Sobota ve znamení Vuelty, poslední Grand Tour sezony

Sobota ve znamení Vuelty, poslední Grand Tour sezony

Datum vydání: 16.08.2016

Již za necelých pět dní odstartuje 71. ročník třítýdenního nejslavnějšího španělského závodu - Vuelta a España. Neměli by zde chybět minimálně dva Češi - Zdeněk Štybar (Etixx - Quick Step) a Leopold König (Sky). Oba dva zde v minulosti byli úspěšní. Domácí pořadatelé si mnou ruce, neboť se jim letos podařilo přilákat velice silnou konkurenci v podobě Chrise Frooma (Sky), Alberta Contadora (Tinkoff) či Naira Quintany (Movistar). 

Vuelta, která svým příchodem pomalu deklaruje konec léta, je řadou profíků hodnocena jako jeden z nejhezčích závodů v kalendáři. Důkazem budiž opakované návraty již trojnásobného šampiona z Tour de France, Chrise Frooma (Sky), který podle svých slov "má s Vueltou stále nevyřízené účty". Borec, který zde v minulosti byl dvakrát druhý a jednou čtvrtý, by se očividně chtěl pokusit o prolomení své smolné šňůry. Narazí však na silnou konkurenci. Odpočatý a uzdravený Alberto Contador (Tinkoff) nebude mít doma o motivaci nouzi. To samé platí pro Naira Quintanu (Movistar), jenž na Tour přes (na jeho poměry!) nevýrazné výkony údajně způsobené alergií nakonec urval podium. Jestli bude fit, má před sebou další šanci prokázat svoji sílu. 

 
Po Quintanově boku se opět představí neúnavný Alejandro Valverde, jeden z nejúspěšnějších jezdců na tomto závodě vůbec. Kromě devíti etap vyhrál v roce 2009 i celkovou klasifikaci. Pokaždé (kromě své první sezony v profi pelotonu) skončil v elitní sedmičce, třikrát třetí a dvakrát druhý.

 

 
Avšak i Froome bude mít k ruce tradičně silný tým. V jeho středu nebude chybět ani Leopold König (Sky), který tak konečně bude mít možnost nabrat pořádnou porci závodních kilometrů. I rodák z Moravské Třebové už okusil na Vueltě slastné momenty. Vybojoval zde svoji první top ten na Grand Tour a vyhrál etapu. Pozornost bude nutné upřít také na domácí mladou krev - Mikela Landu, kterému byla britskou stájí udělena role lídra na Giru, kde ovšem po nemoci odstoupil. 

To takoví jezdci jako Esteban Chaves (Orica BikeExchange) či Nizozemec Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) na Giru zářili. Kolumbijský střízlík se po boji musel sklonit jen před vítězným Vincenzem Nibalim, zatímco Kruijswijk, téměř celý závod naprosto suverénní, kvůli jediné chybě ve sjezdu nakonec dojel polámaný pouze pro čtvrté místo. Oba dva budou na Vueltě minimálně silnější o své zkušenosti. 


A ty se budou hodit v závodě, který startuje v sobotu o půl šesté večer týmovou časovkou na 27,8 kilometru v galicijském Ourense a končí o 3315 kilometrů "později" v Madridu. Mezitím najdou příležitost zazářit sprinteři v sedmi rovinatých etapách i vrchaři a "klasikáři" ve dvanácti kopcovitých a horských zkouškách. Třetí den od konce se bude nést v duchu 39 kilometrů dlouhé individuální časovky a o den později přijde na řadu možná rozhodující moment celého závodu. Končit se totiž bude na vrcholu 21 (!) kilometrů dlouhého stoupání. Pak už bude následovat dojezd do Madridu. Závodníkům určitě neulehčí situaci tradičně velká vedra, která na konci srpna panují hlavně v pyrenejském vnitrozemí. Za televizní obrazovkou jim však leckterý tuzemský fanoušek možná bude po letošním létě závidět. 

Mapa: pořadatelé


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

Nejlepší okamžiky - 2024 Absa Cape Epic
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Galaxy Whip
27.03.2024 | Kategorie: ostatní
Novinka Whip mezi oblíbenými BMX koly značky GALAXY se staví na pozici top modelu zejména díky materiálu rámu a vidlice, kterým je v tomto případě ušlechtilá Cr-Mo ocel.
Cannondale Scalpel 2024: Nový přístup k XC závodnímu kolu
27.03.2024 | Kategorie: MTB
Cannondale, známý svými inovativními řešeními v oblasti horských kol, představuje svůj nejnovější model pro rok 2024 - Scalpel. Toto kolo přichází s několika významnými aktualizacemi, které by mohly změnit hru v oblasti cross-country (XC) závodů.
AKCE TÝDNE: nejvýhodnější týdenní nabídky (25.3-31.3.2024)
25.03.2024 | Kategorie: ostatní, akce týdne

Vítejte v novém týdnu plném neodolatelných slev! Přinášíme Vám exkluzivní výběr nejlepších nabídek, které si nesmíte nechat ujít. Objevujte s námi ty nejzajímavější produkty, které splní všechna Vaše očekávání a ještě více.


Beers a Grotts slaví vítězství v Cape Epic, Stošek s Vakočem vybojovali osmé místo
24.03.2024 | Kategorie: MTB

Jubilejní dvacátý ročník prestižního závodu dvojic Cape Epic vyvrcholil vítězstvím domácího jihoafrického jezdce Matthewa Beersa a jeho amerického kolegy Howarda Grottse. Nejlepšími Čechy se stali Martin Stošek a Petr Vakoč, kteří vybojovali osmou příčku. 

 
» více novinek a videí