Štybar dvanáctý v Essenu

Datum vydání: 08.12.2019

Přesně ve tři hodiny se v sobotu 7. prosince 2019 vydal Zdeněk Štybar, bývalý trojnásobný mistr světa v cyklokrosu a dnes elitní silničář týmu Deceunick​ Quick Step na trať prvního, jím avizovaného cyklokrosového závodu letošní sezony.

Od té doby bylo všem jedno, jestli vede Hermans a ujíždí-li Sweeckovi, případně zmátoří-li se Thomas Pidcock. Veškerá pozornost byla v Essenu věnována českému šampionovi. Zdeněk startoval z jedné ze zadních řad a najížděl do terénu až 25. Po prvním kole byl 17., po druhém 12. a na chvilku nakouknul i do první desítky. Pak se opět propadl a v závěru zabojoval o 12. příčku, těsně za Tomem Meussenem. A to není vůbec špatné. Ztráta na vítěze činila dvě a půl minuty, ale rozestupy vpředu byly velké. Naopak na první pětku, potažmo první desítku to daleko vůbec nebylo.

Štybar si loni několik cyklokrosových startů hodně pochvaloval a přičítal jim zásluhu za své vůbec nejsilnější jaro a možná životní silničářskou formu. Cyklokros mu dodal potřebnou výbušnost, rychlost a sílu. Loňsky model se rozhodl zopakovat, a dokonce několik startů i přidal a hodlá se v terénu objevit devětkrát. Podobnou zkušenost přiznal i Zdeňkův dávný sok z terénu Lars Boom, který pro 53x11 řekl, že jediné, čeho ve své kariéře lituje je, že se v přípravě nevěnoval více cyklokrosu, protože by mu to určitě pomohlo i ve výkonech na silnici. Hned nazítří, 8.12. Zdeněk startuje prakticky doma, za humny, v Zonhovenu.

Před prvním letošním startem věnoval Zdeněk Štybar serveru cyklokros.cz rozhovor: 
Zdeněk Štybar je profík každým coulem. Nehraje si na žádnou hvězdu, přitom jí už dávno je. S žádostí o rozhovor dnes nejprve požádal, jestli se můžeme kvůli dopolednímu tréninku domluvit až na odpoledne. Po smluveném zavolání telefon sice vyzváněl, ale Štyby nezvedal. Jenže během dvou minut okamžitě volal zpátky. „Omlouvám se, zrovna jsem si v garáži myl kolo,“ vysvětloval s úsměvem.

Tak kolik jste toho natrénoval?
No přiznám se, že moc ne. Byla totiž docela zima, navíc i pršelo. Takže po pár těžších trénincích jsem se byl dneska jenom projet.

Už loni jste absolvoval několik krosů, proč se i letos vracíte do terénu?
Myslím, že mi to prospělo. Cyklokros je skvělý trénink na silnici, těžko nahraditelný. Samozřejmě, že mě těší, že se mohu vrátit k disciplíně, kterou jsem měl vždycky hrozně rád. A taky, že se můžu v klidu setkat se svými fanoušky.

Máte v plánu objet devět závodů. Jaké máte ambice?
Hlavně abych si to užil. Na nějaký výsledek vůbec nepomýšlím. Protože jsem si to loni užil a výrazně mi krosy pomohly, pojedu letos víc závodů. Začínám dřív, abych se dostal do závodního rytmu a byl co nejlépe připraven na vánoční závody. To mě totiž čeká během sedmi dnů pět závodů.

Známe vás jako maximalistu, který nerad prohrává. Nechce se věřit, že netoužíte zase po medailovém umístění?
Myslím, že to není úplně reálné. Cyklokrosu nevěnuji zase tolik času a speciálního tréninku v technice. Prostě to beru jako trénink. Navíc si nemohu dovolit víc, protože bych se pohyboval ve vyšších intenzitách.
 
Tuším, že už v pondělí vás čekají týmové povinnosti…
Ano v pondělí odjíždím na týmové soustředění do španělského Calpe, kde budu deset dní. Tam budu najíždet kilometry a čeká mě silniční příprava. Po návratu budu 21. prosince startovat v Sint-Niklaas, pak jedu na Štědrý den do Čech, odkud se vrátím rovnou na Světový pohár do Zolderu.

Sledujete cyklokrosové dění u nás doma? Myslíte, že roste váš nástupce?
V Elitě sleduji Boryho (pozn. M. Boroš) a zdá se mi, že se trochu výkonnostně zastavil. Ale netuším, jestli se mu něco stalo nebo nemá zdravotní problémy. Přiznám se, že ostatní mládežnické kategorie jsem nesledoval.

Následující silničářská sezona má několik vrcholů. Už znáte svůj závodní program?
Znám ho jen z části. Všechno budeme ladit až na soustředění v Calpe, kde už by mohlo být jasno.

Už jste naznačil, že byste rád absolvoval Tour i olympiádu. Dá se obojí zvládnout?
Ano, je to reálné. I když to bude nesmírně náročné. Předpokládám, že podobný program má i spousta dalších soupeřů. Hrozně rád bych jel olympijský závod. Je to pro mě obrovský cíl.

Na poslední olympiádě v Riu nepatřil pozdější vítěz Van Avermaet k největším favoritům. Takže se nabízí šance, že by i tentokrát mohl uspět „klasikář“…
Tím, že závod bude nesmírně náročný a na hraně, tak to pro mě znamená obrovskou výzvu. Zřejmě ten závěrečný kopec s těmi nejlepšími vrchaři asi nepřejedu. Jenže pak je to do cíle ještě čtyřicet kilometrů a mohlo by se dojet zpátky na čelo závodu. Právě proto vidím podobný scénář jako v Riu, takže není vyloučeno, že může vyhrát klasikář.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Zdenek Stybar (@stybarzdenek),


Cyklokrosové závody, jichž se Zdeněk Štybar letos zúčastní:

7. prosinec Essen
8. prosinec Zonhoven
21. prosinec Sint-Niklaas
26. prosinec Zolder SP
27. prosinec Loenhout
29. prosinec Diegem
30. prosinec Bredene
1. leden Baal
4. ledna Gullegem
 
Zdroj: TZ ČSC / Martin Raufer



Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí