Start Tour de France 2019 ve jménu "kanibala"

Start Tour de France 2019 ve jménu "kanibala"

Datum vydání: 31.05.2017

Tour de France 2019 bude startovat v Bruselu, 50 let od prvního triumfu slavného belgického cyklisty Eddy Merckxe.

Pořadatelé Tour de France (ASO) v čele s ředitelem závodu Christianem Prudhommem zvolili pro start 106. ročníku belgickou metropoli.

Brusel přitom leží relativně nedaleko od jiného zahraničního sídla, německého Düsseldorfu, odkud se peloton vydá na třítýdenní pouť letos. Příští rok se zase budou těšit z domácího Grand Départu Francouzi - začínat se bude v departmentu Vendée. 

Volba organizátorů pro rok 2019 má připomínat rekordmana závodu, Eddy "kanibala" Merckxe. Bude to totiž 50 let od prvního vítězství na Tour de France dnes jednasedmdesátiletého borce. Merckx tehdy naprosto dominoval startovnímu poli při své vůbec první účasti na Staré dámě.

Psal se rok 1969, když vyhrál vrchařskou a kombinační soutěž, stal se nejbojovnějším cyklistou, triumfoval v bodovací soutěži a závod ovládl i celkově! 

Merckx je s pěti trofejemi na děleném prvním místě co do počtu celkových triumfů (když nepočítáme Lance Armstronga), je rekordmanem v počtu etapových triumfů, těch nasbíral 34, a taky strávil nejvíc dní ve žlutém trikotu - celkem 96. 


Tour de France bude navíc slavit i další jubileum - je to 100 let, kdy si poprvé lídr závodu oblékl onen dnes už slavný žlutý trikot - maillot jaune.
 


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Otevření cyklistické sezony 2024 Tatranu Kohoutovice
28.04.2024 | Kategorie: ostatní
Dne 27. dubna otevřeli cyklisté Tatranu Kohoutovice novou sezonu.
Canyon Neuron:ONfly – Elektrizující jízda nové generace!
26.04.2024 | Kategorie: MTB
Canyon představuje svůj nejnovější model elektrického horského kola, Neuron:ONfly 2024. Tento model přináší řadu inovací a vylepšení, které posouvají hranice toho, co je možné dosáhnout s elektrickým horským kolem.
Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
» více novinek a videí