Štybar lídrem na světovém šampionátu v Yorkshire

Štybar lídrem na světovém šampionátu v Yorkshire

Datum vydání: 16.09.2019

Vrchol sezóny v silniční cyklistice se přiblížil, Mistrovství světa, které se letos koná ve Velké Británii, odstartuje už 22. 9. 2019. Český tým na start tradičně postaví nejen početný, ale také silný tým reprezentantů.

Program šampionátu zahájí individuální časovky juniorek, kde se v českých barvách představí Kristýna Burlová a Veronika Jandová. Ty absolvují technicky náročný okruh dlouhý 13,7 km a ve stejný den se postaví na start také junioři Mathias Vacek a Pavel Bittner, kteří stejný okruh absolvují dvakrát. O den později startují muži U23, kde bude reprezentovat Jakub Otruba. O den později budou o medaile bojovat Josef Černý a Jan Bárta v kategorii mužů elite. Jedinou kategorií, kde nebude mít reprezentační tým své zástupkyně zůstává kategorie žen elite.

V časovkách budou největšími želízky v ohni Mathias Vacek, Pavel Bittner, Jakub Otruba a Jan Bárta. Všichni tři se už letos v této disciplíně prosadili. Pro juniorské kategorie to ale bude především zkušenost. Pro to, abychom dosáhli na medaili se samozřejmě musí všechno sejít a klapnout do posledního detailu, můžeme ale minimálně ukázat, že v některých kategoriích patříme mezi špičku,“ říká své prognózy reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Následovat budou silniční závody, které zahájí pětice juniorů Mathias Vacek, Pavel Bittner, Jakub Ťoupalík, Jakub Bouček a Bruno Stoček. A právě v této kategorii reprezentační trenér neskrývá své ambice:

Na startu budou kluci, co už letos nasbírali bohaté zkušenosti ze zahraničních startů. Věřím, že máme na to získat medaili. Trasa závodu není profilově extrémní jako v loňském roce, bude ale opět velmi náročná. Lídry týmu by měli být Mathias Vacek a Pavle Bittner. Ostatní talentovaní kluci jim budou k ruce a snažit se pomáhat vytvořit co nejlepší pozici do závěru. Už na ME nám jen těsně unikla medaile, tři naši závodníci ale byli do patnáctého místa a ukázali, že na to mají.“

O den později následuje závod juniorek, kde budou opět bojovat Kristýna Burlová a Veronika Jandová, a mužů do 23 let. V něm bude mít Česká republiky tři zástupce – mistra republiky Tomáše Bártu, Petra Kelemena a samozřejmě Jakuba Otrubu.

Kluci budou mít oproti silným týmům početní nevýhodu, věřím ale, že když pojedou chytře, tak si s tím poradí, jak třeba ukázal Petr Kelemen na mistrovství Evropy. Důležité bude taky, aby se jim vyhnuly technické problémy,“ přemýšlí Konečný. 

Na předposlední den je naplánovaný silniční závod žen, kde se představí letos velmi silná Nikola Nosková, mistryně republiky Tereza Neumanová a zkušená Jarmila Machačová.

„Pro ženy to bude velmi náročný závod. V první polovině trati bude náročné stoupání, což by mělo vyhovovat Nikole, nicméně závěrečné okruhy jsou spíše technicky náročné. Uvidíme, jak si holky poradí s poziční jízdou, která bude hrát velkou roli. Věřím ale, že se představí v dobrém světle, jdou výkonnostně i takticky nahoru,“ komentuje kategorii žen reprezentační trenér.

Šampionát vyvrcholí v neděli 29. 9. závodem mužů. Český národní tým do něj postaví velmi silnou sestavu v čele s jezdci z WorldTour pelotonu Zdeňkem Štybarem, Romanem Kreuzigerem, Petrem Vakočem a Josefem Černým, které doplní mistr republiky František Sisr a medailista z Evropských her Jan Bárta.

Minulý rok závodníci překonali historicky nejlepší umístění z mistrovství světa, jsou ale zdravě namotivovaní ho ještě vylepšit. Lídrem týmu by měl být Zdeněk Štybar, ostatní se mu budou snažit co nejvíce pomoci. Trasa by mu měla vyhovovat a budu se opakovat, když řeknu, že nejdůležitější je vyhnout se technickým problémům a kolizím. Přeci jen se jedná o jednorázový závod a buď to vyjde, nebo nevyjde. Závodníci udělali v přípravě maximum, nic neponecháváme náhodě. Celkově budou všechny závody náročné hlavně svou délkou, která je extrémní a velkou roli bude hrát také počasí. Bude to ale pro všechny stejné, “ uzavírá nominaci Konečný.

Časovka jednotlivců:

Juniorky – Kristýna Burlová, Veronika Jandová
Junioři – Mathias Vacek, Pavel Bittner
Muži U23 – Jakub Otruba
Muži Elite – Josef Černý, Jan Bárta
 
Silniční závod:

Juniorky – Kristýna Burlová, Veronika Jandová
Junioři – Mathias Vacek, Pavel Bittner, Jakub Ťoupalík, Jakub Bouček, Bruno Stoček
Muži U23 – Jakub Otruba, Tomáš Bárta, Petr Kelemen
Ženy Elite – Nikola Nosková, Tereza Neumanová, Jarmila Machačová
Muži Elite – Jan Bárta, Josef Černý, Roman Kreuziger, František Sisr, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč

 
Zdroj: TZ Judita Lorencová, foto: Jan Brychta
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem vstupují do elitní desítky
18.03.2024 | Kategorie: MTB
Jihoafrická republika hostí legendární závod Cape Epic pro dvojice na horských kolech, a první etapa již nabídla napínavé souboje na trati dlouhé 88km s převýšením 2450m.
AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (18. 3 - 24. 3. 2024)
18.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
Nový týden, nová vlna slev! Přinášíme Vám čerstvou dávku výhod a jedinečných příležitostí. Pojďte s námi objevovat nejnovější a nejatraktivnější nabídky týdne.
Cape Epic 2024: Prolog ovládli Schurter s Finim, Stošek s Vakočem obsadili 15. místo
17.03.2024 | Kategorie: MTB
Ve sluncem rozpálené Jihoafrické republiky se rozpoutal další ročník tradičního etapového závodu Cape Epic dvojic na horských kolech. V pelotonu, který se vydal na neúprosnou pouť vyprahlou krajinou, nechybí ani tři české dvojice.
Specialized představil novou generaci svého XC modelu Epic
13.03.2024 | Kategorie: MTB

Když se podíváme na současný trh s horskými koly, je zřejmé, že Specialized Epic 8 je výjimečným přírůstkem, který přináší nejen výkon, ale i inovace, které jsou v souladu s nejnovějšími trendy v cyklistice.

AKCE TÝDNE: Nejvýhodnější týdenní nabídky (11. 3 - 17. 3. 2024)
11.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne
 

Začátek nového týdne znamená další vlnu slev! Opět jsme tento týden nelenili a připravili jsme si pro Vás další přehled slev. Ať už máte jakékoliv přání, naše výběry Vám pomohou najít skvělé produkty a zároveň ušetřit peníze.

 
» více novinek a videí