Stará kola ještě nejsou na odpis, mladý podnikatel z nich vyrábí stylová elektrokola

Stará kola ještě nejsou na odpis, mladý podnikatel z nich vyrábí stylová elektrokola

Datum vydání: 24.07.2018

Láska k veteránům a zvlášť ke starým československým motorkám přivedla Petra Mikulku k nápadu předělávat stará kola, jako jsou třeba legendární Favority nebo Liberty, na elektrokola.

V malé dílně ve Zlíně tak vzniká unikátní mix elegance ve stylu retro a moderní techniky. Po zkonstruování prvního prototypu spustil kampaň na crowdfundingovém serveru Hithit, kde jeho projekt Retroelektro získal za první 3 dny 35 % z cílové částky.

„Vždy se mi líbily Stadiony - motokola, která se u nás vyráběla v 50. letech. Tehdy potřebovali rychle motorizovat Československo, tak přidělali malý motor na rám kola a měli levný a docela praktický dopravní prostředek. Když pak začal před pár lety boom elektrokol, řekl jsem si, že by bylo skvělé předělávat místo moderních rámů stará kola,“ vysvětluje Mikulka, jak se zrodil nápad na Retroelektro,

„většině lidí se líbí veteráni, ale málokdo má prostor a peníze na to, aby si pořídil starou Jawu nebo Škodovku. Elektrokolo postavené jako veterán si přitom můžete vystavit třeba v obýváku.“

 
Aby mohl výrobu retro elektrokol naplno rozjet, skončil ve firmě, kde pracoval jako stavební projektant, vybavil si dílnu předělanou z garáže a pustil se do stavby prvního prototypu. Navázal spolupráci s neziskovou organizací Kola pro Afriku, od které vykupuje kola nevhodné pro africké cesty a pomáhá tak financovat dopravu ostatních kol na místo určení.

„Při výrobě používám původní bytelné ocelové rámy a doplňky z pravé kůže. Baterie do elektromotoru si vyrábím sám z kvalitních značkových článků, takže mám úplnou kontrolu nad komponenty. Staré kolo rozeberu do posledního šroubku a kompletně zrenovuji,“ popisuje Petr Mikulka.

Cílem je vyrábět nejen krásná, ale i kvalitní elektrokola vhodná do města i na výlety.

„Prototyp jsem si sebou vzal na dovolenou do italských Alp a podrobil ho pořádné zatěžkávací zkoušce. Obstál na výbornou,“ dodává s úsměvem.


V kampani na Hithitu si přispěvatelé mohou jako největší odměny místo hotového elektrokola vybrat slevy na jeho přestavby. Mikulka to vysvětluje tím, že každý si může zvolit z jakého typu kola chce rám, jeho barvu, kapacitu baterií nebo třeba typy doplňků. Každé Retroelektro je tak originál vyrobený svému majiteli na míru.

Další informace o projektu:

e-mail: info@retroelektro.eu
Hihit: https://www.hithit.com/cs/project/5058/retroelektro-stylova-elektrokola-na-miru
Web: http://retroelektro.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/Retroelektro-1028389193983556/


Zdroj a foto: TZ Petr Mikulka
Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Peter Sagan jel svůj poslední závod, vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Slovenska MTB
24.07.2024 | Kategorie: MTB

Peter Sagan na Slovenském mistrovství horských kol v Košicích obsadil druhé místo. Tento výsledek pravděpodobně znamenal jeho poslední profesionální závod. 

 
Sokolovská 24 MTB: 6. ročník – Mistrovství ČR na 24 hodin MTB
24.07.2024 | Kategorie: MTB, ostatní
Již po šesté se uskuteční oblíbený vytrvalostní závod Sokolovská 24 MTB.
Výsledky: MČR XCO Harrachov
20.07.2024 | Kategorie: MTB
Kompletní výsledková listina z MČR v Harrachově.
Giant představil nejnovější generaci svých gravel kol
18.07.2024 | Kategorie: MTB, cyklokros
Nová řada gravel kol je vybavena vnitřním vedením kabelů a integrovaným úložným prostorem pro vyšší rychlost a všestrannost.
Perfektní sportovní doplněk – prémiové samolepky na kolo
16.07.2024 | Kategorie: Komerční sdělení

Vítejte ve světě, kde váš cyklistický zážitek právě dostal novou dimenzi. StickersMakers vyrábí prémiové samolepky určené pro amatérské i profesionální sportovce.

» více novinek a videí