Evropských olympijských výborů byl zvolen nejlepším evropským juniorem.
 
Ale největším konkurentem v boji o korunu byl Štybarovi Pavel Kelemen, mistr Evropy v olympijské disciplíně keirinu. Na šampionátu porazil i mistra světa z této disciplíny Francouze Francoise Pervise a na olympiádě v Riu by si přál medaili.

„Ještě máme tři kvalifikační závody před sebou, ale vypadá to dobře. Snad do Ria pojedeme,“ řekl během slavnostního vyhlášení jezdec Dukly Brno.

V cross country se zase dařilo dvojici Jaroslav Kulhavý - Ondřej Cink. Cink na světovém šampionátu v Andoře získal bronzovou medaili, Jaroslav Kulhavý byl zase třetí celkově ve Světovém poháru, vyhrál dva závody seriálu SP, stal se evropským šampionem v maratónu a vyhrál závod Cape Epic.

„Letos jsem v Novém Městě vyhrál, před čtyřmi lety jsem zvítězil v Londýně. Bylo by hezké něco z toho zopakovat,“ řekl Kulhavý.

Na mysli měl příští světový šampionát, který se uskuteční v Novém Městě na Moravě a olympiádu v Riu.
Chloubou naší cyklistiky je nyní i silnice. Petr Vakoč byl třetí na Evropských hrách v Baku, Leopold König šestý celkově na Giro d´Italia, ale nic z toho nestačilo na Štybara.
Také těsně před startem Tour de France se Štybarovi narodil syn Lewis.

„Jsem rád, že jsem pro něj mohl tu etapu vyhrát. Byl to můj sen a jsem šťastný, že jsem si ho dokázal splnit,“ říkal.

„Ty pocity v cíli jsem často přirovnával k těm, co jsem měl v Táboře na MS, což jsem bral až do té Tour de France neustále jako takový vrchol kariéry. Ale ta etapa na Tour se tomu hodně přiblížila,“ porovnával Štybar.

A jaké má plány Král cyklistiky do příští sezóny?

„Rád bych tu kostku zvedl nad hlavu, ale nikdy nevíte, jak se závod bude vyvíjet,“ vyslovil přání vyhrát Paříž - Roubaix.

Při slavnostním večeru byli vyhlášeni i vítězové jednotlivých kategorií. Mezi sálovými cyklisty se jím stal krasojezdec Ondřej Hanzlíček, cyklokrosu vládne Pavla Havlíková, nejlepším handicapovaným cyklistou se stal Ivo Koblasa, bikrosařem Aneta Hladíková, dráhařem Pavel Kelemen. Nejlepším bikerem se stal Jaroslav Kulhavý, trialistou Marie Křivová a silničářem pochopitelně Zdeněk Štybar. Juniorem roku je Jiří Janošek a do Síně slávy byli uvedeni Pavel Doležel a Pavel Vršecký. 
 
Zdroj: ČSC


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
Cape Epic 2024: Češi bojují, Beers s Grottsem míří k triumfu
23.03.2024 | Kategorie: MTB

Předposlední etapa Cape Epicu prověřila odolnost jezdců. Zatímco lídři Matthew Beers a Howard Grotts si vítězstvím upevnili pozici na čele závodu, čeští reprezentanti zažívali krizové chvíle. 

 
» více novinek a videí