Šlapání na rotopedu pomáhá lidem s Parkinsonem

Datum vydání: 24.03.2017

Vědci z kanadského Mo​ntrealu v rámci své studie prohloubili dosavadní poznatky o pozitivním vlivu šlapání na rotopedu na pacienty s neurodegenerativními onemocněními, jakým je Parkinsonova choroba. 

Parkinsonova choroba se u nemocných projevuje jak motorickými poruchami chůze a celkového držení těla, tak i problémy jako deprese, poruchami spánku, učení a rozhodování. Vědci se snažili zjistit, zda může mít trénink na rotopedu pozitivní vliv současně na kognitivní i motorické schopnosti nemocných. 

Po dvanáctitýdenním rehabilitačním cvičení na rotopedu, kterého se účastnili i zdraví lidé, pacienti s Parkinsonem zrychlili svou chůzi, frekvenci kroků i aerobní kapacitu. Zlepšila se u nich také koordinace pohybu a konečně i kognitivní schopnosti mozku. Poslední progres však, jak studie upozorňuje, pravděpodobně nesouvisí s tímto specifickým typem cvičení. U zdravých lidí nebylo zlepšení tak výrazné. 

Zdroj: Nadeau, Alexandra et al. "A 12-Week Cycling Training Regimen Improves Gait And Executive Functions Concomitantly In People With Parkinson’S Disease". Frontiers in Human Neuroscience 10 (2017): n. pag. Web.


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 



Reklama 

Reklama 


Reklama 


Aktuální novinky a videa

Na Zličíně pokračuje ŠKODA Pražský MTB pohár 3. a 4. kolem
25.04.2024 | Kategorie: MTB
Dvojzávodem v oblíbené lokalitě Bike parku Calabrone Zličín pokračuje 27. a 28. dubna volnočasový seriál horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů. Sobotní závod je vypsán také jako Mistrovství Středočeského kraje.
CykloStar na Prague Bike Festu již tento víkend
24.04.2024 | Kategorie: ostatní
Prague Bike Fest se již příští víkend vrací po úspěšné premiéře minulý rok na pražské Výstavište, kde na vás bude čekat dvoudenní program.
Skvělá cyklistika a tombola o kolo. To je závod Merida Stolové hory
23.04.2024 | Kategorie: MTB
V neděli 26. května ožije malebná oblast Machova na Náchodsku třetím závodem cyklistického seriálu Prima CUP.
Stevens E-inception AM 8.7.1 GTF pro all mountain dobrodružství
23.04.2024 | Kategorie: MTB
Do kopce i z kopce s maximálním výkonem: to je možné s kolem STEVENS E-Inception AM 8.7.1 GTF s pohonem Bosch s plnou integrací pomocí smart systému.
SP MTB v Araxá: Andreassen a Battenová vládnou horským kolům, čeští závodníci sbírají body pro OH
22.04.2024 | Kategorie: MTB

Závod Světového poháru v cross country horských kol poprvé startoval v brazilském Araxá a přinesl s sebou dramatické momenty a zajímavé výkony. vítězství si odvezli Simon Andreassen a Haley Batten.

 
» více novinek a videí